Pigmentflekker:

Den mest effektive måten å redusere pigmentflekker på

Noen opplever pigmentflekker som et kosmetisk problem.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker, ofte kalt leverflekker til daglig, dreier seg om velavgrensede, flate og gjerne nokså lyst brune forandringer i huden, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker, ofte kalt leverflekker til daglig, dreier seg om velavgrensede, flate og gjerne nokså lyst brune forandringer i huden, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du pigmentflekker? Det er du ikke alene om. Noen opplever flekkene som kosmetisk plagsomme, men det er dessverre lettere å forebygge pigmentflekker enn å fjerne dem.

Pigmentflekker, ofte kalt leverflekker til daglig, dreier seg om velavgrensede, flate og gjerne nokså lyst brune forandringer i huden, forklarer Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Superingrediensene som redder tørr hud

Flere typer

I medisinsk terminologi kalles flekkene «lentigo». Det finnes flere typer, blant annet lentigo simplex og lentigo solare. Disse flekkene kan noen ganger være vanskelige å skille fra fregner.

- De er imidlertid varige, mens fregnene blekner etter en tid uten sol, forklarer Holsen.

Hudlegen forklarer at lentigo simplex kan forekomme fra barndommen av, og stort sett hvor som helst på kroppen.

- De er oftest nokså små, jevnt brune og velavgrenset mot huden rundt. Det er oftest ikke særlig mange av dem. Det dreier seg om helt godartede forandringer. Hos personer med svært mange lentigines av denne typen kan man mistenke noen sjeldne arvelige sykdommer. Lentigo simplex kan minne om såkalte «Cafè-au-lait-flekker». Disse er mindre vanlige, oftest større og ganske fåtallige.

Holsen forklarer at lentigo solare er den vanligste typen av leverflekker/pigmentflekker, og finnes typisk på områder på kroppen som er mye eksponert for lys: Områder i ansiktet, på håndryggene, underarmene og på brystet. Disse flekkene har sammenheng med langvarig eksponering for sollys.

- Hudtype, grad av soling og solbeskyttelse er av betydning for i hvilken grad man utvikler slike lentigines, men de fleste som har levd en stund har noen eller mange slike forandringer i huden.

Holsen understreker at pigmentflekker i seg selv er ufarlige. Pigmentflekker indikerer imidlertid at det foreligger en grad av solskade, og personer med mange pigmentflekker kan ha en økt risiko for hudkreft av ulike typer.

LES OGSÅ: Sanja (25) har en sjelden hudsykdom som gir blemmer og sår

GOD HUPLEIE: Gode hudpleierutiner kan virke forebyggende mot pigmentflekker. FOTO: Scanpix
GOD HUPLEIE: Gode hudpleierutiner kan virke forebyggende mot pigmentflekker. FOTO: Scanpix Vis mer

Kan oppleves som et kosmetisk problem

Selv om flekkene er ufarlige, kan enkelte oppleve dem som et kosmetisk problem. Holsen forklarer at det er mulig å minske disse hudforandringene.

- Forandringene kan behandles med nitrogenfrysing eller med laser, men dette er ikke en prioritert oppgave i offentlig helsevesen. Ved både nitrogenfrysing og laser er hensikten å ødelegge pigmentcellene i behandlet område. Hvis behandlingen er optimalt gjennomført, vil resultatet bli normalt utseende hud sier han, og fortsetter:

- Blekende legemidler (for eksempel hydrokinon-holdige midler) kan ha effekt på lentigines, men det finnes ikke slike midler på det norske markedet, og jeg har ingen erfaring med bruk av slike preparater i denne sammenhengen.

Det finnes noen produkter på markedet som lover å redusere pigmentflekkene, men Holsen er skeptisk til at det skal kunne fungere i lengden:

- Jeg har liten tro på at hudpleiemidler uten innhold av legemidler skulle kunne gi varig effekt mot lentigines.

Han sier at dekkende sminke kanskje er det beste rådet i de situasjonene det er viktig å skjule en pigmentflekk. Om du ønsker å fjerne flekkene helt, er altså laser eller nitrogenfrysing et godt alternativ, men det kan bli dyrt.

LES OGSÅ: Laserbehandling: - Mitt råd er å oppsøke en seriøs klinikk. Ikke spar på hundrelappene, sier ekspert

BEHANDLING: - Jeg har liten tro på at hudpleiemidler uten innhold av legemidler skulle kunne gi varig effekt mot lentigines, sier hudlege. FOTO: Scanpix
BEHANDLING: - Jeg har liten tro på at hudpleiemidler uten innhold av legemidler skulle kunne gi varig effekt mot lentigines, sier hudlege. FOTO: Scanpix Vis mer

Slik forebygger du pigmentflekker

Det er altså vanskelig å fjerne flekkene helt. Ifølge Apotek 1 finnes det ingen behandling som fjerner pigmentflekker raskt og effektivt, men det er noen hudpleieserier som kan brukes for å dekke eller redusere de mørke flekkene.

Fagredaktør på Apotek1.no, Eirik Rustan, forklarer at det viktigste du kan gjøre for å forebygge flekkene er å bruke solbeskyttelse.

- Dagkrem med solfaktor anbefales alltid. I tillegg bør man bruke en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB- stråler når man skal utsette deg for ekstra sol.

Også gode hudpleierutiner kan være forebyggende. Bruk gode produkter med aktive ingredienser.

- Er det vanlig å få flere pigmentflekker med årene?

- Den eksakte årsaken til pigmentflekker er ukjent, men det ser ut som at endringer i hormonstatus og arv spiller inn. Man kan også se at det er høyere risiko for pigmentering jo eldre man blir, blant annet på grunn av lavere østrogen, men kvinner i alderen 20 - 40 år er mest utsatt.

Videre forklarer Rustan at noen er mer utsatte for å få pigmentflekker enn andre - for eksempel gravide. Hyperpigmentering i aknearr er også vanlig.

LES OGSÅ: Toppmodell Winnie Harlow om hudsykdommen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer