Psykologi:

Demp din indre kritiker

Mange av oss har en stemme inni hodet som forteller oss ting som at vi er for tjukke, for late eller for dumme. Slik kan du få den til å slappe litt av.

KRITISK TIL OSS SELV: Mange av oss har en indre stemme som kan være vår verste kritiker. Slik kan du få dempet den. FOTO: NTB scanpix
KRITISK TIL OSS SELV: Mange av oss har en indre stemme som kan være vår verste kritiker. Slik kan du få dempet den. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

1. Erkjenn stemmen

For mange er den indre kritikeren en stemme som er en så naturlig del av dem at de ikke legger merke til den engang. Så først og fremst må du lære deg å identifisere den, for ellers kan du jo ikke gjøre noe med den. Den indre kritikeren er den stemmen som kjører på med negative budskap som: «Du er ikke god nok.» «Hvorfor sa du det? Det var åndssvakt!» «Hvorfor brøt du ikke inn?» også videre. Det kan også være denne stemmen som sier til deg før en eksamen at du kommer til å stryke eller at du helt sikkert ikke får jobben før et jobbintervju. Med andre ord er det en stemme som virker nedbrytende og ikke oppbyggende.

2. Gi stemmen mindre verdi

Den indre selvkritikeren har faktisk (hatt) en funksjon: Den prøver å passe på deg. Kanskje har du tidligere vært i en situasjon der du har gjort noe som har hatt ubehagelige konsekvenser for deg. Kanskje har folk ledd av deg, kanskje er du blitt mobbet, og da vil stemmen beskytte deg mot at det gjentar seg. Men problemet er at stemmen får overtaket og blir hard og nedbrytende framfor å være hyggelig og konstruktiv. Samtidig tilsvarer nødvendigvis ikke de situasjonene du er i nå, den situasjonen du var i tidligere. Derfor må du forsøke å minimere stemmen, slik at du ikke tillegger den for stor verdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer