Mage

De vanligste årsakene til luftsmerter

I enkelte tilfeller kan det være lurt å oppsøke lege.

OPPLEVER DU OFTE LUFTSMERTER OG OPPBLÅSTHET? Det kan komme av flere årsaker, og i enkelte tilfeller kan det være lurt å oppsøke lege.  Foto: Thinkstock.com
OPPLEVER DU OFTE LUFTSMERTER OG OPPBLÅSTHET? Det kan komme av flere årsaker, og i enkelte tilfeller kan det være lurt å oppsøke lege. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste kvinner drømmer om en flat mage mot sommeren, men det er ikke nødvendigvis for lite trening som er årsaken til at magen buler.

Svært mange av oss sliter nemlig med oppblåsthet og luftsmerter.

En vanlig årsak til at den siste knappen på buksa ikke vil gå igjen, kan være både lite aktivitet , mye stress i hverdagen og selvsagt - overinntak av sukkerfrie pastiller, tyggis eller andre ting som har en lakserende effekt.

Men hovedårsaken til at problemet oppstår er likevel hva - og hvordan - du spiser maten din, ifølge ekspertene

LES OGSÅ: Dette er tidenes superdrikk

DROPP TYGGISEN: Sukkerfri tyggis, eller andre pastiller og den slags som inneholder kunstige søtningsstoffer i form av sukkeralkoholer, kan forårsake luftsmerter.  Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto
DROPP TYGGISEN: Sukkerfri tyggis, eller andre pastiller og den slags som inneholder kunstige søtningsstoffer i form av sukkeralkoholer, kan forårsake luftsmerter. Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto Vis mer

Ikke spis maten din for fort

– Den største årsaken til luftsmerter er svelging av luft når du spiser og drikker, forteller Brynjulf Barexstein, lege og svarlegesjef i Lommelegen.no, til KK.no:

– Dette gjelder spesielt hvis du spiser maten for raskt, eller svelger den ned med mye væske.


Det er også lurt å tenke over hva du spiser. For det er ikke bare kål og sukkerfri tyggis som kan få magen til å ese, men også matvarer som inneholder mye fiber.

– Det gjelder blant annet frukt og grønnsaker, helkorn og belgfrukter, i tillegg til gassholdig drikke som brus og øl. Jordskokker er også en notorisk gassdanner, sier Barexstein.

Hvis du er usikker på om maten du skal spise vil bidra til oppblåsthet og luft, har han noen tips til hva du bør se etter:

– Vær obs på fiber og kunstige søtningsmidler innen sukkeralkoholer som sorbitol, mannitol, xylitol, i tillegg til karbohydratet inulin (må ikke forveksles med insulin), som blant annet finnes i jordskokk.

LES OGSÅ: Har du dårlig ånde på morgenen?

Det viktigste er å forebygge

Men hva gjør du når du først har kastet innpå en pakke tyggegummi og en halvliter lettbrus, og magen begynner å krangle?

Ifølge Barexstein, er det viktigste for å unngå luftsmerter å forebygge.

– Det mest effektive er naturligvis å forebygge - det vil si å unngå eller redusere inntaket av maten som er nevnt ovenfor, sier han.

Når du først opplever luftsmerter, er det imidlertid gunstig å bevege på seg for å få ut luften. For det er tross alt det eneste som hjelper når gassene først er blitt dannet. Inntil den kommer ut, vil den som kjent gi ubehag - tildels sterke smerter, som ved kolikk.

LES OGSÅ: Mineralet som beskytter mot forkjølelse

Kan det være tegn på noe mer alvorlig?

Hvis du stadig vekk opplever luftsmerter uten at du helt klarer å finne ut hva som er årsaken, kan det imidlertid være en indikasjon på noe mer alvorlig.

– En rekke tarmsykdommer og medisinske tilstander kan gi mye luftdannelse, sier Barexstein.

Han kan fortelle at det kan være lurt å oppsøke lege for å utelukke vanlige og hyppige årsaker til plagene (som ofte også blir oversett), som cøliaki og latoseintoleranse. Dette kan sjekkes hos fastlegen din ved hjelp av en blodprøve.

– Hvis luftplagene stadig blir verre, og du i tillegg har symptomer som kvalme, brekninger og vekttap, er det ytterligere tegn på sykdom, og du bør oppsøke lege, forteller legen.

LES OGSÅ: Den beste risen du kan spise

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer