Angst

- Den letteste veien til å bli alkoholiker

Drikker du for å døyve smertene angsten fører med seg? Det bør du være forsiktig med, mener eksperter.

ANGST: Angst er forferdelig vondt, og mange kan kjenne på en lettelse når de drikker alkohol.
ANGST: Angst er forferdelig vondt, og mange kan kjenne på en lettelse når de drikker alkohol. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss som drikker alkohol har nok kjent på den gode følelsen av å ta et glass vin når vi har hatt en tøff dag. Det er som regel ikke noe problem å kunne koble av slik en gang i blant, men noen av oss er mer utsatte for at det kan gå galt. 

Personer som sliter med angst bør være ekstra på vakt for hva alkoholen gjør med kroppen vår. Det er nemlig lett å havne i en ond sirkel: 

- Det å bruke alkohol for å redusere angst er farlig. Grunnen til det er rett og slett fordi det er så effektivt, sier psykolog Peder Kjøs til KK.no.

LES OGSÅ: Mange med angst er først hos hjertespesialist

DØYVER SMERTE: Å ta seg et glass vin føles bra for de fleste, men kan fort bli en farlig løsning på problemer. Foto: Shutterstock / archimede
DØYVER SMERTE: Å ta seg et glass vin føles bra for de fleste, men kan fort bli en farlig løsning på problemer. Foto: Shutterstock / archimede Vis mer

- Å bruke alkohol til å mestre sånne ting er farlig

For det er ikke til å legge skjul på at alkohol roer nervene våre der og da. En person med angst vil dermed, bevisst eller ubevisst, som regel synes at dette føles bra. Og for noen kan dette bli en flukt fra de vonde tankene og anspentheten angst fører med seg. 

- Det er lett å gjøre det til en vane. Å bruke alkohol til å mestre sånne ting er farlig, og jeg vil si at det er den letteste veien til å bli alkoholiker, å bruke alkohol som regulering av følelser sier Kjøs.

- Så har vi jo begrepet fylleangst. Angsten vil bli enda verre dagen etter når du er edru igjen. Men det avhenger jo også om du har drukket to glass vin eller mye mer. 

Psykologen tror at personer med angst kan ha en tendens til å bruke alkohol som en flukt nettopp fordi de erfarer at det fungerer der og da. Han understreker at det selvfølgelig er best å håndtere angsten på andre måter. 

- Aksepter at du har angst. Og søk gjerne terapi. Husk at når du sliter med angst er du dessverre nødt til å tåle noe ubehag, sier han. 

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer 

Alkohol gjør vondt verre

GJØR VONDT VERRE: Kari Randen anbefaler å tenke seg om før man tar et glass vin når man har det vondt. Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen Av-og-til
GJØR VONDT VERRE: Kari Randen anbefaler å tenke seg om før man tar et glass vin når man har det vondt. Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen Av-og-til Vis mer

Daglig leder i Av og Til, Kari Randen, forklarer til KK.no at det å ty til alkohol når livet er vanskelig er en velkjent og utbredt strategi. Problemet er ofte at alkoholen vil gjøre at de vonde følelsene blir verre. 

- Alkohol kan dessverre bidra til å forsterke allerede negative følelser. Et høyt alkoholforbruk kan forsterke symptomer på angst eller depresjon.

Det å ha angst er forferdelig vondt for personen det gjelder. Randen forklarer at det er svært viktig at personer som har det vanskelig trenger å være ekstra rustet for de daglige utfordringene. 

- Hvis man drikker i slike situasjoner kan alkoholen ta oppmerksomheten bort fra det man trenger å gjøre. Ofte er problemene, som for eksempel angst, av en slik karakter at de ikke løser seg selv. Derfor er alkovett å ikke fylle på med mer når det er litt for mye.

Randen forklarer at når vi drikker for å døyve følelser kan det ofte gjøre vondt verre. 

- Derfor håper jeg alle som sliter med angst stopper opp og tenker seg om før de tyr til vinglasset. Hvis man har reflektert over det på forhånd, er sannsynligheten mindre for at man velger alkohol som løsning når man opplever problemer og motgang.

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Symptomer på angst kan være: 

 • Tretthet
 • Uro
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Nummenhet i hender og føtter
 • Muskelspenninger og/eller muskelsmerter
 • Problemer med å svelge
 • Pustevansker
 • Konsentrasjonsvansker
 • Skjelvinger og rykninger
 • Irritabilitet
 • Svetting
 • Rastløshet
 • Søvnløshet/søvnproblemer
 • Svimmelhet
 • Hjertebank
 • Redd for å dø
 • Tristhet

(Kilde: Helsenorge.no) 

Sliter du med angst, eller trenger du bare noen å snakke med, kan du for eksempel kontakte fastlegen, stiftelsen Angstringen, eller du kan kontakte Mental helses hjelpetelefon. Sistnevnte har også en tjeneste der du og veilederne kan kommunisere skriftlig, Sidetmedord.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer