Sykemelding:

De vanligste årsakene til sykemeldinger

Mye kan gjøres med sykefraværet på arbeidsplassen, ifølge Stami.

SYKEMELDING: Sykefraværet i Norge lå i tredje kvartal i 2018 på 6,2 prosent. Fraværet blant kvinner er høyere enn blant menn. FOTO: NTB Scanpix
SYKEMELDING: Sykefraværet i Norge lå i tredje kvartal i 2018 på 6,2 prosent. Fraværet blant kvinner er høyere enn blant menn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

SSBs sykefraværsstatistikk viser at sykefraværet vårt var på 6,2 prosent tredje kvartal i 2018, justert for influensa- og sesongvariasjoner. Den vanligste årsaken til legemeldt sykefravær er muskel- og skjelettplager, viser NAVs sykefraværsstatistikk. Dette gjelder både blant kvinner og menn. Videre er psykiske lidelser den nest vanligste årsaken til sykemelding. Her er kjønnsforskjellene større, og årsaken er vanligst hos kvinner.

Det er mange ulike perspektiver på sykefravær. Ved Statens Arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2018kommer det frem at omkring 60 prosent av sykefraværet over 16 dager er fravær knyttet til muskel- og skjelettdiagnoser og psykiske diagnoser.

Her heter det også at forskning viser at en fjerdedel av alle tilfeller av psykiske plager, en fjerdedel av alle tilfeller av moderate til alvorlige nakke- og skuldersmerter, og en tredjedel av alle tilfeller av moderate til alvorlige korsryggsmerter kunne ha vært unngått dersom kjente risikofaktorer i arbeidsmiljøet hadde vært eliminert.

LES OGSÅ: Når er det egentlig greit å være hjemme fra jobb?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer