Depresjon:

Den skjulte depresjonen

Er du hun som alltid smiler og har kontroll, men som på innsiden føler deg trist og motløs? Da lider du muligens av det som kalles «smiling depression».

«SMILING DEPRESSION»: Dette er en form for depresjon som kjennetegnes ved at personer som rammes av den, opprettholder en fasade og ser ut til å fungere godt til tross for at de har en depresjon. FOTO: NTB Scanpix
«SMILING DEPRESSION»: Dette er en form for depresjon som kjennetegnes ved at personer som rammes av den, opprettholder en fasade og ser ut til å fungere godt til tross for at de har en depresjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Smiling depression er en form for depresjon som kjennetegnes ved at personer som rammes av den, opprettholder en fasade og ser ut til å fungere godt til tross for at de har en depresjon. Bodil Andersen, som er privatpraktiserende spesialist i psykiatri, ser i sin praksis at mennesker som er i ferd med å bli utbrent av stress og har mistet gleden i livet, er typiske pasienter for denne typen depresjon.

– De har den holdningen at de bør kunne klare hverdagen. Ofte reflekterer de ikke over hvordan de har det før de kanskje plutselig bryter sammen en dag. De stiller ofte store krav til seg selv, har rigide leveregler og er veldig opptatt av hva de bør og skal. De er ikke i kontakt med seg selv, og hvis de sliter psykisk, jobber de bare mer og raskere uten å stoppe opp og tenke. De setter opp en robust fasade for omverdenen, og derfor kommer det ofte som et sjokk på andre hvis disse personene plutselig kollapser, og på dem selv også, fordi de typisk ikke vil erkjenne at de er deprimerte, sier hun.

Hun peker på at den smilende depresjonen er en farlig form for depresjon.

– Når man er veldig deprimert, kan man ha selvmordstanker. Hvis man har en klassisk alvorlig depresjon, fungerer man ikke i hverdagen, og derfor vil man heller ikke ha energi til å sette de mest destruktive tankene ut i livet. Dessuten vil andre i slike tilfeller vite om depresjonen og dermed kunne passe på den som sliter. Men hvis man klarer å opprettholde en fasade og skjule depresjonen, vil man ikke få hjelp, fordi andre ikke kan se at man er deprimert, sier Andersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer