Gravid

De ukjente tegnene på at du er gravid

Det er ikke bare morgenkvalme som kan avsløre at du venter barn.

GRAVID: Du kjenner at noe skjer med kroppen, men det er ikke alltid lett å tyde alle signalene.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
GRAVID: Du kjenner at noe skjer med kroppen, men det er ikke alltid lett å tyde alle signalene. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle hørt om de mest vanlige svangerskapstegnene. Selv om vi prøver å bli gravid eller ikke, blir vi fort obs når mensen ikke kommer akkurat når den skal! Ja, vi kan til og med bli stresset om vi kjenner halsbrann eller bevegelser i magen. (Pssst: Visste du at disse symptomene kan bety at du er gravid?)

Et raskt søk på Google om tegn på graviditet kan gjøre enhver av oss skråsikker - Jeg er jo nødt til å være gravid! Men tar vi alle forholdsregler for prevensjon, så skal det jo litt til å bli det.

Skulle vi bli usikre, kan denne listen være verdt en titt. Ekspertene kan nemlig ramse opp en rekke tegn på graviditet, og noen av dem har du kanskje aldri hørt om!

LES OGSÅ: Kan være høygravid uten å merke det

Dette er veldig vanlig 

Jone Trovik er overlege ved Haukeland Universitetssykehus, professor ved Universitetet i Bergen, og tidligere leder for Norsk Gynekologisk Forening.

Hun bekrefter at uteblitt menstruasjon er det vanligste tegnet på svangerskap, og for de fleste også det første tegnet. Dessuten sier hun at kvalme og voksende, ømme bryster er veldig vanlig.

LES OGSÅ: 15 tidligere symptom på graviditet  

Men når det gjelder tegn vi kanskje ikke tenker over at kan ha en sammenheng med å være gravid, trekker overlegen frem blant annet tissetrenghet.

- Når livmoren begynner å vokse, er det noen som relativt fort opplever at den trykker på urinblæren, og de må gå ofte og tisse, sier Trovik.

Når det gjelder den kjente saken å få lyst på helt sære ting å spise, sier eksperten at dette har å gjøre med jernmangel, og det er noe ganske mange opplever under graviditet.

LES OGSÅ: Så fort blir du gravid uten prevensjon

Visste du om disse tegnene?

Utenom de mest åpenbare tegnene, ramser Trovik også opp en rekke tilstander som kan tyde på at noe er i gjære:

  • Kvalme er vanlig, spesielt de første tre-fire månedene. Da blir matlysten dårligere.

- Når den er gått over, vil de fleste oppleve å være noe mer sulten enn vanlig, sier overlegen.

Helt mot slutten av svangerskapet, derimot, er livmoren blitt så stor at mange opplever å bli fort mett, ikke klare å spise like store porsjoner som før, og kanskje bli fortere sulten igjen.

- Kropp og psyke henger jo sammen, alltid. Hvordan man har det har selvfølgelig med under hvilke forhold man er blitt gravid. Vi er nok forskjellige med tanke på hvordan man opplever at hormonendringene og kroppslige endringer påvirker psyken, sier Trovik.

  • Du kan gå ned i vekt. Ja, selv om fosteret i magen vokser.

- Hvis man er kvalm i starten, er det vanlig å gå ned noe i vekt, forklarer overlegen.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

ØMME BRYSTER: Et vanlig tegn på graviditet. Men visste du at også brystvortene kan vokse når man blir gravid? Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
ØMME BRYSTER: Et vanlig tegn på graviditet. Men visste du at også brystvortene kan vokse når man blir gravid? Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Dette sier jordmoren

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff bak hjemmesiden engodfodsel.no sier til KK.no at følgende svangerskapstegn er vanlige:

Wessel Rummelhoff mener imidlertid at de fleste svangerskapstegn er kjente, men at det kan variere hvor opplyste eller interesserte kvinner er i temaet. Hun trekker frem at mindre åpenbare og «mindre kjente» tegn derfor kan være:

  • Økt eller nedsatt sexlyst
  • Intens sukkerhunger eller lyst på spesielle matvarer. Ifølge jormoren mister noen matlysten, mens hos andre øker appetitten
  • Sinne og aggresjon
  • Følelsesmessige «utbrudd»

​- Økt sårbarhet er ofte knyttet til tidligere erfaringer som store utfordringer eller psykiske belastninger, forklarer jordmoren.

Hun legger derimot til at enkelte av de nevnte tilstandene selvfølgelig kan skyldes andre årsaker. Som for eksempel at hyppig vannlating kan skyldes urinveisinfeksjon.

En tidligere sak på KK.no henviser til viforaldrar.se og påpeker at hvit eller lysegul utflod, mye luft i magen, mye svetteproduksjon, voksende brystvorter, og snorking alle er beviste tegn på graviditet. Wessel Rummelhoft mener at alle disse tilstandene tidvis kan forekomme, men at de sjelden gjør det på en gang.

Et tegn jordmoren har sett er dessuten at enkelte kvinner har regelmessige blødninger til tross for at de er gravide, men understreker: 

- Det er sjelden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer