Solkrem

- De fleste smører seg med under halvparten av den mengden som skal til

Og faktor 30 beskytter ikke dobbelt så mye som faktor 15.

9 TESKJEER: For at du skal få den faktoren solkremen lover, trenger du 9 teskjeer med solkrem på kroppen.  Foto: Scanpix
9 TESKJEER: For at du skal få den faktoren solkremen lover, trenger du 9 teskjeer med solkrem på kroppen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge, og solvanene våre får mesteparten av skylden. De aller fleste av oss bruker solkrem, men vi bruker ikke nok, og det er heller ikke anbefalt å legge all vår lit til den. Pauser fra sola og klær som dekker er også viktig. 

- Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Dessuten fremskynder det rynker og pigmentflekker, og for noen kan også det være en god grunn til å beskytte seg mot sola, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

- De fleste småbarnsforeldre smører barna med solkrem, og tre av fire bruker solkrem selv. Utfordringen er at de fleste smører seg med altfor lite krem. 

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Forskjellen på solkremene blir mindre jo høyere faktor 

Solfaktoren kan på den måten gi en falsk beskyttelse fordi den aller vanligste solkremfeilen vi gjør ikke er å bruke feil faktor, men for lite krem. Svært få av oss får egentlig beskyttelsen til en solkrem med faktor 15 selv om det er det vi smører oss med. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer