Münchausen Syndrome By Proxy

- De kan fremstå som overbevisende og dyktige til å manipulere

Ved viljestyrt simulering ved stedfortreder, tidligere kalt Münchausen by proxy, kan foreldre skade sine egne barn og gi dem kunstige sykdommer for å vekke oppmerksomhet om seg selv.

MÛNCHAUSEN SYNDROME BY PROXY: Ved viljestyrt simulering ved stedfortreder, tidligere kalt Münchausen by proxy, kan foreldre skade sine egne barn og gi dem kunstige sykdommer for å vekke oppmerksomhet om seg selv.  Foto: NTB scanpix
MÛNCHAUSEN SYNDROME BY PROXY: Ved viljestyrt simulering ved stedfortreder, tidligere kalt Münchausen by proxy, kan foreldre skade sine egne barn og gi dem kunstige sykdommer for å vekke oppmerksomhet om seg selv. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Viljestyrt simulering av symptomer, tidligere kalt Münchausens syndrome, er en tilstand som kjennetegnes av at man besøker flere leger og sykehus for behandling for sykdommer og symptomer man ikke har. 

- Den voksne fremstiller seg som syk for å utløse sympati i helsevesenet, forklarer Anne-Kari Torgalsbøen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. 

Hun har mange års erfaring som sakkyndig i saker som handler om tilfeller der foreldre skader sine barn og gir dem kunstige sykdommer for å vekke oppmerksomhet om seg selv, såkalt viljestyrt indusert forstyrrelse ved stedfortreder (medisinsk mishandling), og i artikkelen «Når behovet for oppmerksomhet og sympati overgår morsfølelsen», har hun gjort en gjennomgang av litteraturen som finnes på tilstanden.

LES OGSÅ: Vokste opp med en mamma som slo

Fabrikkerer symptomer hos barn

Voksne som fabrikkerer symptomer hos seg selv fører til en runddans i helsevesenet og en ser ofte at omfanget og intensiteten utvikler seg med årene. 

- Dette er ikke personer som ønsker sykemelding eller økonomiske stønader, men de har et stort behov for å bli sett og hørt. Personer med dette atferdsmønsteret viser vanligvis også tegn på flere andre markerte avvik i personlighet og sitt forhold til andre, sier Torgalsbøen. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer