Bao-hva sa du? Baobab! Kort fortalt er baobab et stort tre som er utbredt i sørlige, østlige og vestlige Afrika – det går også under navnet «ape-brød treet» og «livets tre», noe som kan skyldes dets evne til å lagre store mengder vann som kan tappes i tørkeperioder.
Mange afrikanere mener at frukten som vokser på baobabtrærne har sterk helsebringende effekt, og behandler derfor trærne med stor respekt.
Import av baobabfrukten, eller ape-brød frukten som den også heter, ble allerede i juli 2008 EU godkjent, men det er først de siste årene at etterspørselen har blitt ordentlig stor!
LES OGSÅ: Har du smakt kakifrukt?
Inneholder langt mer C-vitamin enn appelsin
Det er flere gode grunner til å prøve den afrikanske frukten - som for det meste selges i form av pulver i helsekostbutikker her i Norge. (Baobabfrukten blir nemlig høstet etter at den har tørket inn på treet, deretter males fruktkjøttet til et hvitt pulver og frøene fjernes).
Baobab har tre til seks ganger høyere nivå av vitamin C enn appelsinen, og inneholder dobbelt så mye kalsium som spinat. Frukten er også en fin kilde til kalium, thiamin og vitamin B6 - som er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. 100 gram fruktkjøtt inneholder dessuten fem gram fiber, så baobabfrukten er bra for fordøyelsen, også – hurra!

I tillegg inneholder den mye antioksidanter, som holder cellene våre friske og dermed forebygger alt fra aldring til kreft.
Baobab blir også brukt i hudpleie- og hårprodukter – oljen fra frøene til frukten er nemlig rike på essensielle fettsyrer som kan gjøre huden og håret mykere.

LES OGSÅ: Disse fruktene bør du spise nå
Egner seg godt i smoothies og fruktdrikker
Men hvordan smaker egentlig denne underlige frukten, og hva slags mat og drikke kan den bruks i? Vel, beskrivelser varierer. Noen sier smaken minner om ananas og melon, mens andre mener at den smaker som både pære og grapefrukt.
Men det rareste er nok konsistensen. Baobab kan se ut som en avlang vannmelon, men når du deler den er synet noe annet. Fruktkjøttet ser ut som hvite, misformede marshmellowklumper, og konsistensen på dem er som porøst kritt.
Baobabpulveret er ypperlig å bruke i smoothies og fruktdrikker, eller som smakstilsetning i godterier. Det kan også brukes i yoghurt eller som søtningsmiddel på frokostblandingen eller grøten.
Fruktkjøttet fungerer også godt som tykningsmiddel og stivelse i bakevarer. Her er det bare å prøve seg frem!