Ekteskap:

- De som er fornøyde med parforholdet er også generelt mer fornøyde med livet

Gifte har lavere sannsynlighet for både hjertesykdom og psykiske lidelser, mens et dårlig ekteskap er helsefarlig.

EKTESKAP: Gode ekteskap er helsebringende, mens dårlige ekteskap er helsefarlige, kommer det frem i ny studie. FOTO: NTB Scanpix
EKTESKAP: Gode ekteskap er helsebringende, mens dårlige ekteskap er helsefarlige, kommer det frem i ny studie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er gjort en del forskning på hvordan ekteskapet påvirker helsa, og mye tyder på at gifte mennesker gjerne også er sunne mennesker.

- Vi ser at det er langt mindre depresjoner hos gifte, mindre hjerte- og karsykdom og mindre legebesøk, sier Rune Zahl-Olsen, som er familieterapeut og forsker ved avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet Sykehus HF.

Det kan det være mange grunner til.

- Det er ikke helt lett å si hvilken retning det går i. Du kan jo tenke deg at de som er best trent også oftere er mest attraktive, påpeker Zahl-Olsen.

LES OGSÅ: Dette øker sannsynligheten for skilsmisse med 75 prosent

Roligere og sunnere menn

Mye tyder imidlertid samtidig på at det også går den andre veien.

- Risikoen for dødelighet er mye større om du ikke er gift, spesielt for menn. Menn som er gift tar færre risikoer – spesielt om det er barn inne i bildet så vil du utsette deg for mindre risiko. Det er også sånn at alkohol og ruskonsumet går ned når man gifter seg, fortsetter han.

Gifte menn er sjeldnere på «fylla», de legger seg tidligere, spiser kanskje sunnere og lever generelt et roligere liv. De har også oftere et større nettverk enn ugifte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.