Dødsleie

Deler hemmeligheter og ønsker forsoning på dødsleie

En del kommer med betroelser de har båret på hele livet, forteller sykehusprest.

DØDSLEIE: Svært mange har ting de ønsker å si til sine nærmeste før de dør, noen vil også dele hemmeligheter de har båret på.  Foto: Shutterstock / Richard Lyons
DØDSLEIE: Svært mange har ting de ønsker å si til sine nærmeste før de dør, noen vil også dele hemmeligheter de har båret på. Foto: Shutterstock / Richard Lyons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å innse at man ikke har lenge igjen, bringer fram mange og sterke følelser. Det er vanlig å få sjokk, en del vil ikke akseptere det og fornekter det i stedet.

- Det er veldig forskjellig hvordan man reagerer når man får vite eller forstår at man snart skal dø, forteller psykologspesialist Elin Hordvik.

En del får også behov for å dele hemmeligheter de har båret på og holdt for seg selv. 

LES OGSÅ: Dette angrer vi på før vi dør

Forsoning på dødsleie

Hordvik jobber ved Senter for Krisepsykologi i Bergen og har lang erfaring med å møte mennesker som er alvorlig syke og døende.

Hun forteller til KK.no at det er vanlig at man har ting man ønsker å si før man dør.  

- Det kan handle om komplekse ting eller forsoning, men også om gode ting man gjerne vil få sagt. Da handler det om å skape rom for disse samtalene, mener hun.

Ved Oslo Universitetssykehus opplever prestene det samme.

- Når jeg blir tilkalt, spør jeg pasienten «hva har legen sagt om din situasjon?». Når de forteller at de snart skal dø, spør jeg dem hva de ønsker å prioritere i tiden de har igjen, om det er noe de vil gjøre, si eller om det er noen de vil snakke med, forteller hovedprest Egil Eide til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer