Tidlig Demens

Demens-symptomer du bør være obs på

Hos noen kan symptomene oppstå allerede i 40-årene.

TIDLIG DEMENS: Selv om demens i hovedsak er en sykdom som rammer eldre mennesker, kan den også opptre langt tidligere i livet.  Foto: Johan Larson - Fotolia
TIDLIG DEMENS: Selv om demens i hovedsak er en sykdom som rammer eldre mennesker, kan den også opptre langt tidligere i livet. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan alle være litt glemske og surrete i blant. Kanskje har du rotet bort bilnøklene dine eller glemt en avtale du hadde gjort – dette er slett ikke uvanlige scenarioer, men de er ofte helt harmløse. Slik er det dessverre ikke for alle. For noen kan slike hendelser bli en stadig større del av livet, til glemsomheten og forvirringen til slutt preger hele tilværelsen.

Demens er en folkesykdom som over 70.000 nordmenn lever med i dag, og selv om dette i all hovedsak er en sykdom som rammer eldre mennesker, kan den også opptre langt tidligere i livet, også kalt Early-onset dementia. 

LES OGSÅ: Enkle grep for å redusere risikoen for Alzheimers.

Kan ramme tidlig

STILL ALICE - DEMENS: I spillefilmen Still Alice fra i fjor, som Julianne Moore vant Oscar for, spiller Moore Alice - som får tidlig demens i 50-årene.  Foto: Still Alice
STILL ALICE - DEMENS: I spillefilmen Still Alice fra i fjor, som Julianne Moore vant Oscar for, spiller Moore Alice - som får tidlig demens i 50-årene. Foto: Still Alice Vis mer

– Forekomsten av demens øker med økende alder, og de fleste som rammes er i 70-årene eller eldre. Men hos noen kan sykdommen likevel oppstå i 40- og 50-årene, og i sjeldnere tilfeller også så tidlig som i 30-årene, har demensveileder hos Nasjonalforeningen for folkehelsenes demenslinje, Liv Anita Brekke uttalt til KK.no.

Demens er en samlebetegnelse på en rekke sykdommer som rammer flere av funksjonene i hjernen. Alzheimers er altså bare én av disse sykdommene, men dette er også den vanligste formen for demens.

– I filmen «Still Alice» (2015), for eksempel, får hovedpersonen diagnosen Alzheimers, som er en av demenstypene som kan ramme tidlig. Alzheimerspasienter vil ofte ha en innsikt i hva som skjer med dem, mens de med for eksempel frontotemporal demens, som er en mer sjelden type, vil ha liten sykdomsinnsikt, forklarer Brekke.

Påvirker språk og hukommelse

Mange vil altså selv ha en opplevelse at det er en endring som skjer med dem, uten å egentlig forstå hva disse endringene kommer av. Dette gjelder særlig i den tidlige fasen av demenssykdommen.

– De første tegnene er ofte veldig vage hos mange, derfor vil man i første omgang bare oppleve det selv, mens andre ikke ser det like tydelig. Dette kan være at man glemmer avtaler, sliter med å huske passord, og at ting blir borte fordi man stadig forlegger ting, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe overstekt og brent mat

FLEST ELDRE: Forekomsten av demens øker med økende alder, og de fleste som rammes er i 70-årene eller eldre.  Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy/All Over Press
FLEST ELDRE: Forekomsten av demens øker med økende alder, og de fleste som rammes er i 70-årene eller eldre. Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy/All Over Press Vis mer

Dette er noe de fleste av oss kan kjenne oss igjen i fra tid til annen, og nettopp derfor vil man kanskje ikke legge så mye i det når det skjer et par ganger. Men dette er tross alt ikke de eneste tidlige tegnene på demens.

– Språket kan også påvirkes. Ofte får man problemer med benevnelse, og det er gjerne substantivene som blir borte. Men siden de fleste av oss har et godt ordforråd vil man da bare bruke et annet ord enn det man har glemt. Eller man omskriver og forklarer ved å si for eksempel «du vet den tingen man bruker til å skrelle poteter med».

Kan feiltolkes som depresjon

Mennesker i tidlige stadier av demens vil ofte føle at det er vanskeligere å lære nye ting, og særlig teknologiske hjelpemidler blir vanskeligere å håndtere. 

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

HUMØRET: Det er mange fellestrekk mellom depresjon og demens, og det er derfor ikke uvanlig å få en depresjonsdiagnose i sykdommens tidlige fase. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press
HUMØRET: Det er mange fellestrekk mellom depresjon og demens, og det er derfor ikke uvanlig å få en depresjonsdiagnose i sykdommens tidlige fase. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press Vis mer

– Dette kan for eksempel være at man har problemer med å bruke telefonen eller datamaskinen, og at man da mener det må være at noe er galt med disse, sier Brekke.

Men mange vil også oppleve en endring i humøret. Man kan bli tilbaketrukken og nedstemt, eller være irritabel og få et ustabilt humør, og hun påpeker at dette ofte kan feiltolkes som depresjon.

– Det er mange fellestrekk mellom depresjon og demens. Humøret er ett fellestrekk, men en depresjon kan også gå ut over konsentrasjonen og oppmerksomheten slik at man opplever å glemme. Det er derfor ikke uvanlig å få en depresjonsdiagnose i en tidlig fase av demenssykdommen, men depresjon vil ikke forklare hvorfor man plages med telefonen.

LES OGSÅ: De vanligste tegnene på depresjon

En styrke å oppdage tidlig

Det er ingen medisiner som kan gjøre demenspasienter friske, men ved å oppdage sykdommen på et tidlig stadium får du noen fordeler.

LES OGSÅ: Glemmer du ofte navn?

– Noen synes det er en lettelse å få diagnosen, både pasienten selv og familien rundt. Det er som om brikkene faller på plass, og man forstår hvorfor man opplever at ting er annerledes. Det skaper forståelse, og man kan planlegge hvordan man vil tilrettelegge fremtiden.

– I tillegg finnes det også medisiner som i Sverige kalles for bremsemedisiner. Dette er ikke et vidundermiddel, for det finnes ingen kur, men disse medisinene vil kunne bremse utviklingen av sykdommen til en viss grad, forklarer hun.

Har du flere spørsmål om demens, eller bare trenger noen å snakke med, kan du ta kontakt med Demenslinjen på telefonnummer 23 12 00 40, mandager til fredager mellom 9.00 og 15.00.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer