Endometriose

Deler åpent om barnløshet

- Jeg kan aldri, noensinne, få egne biologiske barn, skriver Lena Dunham og forteller hva hun føler nå.

ÅPNER OPP OM SYKDOM OG SMERTER: Skuespiller, manusforfatter og samfunnsdebattant Lena Dunham åpner opp om sykdom, mislykket fertilitetsbehandling og veien videre i et nytt essay. Foto: NTB
ÅPNER OPP OM SYKDOM OG SMERTER: Skuespiller, manusforfatter og samfunnsdebattant Lena Dunham åpner opp om sykdom, mislykket fertilitetsbehandling og veien videre i et nytt essay. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det siste året har jeg skrevet om den læringsprossessen jeg har gått gjennom etter at jeg har erkjent at jeg aldri, noensinne, vil kunne bli biologisk mor, skriver skuespiller og manusforfatter Lena Dunham, mest kjent fra kult-serien «Girls» på Instagram og viser til et essay publisert i Harpers's Magazine.

Her deler Dunham den vonde historien om hvordan kraftig endometriose førte til at hun måtte fjerne livmoren, og kun hadde en fungerende eggstokk igjen. En eggstokk som skulle vise seg å ikke kunne produsere egg av god nok kvalitet til at de lot seg befrukte, og dermed også gjorde det umulig å bruke egne egg befruktet av donor, hos en eventuell surrogat.

Men veien til den erkjennelsen har ifølge Dunham selv vært en lang, trøblete reise i egne følelser, der hun både har støtt fra seg venner og familie, og søkt tilflukt og trøst i ulike internettfora.

- Fruktbarhet er et komplekst tema, og det er lett å redusere det til å handle om utdaterte forestillinger om bilogi, kjønnsroller, babybilder og sjalusi kvinner i mellom, skriver Dunham.

Og reaksjonene på at hun deler erfaringene sine om et fortsatt tabubelagt emne, lar ikke vente på seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer