SVULST I UNDERLIVET: De kan være smertefulle, men en del merker ingenting til dem.  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
SVULST I UNDERLIVET: De kan være smertefulle, men en del merker ingenting til dem. Foto: Shutterstock / Piotr MarcinskiVis mer

Svulst

De vanligste svulstene i underlivet

Myomer heter en type svulster som kan oppstå i livmoren, heldigvis er de ikke farlige.

Myomer, eller muskelknuter i livmoren som de også kalles, kan være plagsomme og mange lurer på om det er farlig og om de må operere bort, siden det dreier seg om én eller flere kuler i kroppen. Men muskel­knuter er godartede svulster og derfor ikke farlige. Ved ultralyd kan man stille diagnosen og se om de vokser.

- Oppdages de tilfeldig, kan det være lurt å gjøre en ultralyd for å se litt nærmere på dem.
Det er vanlig at de oppdages i 40-årsalderen, men har ofte vært der en stund. Det viktigste å huske på når det gjelder muskelknuter, er at de er godartede svulster, sier gynekolog Anne Stensløkken.

Har du muskelknuter som oppdages hos fastlegen din, kan du be om å bli henvist til gynekolog for å diskutere behandlingsalternativer.

LES OGSÅ: A til Å hos gynekologen

Ofte symptomfritt

Livmoren er som en hule. ­Muskelknuter kan ligge enten mot yttersiden av livmorveggen, inne i muskelvevet eller mot ­hulrommet. De gir ofte lite plager, og man vet kanskje ikke om at de er der.

EKSPERT: Ifølge gynekolog Anne Stensløkken er det best å la være å behandle myomene om de ikke gir noen plager.  Foto: Privat
EKSPERT: Ifølge gynekolog Anne Stensløkken er det best å la være å behandle myomene om de ikke gir noen plager. Foto: Privat Vis mer

- Eksempler på symtomer ved myomer, er at de kan gi trykksymptomer på blæra og ellers tyngdefornemmelse. De kan også gi store blødninger. Gir de ingen plager, skal det ikke gjøres noe. Hvis de gir plager, kan de behandles, sier Stensløkken.

En muskelknute som ligger inntil hulrommet i livmoren, vil kunne virke irriterende, og blødningene kan bli større enn de ellers ville vært. Når blødningene blir store, er det ulike tiltak som kan benyttes.

Tabletter for å redusere blødning eller hormonspiral kan hjelpe mange. P-piller hjelper også hos noen. Det er dessuten kommet et nytt medikament som hindrer et av ­eggstokkhormonene å virke på livmoren. Det reduserer blødningen ­betydelig, og hos noen skrumper muskelknuten ­merkbart.

Noen opereres

Oppnås ikke nok lindring av plagene med medikamenter eller hormonspiral, kan man fjerne muskelknuten ved en operasjon.

Hvis muskelknuten ligger inni hulen og ikke er så stor, kan den fjernes ved en enkel prosedyre som kalles hysteroskopi. Det skjer på sykehuset, men man er på beina igjen samme dag. Inngrepet skjer under narkose.

Muskelknuter som sitter i veggen på livmoren eller på utsiden, kan gi trykkplager, og da brukes ofte kikkhullskirurgi. Da brukes tynne instrumenter med tilkoblet kamera. Man får et lite hull i navlen samt to eller tre små hull nederst på magen. Man blir fort sprek igjen, men man trenger en uke med sykemelding.

Et alternativ til å fjerne livmoren, er såkalt embolisering, der man stopper blodtilførselen til muskelknuten. Da skrumper muskelknuten, men selve livmoren klarer seg.

Hvis muskelknuten er stor, velger man ofte å fjerne hele livmoren.

Muskelknuter vokser under påvirkning av de to eggstokkhormonene ­østrogen og progesteron. Etter overgangsalderen slutter veksten, og de skrumper igjen. Bruker man hormontilskudd, kan muskelknuten fortsatt bli stimulert til vekst. Det blir da et spørsmål om man skal bruke ­hormoner eller ei.

LES OGSÅ: Slik påvirker overgangsalderen deg

Denne artikkelen har også stått på trykk i Allers nr. 11/2016.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: