Metakognitiv terapi:

Den nye lykkepillen

Kjenner du på tankekarusellen oppi hodet? Her er teknikkene som skal hjelpe oss ut av hjernens hamsterhjul.

METAKOGNETIV TERAPI: Metakognitiv terapi kan hjelpe oss å bli fri fra tankekjør og unødvendig grubling, som for mange tar opp mange timer hver dag. FOTO: NTB Scanpix
METAKOGNETIV TERAPI: Metakognitiv terapi kan hjelpe oss å bli fri fra tankekjør og unødvendig grubling, som for mange tar opp mange timer hver dag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor skal vi skaffe penger til ny vaskemaskin? Og hva med den ferien? Har vi overhodet råd til den? Er jeg i riktig jobb, eller skulle jeg valgt annerledes? Bør jeg egentlig gå ut på kjøkkenet og spise den sjokoladen som ligger i skuffen. Og kjæresten min? Elsker jeg ham virkelig? Og mens jeg ligger her og tenker, hvorfor så Linda på jobben så rart på meg i går? Og hvorfor i all verden får jeg ikke sove? Hvordan skal det gå i morgen? Og skulle jeg kanskje ikke spist den sjokoladen i skuffen allikevel?

Ja, sånn er det å være menneske. Vi tenker, vi grubler, vi setter spørsmålstegn ved alt. Og det er jo vel og bra hvis tankene fører framover, hvis de hjelper oss å løse problemer eller å endre uønsket atferd. Men så snart tankene begynner å gå i ring, er det ikke til hjelp lenger. Faktisk kan det redusere livskvaliteten vår radikalt. Det vet Pia Callesen, som er psykolog med metakognitiv ­terapi som spesialfelt.

– Grublingen kan på en måte få kontroll over oss, slik at vi verken klarer å jobbe eller fungere sosialt. Det kan føre til angst og depresjon, sier Callesen.

Hun har skrevet boken «Lev mer – tenk mindre», der hun beskriver hvordan tanker kan ende opp i en nedadgående ­spiral du har vanskelig for å komme deg ut av. Et av ­bokens eksempler er moren hvis sønn stadig ringte for å be om penger. Selv om hun visste at sønnen burde kunne klare seg på egen hånd, hadde hun vanskelig for å si nei til ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer