Psykisk Helse

De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Psykiske plager kan skyldes alvorlig fysisk sykdom.

ANGST OG DEPRESJONER: En del fysisk sykdom kan gi symptomer på angst og depresjoner. Foto: Shutterstock / altanaka
ANGST OG DEPRESJONER: En del fysisk sykdom kan gi symptomer på angst og depresjoner. Foto: Shutterstock / altanaka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi opplever det relativt ofte, sier Petter Andreas Ringen, avdelingsoverlege og forsker ved avdeling døgnbehandling, klinikk for psykisk helse og avhengighet på Oslo universitetssykehus.

Alle som skal behandle pasienter med psykiske plager, bør først utelukke at de har en fysisk sykdom. De fleste leger og sykehus har rutiner for dette, og tar både en kroppslig undersøkelse og blodprøver.

- Psykiske plager kan være et symptom på en kroppslig sykdom. Det siste året har vi i vår avdeling oppdaget både epilepsi, stoffskiftesykdom og infeksjon som først viste seg som psykiske plager, sier han.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

Disse sykdommene kan gi psykiske symptomer

- I prinsippet kan nesten alle psykiske plager oppstå av kroppslige sykdommer, forteller Ringen. Han sier at det er mange kroppslige sykdommer som kan gi psykiske plager, og nevner noen av dem:

Svulst i hjernen

Svulst i hjernen kan gi psykiske plager. Det kommer an på hvor svulsten sitter, men den kan gi symptomer som hallusinasjoner, angst eller personlighetsendringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer