Alkohol og båt:

- De færreste av oss ville tatt med barna i bilen og satt oss beruset bak rattet, og dette burde også gjelde for båt

Det er viktig å tenke sikkerhet på sjøen, og kvinner er flinkere til dette enn menn.

ALKOHOL OG BÅT: Det er viktig å holde hodet klart når du kjører båt. FOTO: Shutterstock
ALKOHOL OG BÅT: Det er viktig å holde hodet klart når du kjører båt. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Båtsesongen startet tidlig i år, og det fantastiske været frister nok flere av oss ut på sjøen. For noen kommer sol og sjø hånd i hånd med en kald pils, men du gjør svært lurt i å vente til båten er fortøyd.

I fjor omkom 29 personer i fritidsbåtulykker i Norge. 34 prosent av de omkomne var alkoholpåvirket da ulykken skjedde, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

- Vi i Sjøfartsdirektoratet synes det er flott at nordmenn er flinke til å bruke skjærgården til fritidsaktiviteter med båt. Samtidig ser vi at det dessverre er mange som omkommer hvert år i ulykker med fritidsbåt, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus til KK.

Derfor er det viktig å tenke sikkerhet når en skal ut på sjøen og kose seg:

- De viktigste tingene en kan gjøre for å ivareta sikkerheten er å bruke flytevest, ta hensyn til vær og andre båter samt være edru, sier Aarhus.

LES OGSÅ: Antall drukningsulykker blant barn varierer etter hvor godt eller dårlig sommerværet er

- Selv lav promille har en negativ innvirkning

I Norge har vi to ulike promillegrenser for båt. For båter under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8. For større båter og skip er promillegrensen på 0,2.

RISIKO: - Når du drikker og fører båt, utsetter du ikke bare deg selv for risiko. FOTO: Shutterstock
RISIKO: - Når du drikker og fører båt, utsetter du ikke bare deg selv for risiko. FOTO: Shutterstock Vis mer

- Det er en grunn til at vi har promillegrense for båtføring i Norge. Alkohol har en negativ virkning på egenskaper som er helt nødvendige for å føre båt, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i AV-OG-TIL, til KK.

- Du blir dårligere på å oppfatte situasjoner og bruker lengre tid på å reagere. Det kan være helt avgjørende når man må ta raske avgjørelser, for eksempel å bedømme når det er nødvendig å sakke ned farten eller svinge unna en fare, sier hun.

I tillegg påvirker alkoholinntak din balanse og koordinasjon, noe som øker sannsynligheten for fall over bord. Selv lav promille har en negativ innvirkning:

- Når du drikker og fører båt utsetter du ikke bare deg selv for risiko. Også de som sitter på i båten, og andre båtførere som må håndtere nok et uforutsigbart element på sjøen blir utsatt om du velger å ta ankerdrammen før tiden. Ikke skap unødig farlige situasjoner på sjøen i sommer.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

- Mange alvorlige ulykker kunne vært unngått

Eriksrud tror mange glemmer at en båt er et kraftig kjøretøy, på mange måter lik en bil. De færreste av oss ville tatt med barna i bilen og satt oss beruset bak rattet, og dette burde også gjelde for båt, sier hun.

GENERALSEKRETÆR: Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL
GENERALSEKRETÆR: Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL Vis mer

- Promille øker risikoen på sjøen betraktelig. Mange alvorlige ulykker kunne ha vært unngått om flere hadde tenkt seg om. Man må være klar i hodet for å være klar for sjøen.

AV-OG-TIL måler jevnlig nordmenns holdninger til alkohol i fritidsbåt. I deres siste måling, gjennomført av Ipsos, er det en stor forskjell på menn og kvinners holdning til alkohol i fritidsbåt. 95 prosent av kvinner mot 83 prosent av menn oppgir at man bør avstå fra alkohol når man fører fritidsbåt. Tilsvarende tall for holdninger til alkoholbruk som passasjer er 37 mot 22 prosent for henholdsvis kvinner og menn.

- Kvinner er mer sikkerhetsorienterte generelt, og det viser seg også på sjøen. De ønsker seg godt alkovett av både båtfører og passasjer. Flere kvinner på sjøen kan absolutt ha en positiv effekt for et tryggere båtliv. Likevel er det færre kvinner å finne bak roret, sier Eriksrud.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra AV-OG-TIL i juni 2018 oppgir kun 20 prosent av kvinnene å ha ført fritidsbåt i løpet av de siste fem år, mot 48 prosent av mennene.

- Mange kvinner tilbringer ferien langs ripa med tauet klar til å kastes. Til dem har jeg en oppfordring: Ta båtførerprøven, slipp tauet og ta roret i sommer! Det tjener både du og båtsikkerheten på.

LES OGSÅ: Alkohol: Foreldre må våge å være kjipe og sette grenser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer