Ekteskap:

- De som er fornøyde med parforholdet er også generelt mer fornøyde med livet

Gifte har lavere sannsynlighet for både hjertesykdom og psykiske lidelser, mens et dårlig ekteskap er helsefarlig.

EKTESKAP: Gode ekteskap er helsebringende, mens dårlige ekteskap er helsefarlige, kommer det frem i ny studie. FOTO: NTB Scanpix
EKTESKAP: Gode ekteskap er helsebringende, mens dårlige ekteskap er helsefarlige, kommer det frem i ny studie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er gjort en del forskning på hvordan ekteskapet påvirker helsa, og mye tyder på at gifte mennesker gjerne også er sunne mennesker.

- Vi ser at det er langt mindre depresjoner hos gifte, mindre hjerte- og karsykdom og mindre legebesøk, sier Rune Zahl-Olsen, som er familieterapeut og forsker ved avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF.

Det kan det være mange grunner til.

- Det er ikke helt lett å si hvilken retning det går i. Du kan jo tenke deg at de som er best trent også oftere er mest attraktive, påpeker Zahl-Olsen.

LES OGSÅ: Dette øker sannsynligheten for skilsmisse med 75 prosent

Roligere og sunnere menn

Mye tyder imidlertid samtidig på at det også går den andre veien.

- Risikoen for dødelighet er mye større om du ikke er gift, spesielt for menn. Menn som er gift tar færre risikoer – spesielt om det er barn inne i bildet så vil du utsette deg for mindre risiko. Det er også sånn at alkohol og ruskonsumet går ned når man gifter seg, fortsetter han.

Gifte menn er sjeldnere på «fylla», de legger seg tidligere, spiser kanskje sunnere og lever generelt et roligere liv. De har også oftere et større nettverk enn ugifte.

- Menn «unnslipper» eller dropper mye helsefarlig ungkarsatferd, og det er nok helsebringende. Konene sender dem til lege og i seng før de ellers ville lagt seg, ler lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Vil du gifte deg i utlandet?

Sunnest å forlate et dårlig ekteskap

Selv om fordelene kan være tydeligst hos menn er de der hos begge kjønn.

- Vi finner positive effekter hos både kvinner og menn, og det kan være at kjønnsforskjellene noen har funnet før holder på å forandre seg litt, sammen med likestillingen, sier Kristin Gustavson, psykologspesialist og forsker ved Folkehelseinstituttet i Oslo.

Hun forteller også at mye tyder på at kvinners tilfredshet med livet påvirkes mer av hvordan parforholdet er enn tilfellet er hos menn, men også dette kan forandre seg.

- Parforholdet er viktig for folks livskvalitet. De som er fornøyde med parforholdet sitt er også generelt mer fornøyde med livet. Vi har sett at de som har vært i et dårlig parforhold, og går ut av forholdet, er mer fornøyde enn de som blir.

BEDRE HELSE: Gifte har bedre både fysisk og psykisk helse. FOTO: NTB Scanpix
BEDRE HELSE: Gifte har bedre både fysisk og psykisk helse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Økonomi, status og sosial støtte

Det er gjort flere studier på ekteskap og hjertesykdom. En nylig publisert metaanalyse, der 34 studier er inkludert, viser at det å være gift både har betydning for utviklingen av hjerte- og karsykdom, og for prognosen ved eksisterende sykdom.

Men det er mange grunner til at ekteskapet kan være helsebringende. Sosial støtte er én, økonomien er en annen. Færre bekymringer gir bedre både fysisk og psykisk helse.

- Det koster jo nesten like mye å bo alene som å bo to. Gifte har langt bedre økonomi og færre økonomiske og praktiske bekymringer, påpeker Nes.

- Men det er nok både slik at ekteskapet bidrar til helse og at sunne og friske menn og kvinner i større grad blir gift. Slik er det i henhold til lykke også. De som er smilende og glade, ofte av natur, blir oftere gift. I tillegg kan ekteskapet, og det som følger med, som bedre råd, sosial støtte, tilhørighet og status, kobles til lykke. Vi ser dette i Norge også, men effektene er ikke store, sier hun.

Og det er heller ikke slik at man må være to for å være lykkelig. Noe av det viktigste for lykken er at vi har gode relasjoner, og det trenger ikke nødvendigvis være en kjæreste eller ektefelle.

«Kjærestekiloene» er et velkjent begrep, og noen studier viser også at ekteskapet kan «legge seg på hoftene». Andre viser det motsatte.

- Det kan jo være at når noen bor sammen med deg så spiser du litt mindre. At du river opp én pose chips istedenfor tre, når noen ser på deg, sier Zahl-Olsen.

LES OGSÅ: - Det er utrolig viktig å sette av tid til venner selv om du er opptatt med kjæreste og barn

GIFT: - Gifte har langt bedre økonomi og færre økonomiske og praktiske bekymringer, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes. FOTO: NTB scanpix
GIFT: - Gifte har langt bedre økonomi og færre økonomiske og praktiske bekymringer, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Dårlige ekteskap er helseskadelige

Generelt kan vi altså likevel si at gifte mennesker lever lenger, har det bedre økonomisk og er sjeldnere sykemeldt. Det er for øvrig liten grunn til å tro at mange av de samme fordelene ikke skal gjelde samboere, men samboere har også en større risiko for å forlate hverandre. Om et forhold går i oppløsning øker imidlertid risikoen for sykdom raskt.

- Når forhold endes går sykemeldingene opp, sier Zahl-Olsen.

- Vi vet også at menn ofte svarer at ektefellen er deres absolutt nærmeste, mens kvinner ofte også har en del venninner. Når menn mister en samboer eller en ektefelle, så mister de mye.

Selv om fordelene er tydeligst hos menn, så er de der hos begge kjønn. Men det er selvsagt ikke slik at alle ekteskap er sunne. Et dårlig ekteskap er ikke sunt, hverken for kvinner eller menn, og de som forlater et dårlig ekteskap har det bedre enn de som blir.

- Dårlige ekteskap er veldig helsefarlige, gode ekteskap helsebringende, påpeker Nes.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver dag

LES OGSÅ: Finnes det egentlit lykkelige skilsmisser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer