VELG RIKTIG TIL BRØDET: Plastpose eller kjøkkenhåndkle - hva pakker du brødet inn i? Foto: Stine Okkelmo
VELG RIKTIG TIL BRØDET: Plastpose eller kjøkkenhåndkle - hva pakker du brødet inn i? Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Brød I Plastpose

Den beste måten å oppbevare brødet

Plastpose er ikke best om du vil ha smaken av ferskt brød lenge. Og det kan faktisk være helseskadelig!

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å, ingenting er som nybakt brød! I en drømmeverden hadde vi våknet opp til fersk brødbakst hver eneste morgen.

Men det er det få som har tid til, med mindre du er en bakoman, har brødbakemaskin eller bor vegg i vegg med et bakeri.

Brødmat er ferskvare, og smaker aller best når det er nystekt. Da er brødet saftig inni, men med sprø og fin skorpe.

Riktignok holder et brød seg opptil en uke, selv om det på tampen ikke lenger er særlig saftig, har rimelig seig skorpe, og trenger en omgang i brødristeren for å være spiselig.

<strong>IKKE SLIK:</strong> Ikke ha brødet i en plastpose i skuff eller brødpose. Det er hverken bra for brødets holdbarhet, eller helsen din.
IKKE SLIK: Ikke ha brødet i en plastpose i skuff eller brødpose. Det er hverken bra for brødets holdbarhet, eller helsen din. Vis mer

Det går imidlertid an å vekke et halvgammelt brød til live ved hjelp av dette trikset, nemlig å pakke det i et fuktig kjøkkenhåndkle, og enten ha det i mikroen, eller putte det i stekeovnen noen minutter.

LES OGSÅ: Derfor er grovt brød sunnere

Dropp plastpose til lagringen

Hvordan du oppbevarer brødet har mye å si for hvor lenge det beholder både saftigheten og en sprø skorpe. Så hva gjør du med brødet du har kjøpt hos bakeren, eller bakt selv?

De fleste legger det i en plastpose,  men det er faktisk ikke beste metode å oppbevare brødet. Og du bør for all del ikke pakke det inn i en bærepose, det kan være direkte farlig. 

Handleposene vi får i dagligvarebutikkene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Mange platposeleverandører lager også handleposer i resirkulert materiale, og selv om dette er langt bedre for miljøet, kan disse gi fra seg uheldige fremmedstoffer til maten, har Mattilsynet skrevet på Matportalen.no.

I stedet bør brødet oppbevares i et rent kjøkkenhåndkle, eller eventuelt i papirposen eller den perforerte (altså småhullete) plastposen du kjøpte det i.

Å pakke brødet inn i tett plast gjør nemlig at det ikke får luft, og vil sørge for at skorpen blir seig i løpet av noen timer. 

Skal du spise brødet samme dag, kan det bare bli stående på brødfjøla med skjæresiden ned, har Åpent Bakeri tidligere anbefalt.

Hvis ikke, bør du altså la det ligge i posen det kom i, eller pakke det inn i et kjøkkenhåndkle. Da kan det ligge framme på kjøkkenbenken, men du kan også legge det i brødboksen.

<strong>GODT BRØD:</strong> Hvis du pakker brødet inn i kjøkkenhåndkle, og lagrer det i en brødboks, vil det holde seg godt i hvert fall i 3-4 dager. Foto: Stine Okkelmo
GODT BRØD: Hvis du pakker brødet inn i kjøkkenhåndkle, og lagrer det i en brødboks, vil det holde seg godt i hvert fall i 3-4 dager. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Det er ingen vits i å legge brødet i kjøleskapet. Det holder ikke lenger av den grunn. Faktisk mister brødet raskere fuktighet i kjøleskapet enn i romtemperatur. Dessuten smaker romtemperert brød mye mer enn kjøleskapskaldt brød.

PS! Noen brød skal ha myk skorpe, for eksempel toastbrød. Disse brødene er pakket i en tett plastpose allerede, og da kan du bare la brødet bli i posen. Baker du brød selv som du gjerne vil skal ha myk skorpe, kan du også pakke det i en plastpose - men vent til brødet er helt avkjølt.

LES OGSÅ: Ved å riste brødet økes nivået av antioksidanter

Frys brødet i frysepose

Er planen å fryse brødet, bør du koste på deg å legge det i en frysepose, som er tykkere enn en vanlig plastpose. Da holder det seg bedre. Men husk at brødmat uansett har begrenset levetid i fryseren. Det kan bli tørt og fryseskadet (det ser du når iskrystallene former seg på det). Brødmat holder seg vanligvis fint i tre måneder i fryseren.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer