Øyesykdom:

De vanligste øyesykdommene

Svært mange nordmenn vil oppleve å få en øyesykdom, og både livsstil, UV-stråling og gener påvirker øyehelsen.

ØYESYKDOM: Svært mange får dårligere syn med alderen. Ekspertene råder til jevnlige synsundersøkelser fra man er mellom 40 og 50. FOTO: NTB Scanpix
ØYESYKDOM: Svært mange får dårligere syn med alderen. Ekspertene råder til jevnlige synsundersøkelser fra man er mellom 40 og 50. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Norges Blindeforbund er omkring 180 000 mennesker i Norge synshemmet. Så mye som 70 prosent over 70 år får grå stær, og omkring 40 000 over 70 har grønn stær, samtidig som man regner med at svært mange har sistnevnte uten å vite om det.

- Det finnes ikke skikkelig gode tall på dette, men det estimeres at cirka 180 000 nordmenn har så svekket syn at de regnes som synshemmede. Dette tallet vil øke med tiden, i hovedsak fordi vi blir flere eldre, forteller også Trine Johnsen, optiker og fagansvarlig i Specsavers.

De aller vanligste øyesykdommene vi har i Norge er, sammen med grønn stær (glaukom) og går stær (katarakt), aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), diabetes retinopati, som er en øyesykdom relatert til diabetes, synsforstyrrelser etter hjerneslag og kikertsyn, som er en samlebetegnelse for flere arvelige netthinnesykdommer.

- Den vanligste årsaken til svaksynthet i den vestlige del av verden skyldes aldersforandringer i netthinnen. 80 prosent av svaksynthet i verden skyldes tilstander som ukorrigert synsfeil og grå stær. I utviklede land med god tilgang på helsetjenester er dette tallet vesentlig lavere da de aller fleste opereres på et tidlig stadie og har råd til å teste synet sitt og kjøpe seg synshjelpemidler. Nye undersøkelser er viser at halvparten av alle synstap kunne vært unngått, fortsetter Johnsen

LES OGSÅ: Sliter du med rennende øyne?

Viktig med øyesjekk

- Nye undersøkelser viser at halvparten av alle synstap kunne vært unngått, fortsetter Johnsen.

For personer med øyesykdom, forbedres prognosen vesentlig med at sykdom blir oppdaget tidlig slik at behandling kan start så tidlig som mulig.

Hun mener derfor det å sjekke synet jevnlig er viktig – spesielt for de over 40 og de som har arvelige øyesykdommer i familien. En optiker behandler ikke sykdom, men vil i mange tilfeller være de som oppdager en øyesykdom som ikke enda har begynt å gi symptomer.

LES OGSÅ: Maries sønn er femte generasjon med øyesykdommen kolobom

En sunn livsstil er bra for synet

Det er mange årsaker til øyesykdom, som arv, livsstil og skader. Som for det meste annet er et sunt kosthold og fysisk aktivitet viktig for å holde øyehelsen i sjakk. Vi har fått Petter Montagu-Pettersen, som er spesialist i øyesykdom ved PMP synskirurgi i Stavanger til å hjelpe oss med en oversikt over de vanligste øyesykdommene.

- De vanligste øyesykdommene i vårt moderne, vestlige samfunn er grå stær, makuladegenerasjon, brytningsfeil som nærsynthet, hornhinneskjevhet og overlangsynthet, grønn stær og diabetisk netthinnesykdom. Medfødte øyesykdommer finnes også og noen mister synet på ett eller begge øyne som følge av ulykker, forteller Montagu-Petterssen.

- I den tredje verden er nok grå stær og grønn stær de vanligste årsakene til sterk svaksynthet eller blindhet, i tillegg til følgene av penetrerende øyeskader.

Mens behandlingen av førstnevnte er relativt enkelt, og ikke veldig dyr, er behandlingen av grønn stær litt mer kostbar, samt at den må startes tidlig tidlig.

LES OGSÅ: En tredjedel av alle med migrene har øyemigrene

Grå stær

Grå stær oppstår ofte som del av kroppens aldringsprosess, forteller Pettersen. Med årene mister linsen klarheten, eller gjennomsiktighet, og du får et mer tåkete syn. Dette er altså en øyesykdom der du får redusert syn, men uten at det kan rettes opp med brillestyrke. Sykdommen er imidlertid relativt lett å behandle, og gjøres ved å bytte ut linsen i øyet med en ny og klar en.

- Man antar at tilstanden fremprovoseres av samlet dose UV-stråling, genetikk og røyking. Genene fra våre foreldre kan vi gjøre lite med, men å la være å røyke og å bruke solbriller i solskinnet er nok det beste rådet man kan gi for å redusere sannsynligheten for å få grå stær, sier Pettersen.

LES OGSÅ: 1 av 6 unge kan være hørselshemmet

Aldersrelatert Makuladegenerasjon (AMD)

Dette er en samling forskjellige tilstander som rammer den gule flekken, eller macyla lutea, som sitter i netthinnen.

- Her befinner nervecellene for skarpsynet vårt seg. Om nervecellene i macula går helt tapt på begge øyne, så vil man kun se tåke midt i synsfeltet selv med briller. Man beholder normalt sidesyn, forteller Pettersen.

Han forteller videre at enkelte varianter av AMD kan behandles om en er hos øyelege i en tidlig fase i sykdommen.

- Vi vet ikke helt hvorfor mange eldre får AMD, men man ser at forekomsten er høyere hos de som røyker og har dårlig kosthold enn øvrig i befolkningen. Forekomsten av AMD er høyest blant eldre i 80 års alderen. 10 prosent av alle 80 åringer har AMD, forteller Pettersen.

LES OGSÅ: PC, mobil, nettbrett - slik påvirker det synet ditt

FOREBYGGENDE: En optiker vil i mange tilfeller oppdage en øyesykdom før symptomene kan merkes. Tidlig oppdagelse er viktig for behandlingen av en del øyesykdommer. FOTO: NTB Scanpix
FOREBYGGENDE: En optiker vil i mange tilfeller oppdage en øyesykdom før symptomene kan merkes. Tidlig oppdagelse er viktig for behandlingen av en del øyesykdommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Grønn stær

Glaukom skyldes tap av nerveceller i synsnerven. Dette er altså en sykdom som ofte oppdages sent. Det som skjer er kort fortalt at det blir for høyt trykk inne i øyet.

- Øyeeplet er fylt opp av væske som fornyes hele tiden mens tilsvarende mengde væske filtreres ut. Når denne prosessen er i ubalanse og trykket inne i øyet reguleres for høyt, så vil synsnerven over tid ta skade av dette. Man kan normalt ikke kjenne at man har for høyt trykk inne i øyet og tilstanden kan kun forhindres ved å la optiker eller øyelege sjekke øyetrykket jevnlig fra man er 40 til 50 år gammel, sier Pettersen.

Han mener da at du bør sjekke synet hvert tredje til femte år.

- Dette passer fint med alderen når man får behov for lesebriller. Det er lurt å gå til optiker eller øyelege da og samtidig få en grundig sjekk av øyehelsen i stedet for å kjøpe billige ferdig-lesebriller og sløyfe kontrollen hos fagfolk, mener han.

Grønn stær kan være arvelig, så dette gjelder spesielt om du har nær familie med sykdommen.

- Om man lar være å behandle forhøyet øyetrykk, så vil synsnerven gå til grunne i løpet av noen år. Først taper man sidesynet og til slutt forsvinner også det sentrale synsfeltet og man blir blind, forteller Pettersen.

I motsetning til en del andre øyelidelser er det ikke funnet bevis for at blodtrykk og livsstil har noen sammenheng med forhøyet trykk i øyet.

LES OGSÅ: Mette valgte å bli blind

Diabetisk netthinnesykdom

Forstyrrelser i blodsukkernivåene øker risikoen for øyesykdom. Ved diabetisk netthinnesykdom (diabetes retinopati) har et dårlig regulert blodsukker gjort at sukker- og lipidmolekyler trenger inn i blodåreveggene, slik at sirkulasjonen av surstoff og næringsstoffer blir dårligere. Sykdommen rammer nærmere en tredjedel av alle med diabetes, ifølge Pettersen.

- I øyets netthinne vil dette gi en kronisk surstoffmangel som forårsaker nydannelse av blodkar som lett begynner å blø eller lekker blodplasma og fettstoffer inn i netthinnen. Netthinnen blir over tid ødelagt og man mister synet.

Det viktigste forebyggende tiltaket mot denne sykdommen er dermed å holde blodsukkeret så stabilt som mulig, samtidig som øynene sjekkes jevnlig, man er fysisk aktiv og dropper røyken. En sunn livsstil er også viktig ved eventuell behandling av sykdommen.

LES OGSÅ: Står du i fare for å utvikle diabetes type 2?

Kikkertsyn

Retinitis Pigmentosa er en genetisk betinget øyelidelse som ikke kan behandles. Nervecellene i øynene ødelegges, slik at sidesynet blir dårligere. Noen blir også helt blinde.

- Retinitis Pigmentosa er den tilstanden i den vestlige verden som hyppigst er årsaken til sterk svaksynthet eller blindhet blant unge voksne. Dette fordi vi ikke kan behandle eller forhindre sykdommen, forteller Pettersen.

Slik passer du på synet:

Risikoen for øyesykdom øker med alder, forskjellige livsstilssykdommer slik som blant annet diabetes type 2 og høyt blodtrykk , og av dårlig ytre beskyttelse av øyet.

- Det viktigste er å beskytte øynene mot UV stråler og slutte å røyke. I tillegg er sunt kosthold og trening viktig for å forhindre livsstilsykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, som alle kan medføre øyesykdom, sier Johnsen i Specsavers.

- Jevnlige synsundersøkelser er viktig, spesielt om du har arvelige øyesykdommer i familien, og generelt med økende alder fra 40 år.

Også Pettersen råder til å være nøye med bruken av både solbriller, ha et sunt kosthold og å være i aktivitet. Sender du opp raketter på nyttårsaften eller du jobber med verktøy og redskaper der du kan få splinter i øyet bør du bruke vernebriller. Videre er generell helse viktig for øyehelsen, og har du kroniske lidelser, som diabetes eller høyt blodtrykk bør disse behandles riktig.

- Øyet er et organ som de andre i kroppen vår og et sunt kosthold, å la være å røyke og å drive med fysisk aktivitet er viktig for at kroppen vår skal fungere godt, påpeker han.

LES OGSÅ: Så lett kan du skade hørselen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer