Frozen shoulder:

Den vanskelige, frosne skulderen

Hva er egentlig en frozen shoulder, og er det sant at det kan ta opp til tre år å bli kvitt denne diagnosen?

FROZEN SHOULDER: Det er flest kvinner som rammes av frossen skulder og forekomsten er størst etter passerte 50. FOTO: NTB
FROZEN SHOULDER: Det er flest kvinner som rammes av frossen skulder og forekomsten er størst etter passerte 50. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrekkhistoriene er mange og smerten ofte stor når du rammes av frozen shoulder, eller frossen skulder på godt norsk. Dette er en svært vanlig diagnose, men den byr ofte på store utfordringer for både terapeut og deg som pasient når det kommer til behandling og symptomlindring.

De sitter på venterommet med et forpint ansiktsuttrykk og gjerne en hånd rundt motsatt albue for å støtte armen inntil kroppen. Jeg kan nesten se på dem at det er snakk om en en frossen skulder før jeg har hentet de inn på kontoret. Smerten er stor og redselen er om mulig enda større, mye fordi de har snakket med venninner og lest på nettet om hvor alvorlig og langvarig dette kan være.

Det er flest kvinner som rammes av frossen skulder og forekomsten er størst etter passerte 50. I Japan og Kina kaller de faktisk denne diagnosen the fifty year old shoulder.

Hva er egentlig frozen shoulder?

På tross av at dette er en vanlig diagnose er det fortsatt mye uvisshet rundt tilstanden, årsaken og forløpet. Frozen shoulder er en kapsulitt, altså en betennelse i skulderleddet som fører til sterkt nedsatt bevegelse. Det skjer en fortykning og en kontraktur( muskelvevet skrumper inn rundt skulderleddet) av leddkapselen. Vevsskrumpingen fører til innskrenket bevegelse både aktivt og passivt. Skulderen føles stiv eller frossen, derav navnet frozen shoulder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer