Tourettes syndrom:

- De færreste av oss hyler og skriker banneord

May Helen fikk diagnosen Tourettes syndrom som 19-åring.

LEVER MED TOURETTES: May Helen ønsker å vise at det er mulig å leve et normalt liv med Tourettes syndrom. Her er hun på jobb som byggingeniør. Foto: privat
LEVER MED TOURETTES: May Helen ønsker å vise at det er mulig å leve et normalt liv med Tourettes syndrom. Her er hun på jobb som byggingeniør. Foto: privat Vis mer
Publisert

Da May Helen Hultin (32) vokste opp på 90-tallet i Lørenskog var det ikke mange som snakket om nevrobiologiske tilstander. Hun var en aktiv og glad jente som alle andre, og de færreste tenkte nok over at noe var veldig annerledes.

Selv merket hun derimot godt at hun ikke var helt som de andre jentene.

- Jeg var for eksempel veldig følsom for klær da jeg var barn, og likte ikke at det var trangt under armen og sokkene føltes ofte feil, Jeg slet også med å forstå sosiale spilleregler. Mitt første tics fikk jeg da jeg var rundt åtte år gammel, forteller May Helen til KK.

Som åtteåring prøvde hun å lære seg å lage en rap på kommando, men den bevegelsen hun gjorde med halsen ble på en måte sittende fast og gled over i en hals-tics. Tics oppstår gjerne på den måten.

For May Helen gikk det likevel mange år før hun fikk en diagnose.

Prøver å skjule symptomene

Tourettes syndrom kjennetegnes av tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentagende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd. Eksempler på vanlige tics er blunking, hodebevegelser eller harking/kremting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer