Brystkreft

- De negative sidene av alkohol er noe vi ikke liker å snakke om

Visste du at høyt alkoholkonsum øker risikoen for å få brystkreft? - Rundt 250 tilfeller årlig kunne ha vært unngått hvis det ikke hadde vært for alkohol, sier kreftekspert.

ALKOHOL OG BRYSTKREFT: Alkohol påvirker østrogennivået i kroppen, og mye østrogen er en vekstfaktor for brystkreft. Foto: NTB scanpix
ALKOHOL OG BRYSTKREFT: Alkohol påvirker østrogennivået i kroppen, og mye østrogen er en vekstfaktor for brystkreft. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske kvinner drikker mye mer vin enn før, og særlig når det er sol, sommer og ferietid. Det kan være lurt å tenke over forbruket sitt, og minne seg selv om at kvinner tåler alkohol dårligere enn menn. Vi blir fortere beruset og er mer utsatt for helseproblemer. Det som svært mange ikke er klar over, er at mye drikking øker risikoen for brystkreft. Ifølge overlege Kristina Kjærheim ved Kreftregisteret er det dokumentert at selv et moderat alkoholinntak gir økt kreftrisiko. 

LES OGSÅ: Kreftforeningen advarer kvinner mot høyt alkoholkonsum

VARSKO: Selv et moderat alkoholinntak gir økt kreftrisiko, ifølge overlege Kristina Kjærheim. Foto: Ann Elin Wang
VARSKO: Selv et moderat alkoholinntak gir økt kreftrisiko, ifølge overlege Kristina Kjærheim. Foto: Ann Elin Wang Vis mer

– Det er godt etablert at et økt alkoholkonsum gir økt risiko for brystkreft. Det har vi visst lenge, sier Kjærheim, som har forsket på alkoholforbruk og kreft i mange år.

– Man regner med at hvis du øker gjennomsnittskonsumet ditt med én enhet, for eksempel ett glass vin om dagen, øker risikoen for brystkreft med ti prosent, sier hun. 

Brystkreft er den kreftformen som flest norske kvinner får, med over 3000 nye tilfeller hvert år. 

– Man kan regne seg til at i størrelsesorden 250 tilfeller kunne ha vært unngått hvis det ikke hadde vært for alkohol, sier Kjærheim. 

LES OGSÅ: Kan du gjette hvilket bryst som har kreft?

Lite kjennskap

I en undersøkelse som ble gjennomført for organisasjonen av Respons Analyse i fjor, sier kun 11 prosent at de kjenner til at det er en sammenheng mellom alkoholinntak og brystkreft. Ser man på kvinnene som har svart i undersøkelsen, er det hele 85 prosent av dem som ikke kjenner til sammenhengen mellom alkohol og brystkreft. Det er minst kunnskap om at alkohol øker kreftfaren i aldersgruppen 25–34 år. 

– At så få kvinner kjenner til at det er en sammenheng mellom alkohol og brystkreft er alvorlig. Vi kjenner godt til sammenhengen mellom for eksempel soling og kreftfare, eller mellom røyking og kreftfare. Men når det gjelder alkohol er denne faren lite kommunisert og snakket om, sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til, en kampanje­organisasjon for alkovett.

LES OGSÅ: - Mammografi er en av årsakene til at flere overlever brystkreft  

LITE KJENT: – Kvinner bør vite om sammenhengen mellom alkohol og brystkreft, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. Foto: Ann Elin Wang
LITE KJENT: – Kvinner bør vite om sammenhengen mellom alkohol og brystkreft, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. Foto: Ann Elin Wang Vis mer

Upopulær advarsel

Årsaken til at så få kjenner til sammenhengen mellom alkohol og brystkreft tror Randen henger sammen med at det å drikke alkohol er noe de fleste av oss forbinder med kos og forhøyet livskvalitet. 

– På den måten blir det oppfattet som moralistisk og strengt dersom noen går ut og sier at denne kosen kan innebære en risiko for helsen. 

Randen tror at sammenhengen mellom alkohol og brystkreft er underkommunisert fordi det er et såpass sårbart tema. 

– De negative sidene av alkohol er noe vi ikke liker å snakke om. I kombinasjon med sykdom blir det enda verre. Men det er viktig å understreke at det er ingens «skyld» at man får kreft. Dette er en  svært sammensatt sykdom som kan ramme plutselig uansett hvor sunn du er eller hvor mye du for eksempel trener, sier Randen.

Men legger til:

– Det er likevel sånn at på samme måte som det å røyke kan øke sjansen for kreft så kan det å drikke alkohol ha en innvirkning. Kvinner fortjener å få denne kunnskapen slik at de har informasjon nok til å ta de valgene du mener er rett for sin helse og sin kropp. 

Det er for øvrig god dokumentasjon for at fysisk aktivitet bidrar til å forebygge brystkreft.

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer

Høy brysttetthet gir økt risiko

Å ha høy brysttetthet vil si at det er mindre fettvev og mer kjertelvev og bindevev i brystet. Kvinner som inntar mer enn syv enheter alkohol i uken, har 48 prosent høyere brysttetthet enn de som drikker mindre enn en enhet i uken. Dette kom fram i en studie som norske forskere deltok i og som ble publisert i Breast Cancer Research i 2015. 

Man vet fra tidligere forskning at kvinner med høy brysttetthet har økt risiko for å få brystkreft. 

– Brystkreft utvikles oftest der brystvevet er tett. Kvinner med høy brystvevstetthet har tre til seks ganger høyere risiko for å få brystkreft enn kvinner med lav brystvevs-tetthet, sier lege og stipendiat Hanne Frydenberg ved Oslo universitetssykehus til Dagens medisin. Hun deltok i den aktuelle studien. 

LES OGSÅ: Så mye øker kreftrisikoen med det ene glasset

– Den viser at det er en sammenheng mellom alkoholinntak og brysttetthet. Vi tror at alkohol påvirker omdanningen av østrogen i kroppen. Kvinner som drikker mye alkohol ser ut til å få et økt østrogennivå, og dette kan igjen påvirke brysttettheten, ifølge Frydenberg. 

LES OGSÅ: Mia (30) vant over kreften etter 12 runder med cellegift

Den vanligste kreftformen blant kvinner

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant norske kvinner, viser tall fra Kreftregisterets årlige rapport om kreft i Norge. I 2015 ble 3415 nye tilfeller av brystkreft registrert i Norge, og kvinner mellom 65 og 69 år rammes oftest. 89 prosent av pasientene er fortsatt
i live etter fem år. 

LES OGSÅ: Jeanine var seks måneder på vei da da legene oppdaget brystkreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer