Endometriose

Deler åpent om barnløshet

- Jeg kan aldri, noensinne, få egne biologiske barn, skriver Lena Dunham og forteller hva hun føler nå.

ÅPNER OPP OM SYKDOM OG SMERTER: Skuespiller, manusforfatter og samfunnsdebattant Lena Dunham åpner opp om sykdom, mislykket fertilitetsbehandling og veien videre i et nytt essay. Foto: NTB
ÅPNER OPP OM SYKDOM OG SMERTER: Skuespiller, manusforfatter og samfunnsdebattant Lena Dunham åpner opp om sykdom, mislykket fertilitetsbehandling og veien videre i et nytt essay. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det siste året har jeg skrevet om den læringsprossessen jeg har gått gjennom etter at jeg har erkjent at jeg aldri, noensinne, vil kunne bli biologisk mor, skriver skuespiller og manusforfatter Lena Dunham, mest kjent fra kult-serien «Girls» på Instagram og viser til et essay publisert i Harpers's Magazine.

Her deler Dunham den vonde historien om hvordan kraftig endometriose førte til at hun måtte fjerne livmoren, og kun hadde en fungerende eggstokk igjen. En eggstokk som skulle vise seg å ikke kunne produsere egg av god nok kvalitet til at de lot seg befrukte, og dermed også gjorde det umulig å bruke egne egg befruktet av donor, hos en eventuell surrogat.

Men veien til den erkjennelsen har ifølge Dunham selv vært en lang, trøblete reise i egne følelser, der hun både har støtt fra seg venner og familie, og søkt tilflukt og trøst i ulike internettfora.

- Fruktbarhet er et komplekst tema, og det er lett å redusere det til å handle om utdaterte forestillinger om bilogi, kjønnsroller, babybilder og sjalusi kvinner i mellom, skriver Dunham.

Og reaksjonene på at hun deler erfaringene sine om et fortsatt tabubelagt emne, lar ikke vente på seg.

"Takk for at du deler, og for en sterk tekst!" skriver en følger.

"For en kvinne som gjennomgikk dette for førti år siden alene, i skam og håpløshet er jeg takknemlig for ditt mot og din stemme" er en annen i tillegg til mange tusen kommentarer der kvinner deler egne historier under innlegget.

Ble avhengig av smertestillende

Hollywood-profilen som også er kjent som engasjert feminist, forteller også at hun ble avhengig av smertestillende etter de ulidelige smertene endometriosen og de påfølgende operasjonene hadde påført henne. Ønsket om et barn beskriver hun som noe som kom akutt og ble sterkt nærmest i det øyeblikket hun forsto at det kanskje ble umulig.

Dunham var kjæreste med musiker Jack Antonoff i flere år, et forhold som tok slutt like etter den store operasjonen i 2018, og et brudd der Dunham valgte å dele detaljer og sin egen sorg med sine mange millioner følgere på twitter og Instagram.

I et stort intervju med magasinet The Cut, sier hun at hun ikke angrer på at hun blant annet delte listen med babynavn paret hadde diskutert før han forlot henne.

- Jeg syns fortsatt det er ganske morsomt, sa Dunham den gang, men innrømmet at tanken på Antonoffs nye modellkjæreste gjorde henne trist.

- Jeg trodde jeg var beviset på at rare jenter også kunne bli elsket, men nå er han sammen med en jente som ser ut slik jenter skal, sa hun den gang.

I det siste essayet skriver Dunham åpent om hvor krevende det har vært å være alene og ønske seg barn, og om venninner som ifølge Dunham trakk seg unna henne da de selv ble gravide. Etter hvert søkte hun trøst og felleskap i ulike fora på nettet.

Mistet seg selv

- Her lærte jeg fort hvordan man feirer, trøster og heier på hverandre, skriver Dunham. I essayet drøfter hun også hvordan hennes egen personlighet og hennes egne moralske grenser, endret seg i takt med et stadig mer desperat barneønske. Det som startet som et prosjekt med kjæresten, førte henne ut av et forhold og over nye forsøk på løsninger hun ikke tidligere hadde vurdert.

- Det er vilt hvor langt fra deg selv du kan ende opp, når du er i en prosess om å forsøke å få det du ønsker deg, skriver Dunham i essayet.

- Det som startet som et ønske om å bære fram et barn med mannen jeg elsket, ble til et ønske om å få et barn gjennom noen som kunne hjelpe meg å få det, skriver Dunham og stiller også spørsmål om samfunnet vårt fortsatt

- Jeg håper dette kan starte noen samtaler, stille flere spørsmål enn gi svar, og minne oss alle om at det er mange måter å være mor på, og enda flere måter å være kvinne på, skriver Dunham og legger til at prosessen hun har vært gjennom gjør at hun føler seg langt mer reflektert og i vater enn noensinne-

- Ironien er at det faktum at jeg ikke kan få barn, at jeg har godtatt det, kanskje er den eneste grunnen til at jeg fortjener å bli noens forelder i det hele tatt. Jeg tror jeg omsider har noe å lære bort, avslutter Dunham.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer