– De store verstingene er 50-60-åringene

Tre av fire over 50 bryter karantenereglene, viser fersk undersøkelse.

Unge studenter har fått skylden for smittespredning i det siste, men det viser seg at det er besteforeldrene deres som oftest bryter reglene for karantene og isolasjon. For eksempel er det ikke lov å gå på kafe hvis du er pålagt karantene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Unge studenter har fått skylden for smittespredning i det siste, men det viser seg at det er besteforeldrene deres som oftest bryter reglene for karantene og isolasjon. For eksempel er det ikke lov å gå på kafe hvis du er pålagt karantene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er NRK som omtaler undersøkelsen fra Universitetet i Bergen (UiB) og Folkehelseinstituttet (FHI).

1704 personer som har blitt bedt om å gå i karantene eller isolere seg, har svart på spørsmål med tre til seks ukers mellomrom. Over halvparten innrømmer å ha brutt karantenen eller isolasjonen minst én gang.

Smitteverntrøtthet

I aldersgruppa 50-69 år er resultatet enda mer nedslående: 76 prosent av dem har brutt reglene for karantene eller isolasjon.

– Det har vært mye snakk om ungdommer som fester, men i våre data er det ungdommen som er desidert flinkest til å etterleve karantene og isolasjon, sier professor i helseøkonomi ved UiB, Bjarne Robberstad til NRK.

– De store verstingene er 50-60-åringene, blant dem er det bare en av fire som etterlever karantene og isolasjon, sier han.

Undersøkelsen er representativ for den norske befolkningen og funnene speiler hele Norge.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg uttrykker i et intervju med NTB at hun er urolig for en økende smitteverntrøtthet i befolkningen. Lørdag er det seks måneder siden regjeringen 12. mars innførte de mest inngripende tiltak i fredstid for å bekjempe koronapandemien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer