Honning:

Den beste medisinen mot hoste

Ifølge legen bør du bytte ut hostesaften med honning.

HONNING i TE: Foruten den søte og gode smaken har honning flere gode egenskaper. FOTO: NTB Scanpix
HONNING i TE: Foruten den søte og gode smaken har honning flere gode egenskaper. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sliter du eller poden med hoste? Vond og sår hals kan være smertefullt og plagsomt, både hos store og hos små, og enten det er du eller poden som hoster kan det holde dere oppe hele natten.

Om hosten ikke går over, eller du eller barnet har andre symptomer, bør dere oppsøke lege, men som regel vil hosten gå over av seg selv etter tid, og faktisk er det ikke usannsynlig at dere har den beste medisinen stående i kjøkkenskapet.

Å behandle hoste er dessverre ikke så lett, men du kan lindre. Husk imidlertid også at hoste ofte en god ting, så det er ikke all hoste du egentlig skal prøve å stoppe.

- Det som er viktig å merke seg er at hoste ikke alltid skal stanses, selv om den kan være plagsom og slitsom. Hoste er kroppens måte å kvitte seg med fremmedlegemer på. Har man for eksempel slim i luftveiene i forbindelse med forkjølelse, influensa eller en annen luftveisinfeksjon hoster man for at slimet skal komme opp, forklarer Anne Margrethe Aldin Thune, som er farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots apotek.

LES OGSÅ: Hoste før eller etter trening er et tegn du bør ta alvorlig

Drikk nok

Noen plages imidlertid også av tørrhoste, som skyldes en irritasjon i luftveiene. Hosten kan dessuten være seig og vare lenge, uten at det betyr at det er noe annet galt.

- Det er ganske vanlig at hosten kan henge i en stund etter en kraftig forkjølelse eller influensa, men har man brystsmerter, langvarig eller høy feber eller hoster opp blod, skal man kontakte lege. Går du rundt og hoster, uten at det er noen åpenbar årsak til det, skal du ta en tur til legen din, påpeker Thune.

DRIKK MYE: Hoster du? Få i deg nok væske så slimet blir tynnere og lettere å få opp. Det kan også virke lindrende! Foto: Scanpix
DRIKK MYE: Hoster du? Få i deg nok væske så slimet blir tynnere og lettere å få opp. Det kan også virke lindrende! Foto: Scanpix Vis mer

Ellers finnes det flere gode råd for når du hoster og harker nå mot vinteren. Du må ofte smøre deg med litt tålmodighet, men du kan gjøre dagene og ikke minst nettene litt lettere å komme gjennom.

- Et generelt råd er å passe på å drikke mye når man har hoste. Det gjør slim tynnere og lettere å få opp, og det kan virke lindrende. Hoste kan også behandles med reseptfrie hostelindrende medisiner, sier Thune.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på influensa og forkjølelse?

Honning kan lindre

Dessuten har honning vist seg å kunne være til god hjelp. Varm melk med honning er et kjent kjerringråd både mot forkjølelser og for å bedre nattesøvnen, og faktisk så kan honningen lindre hosten.

- Honning er også i skuddet, og det er veldig interessant at ting tyder på at honning har en god lindrende effekt ved hoste. Honning har mange spennende egenskaper, og medisinsk honning brukes nå også i sårbehandling og har antimikrobielle egenskaper som gjør at kompliserte sår lettere heles, forklarer Thune.

Husk imidlertid på at honning ikke skal gis til barn under 1 år, da bakterien Clostridium botulinum, som kan finnes i honningen, kan gi alvorlig sykdom hos spedbarn.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

HONNING: Mye tyder på at honning har en god lindrende effekt ved hoste. FOTO: NTB Scanpix
HONNING: Mye tyder på at honning har en god lindrende effekt ved hoste. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Melk, honning og sitron

I England har National Institute for Health and Care Excellence (NICE) og Public Health England (PHE) nylig laget nye retningslinjer for hvordan leger bør behandle hoste, og her anbefales nettopp honning som behandling av akutt hoste for voksne og barn over fem år, skriver NHI.no.

- Tørrhoste ved forkjølelse skal lindres med honningprodukter som for eksempel NAF eukalyptushonning som er reseptfritt, eller selvblandet i varm melk med eller uten sitron, så sant barnet er over ett år gammel. Barn under ett år bør man ha lav terskel for å undersøke, påpeker spesialist i allmennmedisin, og gründer og svarlege på Onlinelege.no, Pål Branæs.

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn hvitt sukker?

Se alltid an allmenntilstanden

Ikke bare kan honningen virke lindrende på hosten, men ifølge Branæs skal den faktisk også kunne ha en effekt mot selve forkjølelsesviruset.

Andre hostedempende midler, enten med slimløsende midler eller morfin, har Branæs derimot liten tro på, og ifølge ham har de vist seg å være ineffektive.

HOSTE: At hosten varer en stund etter en forkjølelse er ikke uvanlig. FOTO: NTB Scanpix
HOSTE: At hosten varer en stund etter en forkjølelse er ikke uvanlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Grunnen til at de fortsatt skrives ut er nok dels at foreldrene må føle at de har gjort alt de kan for barnet sitt, men jeg er redd, dessverre, at minst like mye skyldes at fastlegen velger å tilby foreldrene en «løsning» heller enn å bruke mye tid på å forklare foreldrene hvorfor dette ikke er farlig. Det er ikke bra og er nok et resultat av det økte tidspresset fastlegene har vært rammet av de siste årene, tror han.

For ifølge ham er det mange foreldre som gang på gang oppsøker legen med barn som hoster, til tross for at man ofte bare må vente til det går over. Disse trenger heller en forklaring, sier han, og er opptatt av å få frem at hostesaft med morfin potensielt kan være farlig.

Har du et barn med redusert allmenntilstand, som feber som har vart i mer enn tre dager, er bleia er tørr hele dagen, har barnet utslett, puster tungt eller har rask pustefrekvens, eller barnet er unormalt irritert og lei, så skal dere derimot til legen.

Ved en hjernehinnebetennelse kan barnet få hudblødninger, som kan se ut som utslett, men som ikke blir bleke når du gjør glasstesten - presser et glass mot dem og ser gjennom det. Ved tilbakevendende hoste kan det også være snakk om uoppdaget astma.

Er det derimot ingen andre symptomer så vil hosten som regel gå over av seg selv. Det er altså viktig å vurdere allmenntilstanden, og de aller minste skal raskt til legen, men den beste medisinen for å lindre plagene for barn over ett år er honning, ifølge legen.

LES OGSÅ: Derfor øker forekomsten av astma?

LES OGSÅ: En lungebetennelse kan gi alvorlig blodforgiftning, men symptomene kan være uklare

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer