Kaffe:

Denne billige kaffen er også den «sunneste»

Den har kanskje ikke den mest spennende smaken, men det finnes både økonomiske og helsemessige årsaker til å velge den.

KAFFE: Kanskje ikke best kjent for sin gode smak, men med noen små endringer kan du lage en skikkelig god kopp kaffe med pulver! FOTO: NTB
KAFFE: Kanskje ikke best kjent for sin gode smak, men med noen små endringer kan du lage en skikkelig god kopp kaffe med pulver! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

At matvareprisene har steget er noe de aller fleste av oss kjenner på lommeboka.

KK har tidligere skrevet flere saker om hvordan du kan spare penger på mat. Kanskje bør du tenke litt mer som bestemor når du handler? Og har du satt deg ordentlig inn i dagligvarekjedenes fordelsavtaler?

Enkelte matvarer, som kaffe, har steget mer i pris enn andre. Kanskje kan det lønne seg å tenke litt over hvilken type kaffe du velger?

Derfor er kaffen blitt så dyr

Mange av oss drikker kaffe hver eneste dag. Derfor svir det nok litt ekstra hardt å se at prisene har blitt så høye.

Men hvorfor har det blitt så innmari dyrt? Og kan vi forvente at prisene synker igjen?

Årsaken til at kaffen har blitt dyrere er sammensatt, forklarer Cecilie Tvetenstrand, som er spare- og forbrukerøkonom hos Storebrand.

– Først og fremst ble Brasil, som er en av verdens største leverandører av kaffe, rammet av tørke og frost. Det førte til at de fikk produsert mindre, fordi både avlinger og mange av kaffeplantene gikk tapt. Dermed var etterspørselen etter kaffe høyere enn produksjonen, noe som igjen førte til at prisene ble presset opp.

I tillegg har det kommet høyere produksjonskostnader for bonden, økte drivstoffkostnader og økte transportkostnader. Alt dette samlet gir mye høyere priser enn tidligere.

Én god nyhet er imidlertid at det nå er gode produksjonsforhold i Brasil, og de får igjen produsert mer kaffe, forteller Tvetenstrand.

– Dette påvirker prisene positivt og kaffe blir rimeligere igjen. Likevel vil de økte produksjons- og fraktkostnadene holde prisene på et høyere nivå enn før pandemien. Kaffe har historisk vært en rimelig vare, men det er usikkert om det vil bli like billig som det har vært.

Vi må altså forvente at kaffen vil forbli dyrere enn vi er vant med.

Og hvis du vil spare litt penger på kaffe, kan vi opplyse om at en av de billigste kaffetypene også er den sunneste!

Påvirker ikke kolesterolet

Vi snakker nemlig om pulverkaffe, eller «instant coffee». Særlig billigmerkene har ganske rimelige varianter i matbutikkene.

Nei, en kopp med pulverkaffe er kanskje ikke en kulinarisk opplevelse, men hvis du ønsker å spare litt penger i hverdagen - i tillegg til å unngå at kaffen påvirker kolesterolet - kan det hende pulverkaffe er det beste valget.

Flere populære kaffetyper inneholder nemlig fettstoffer som øker LDL-kolesterol, som er det kolesterolet som ikke er bra for deg.

KOLESTEROL: Pulverkaffe har minst påvirkning på kolesterolet. FOTO: NTB
KOLESTEROL: Pulverkaffe har minst påvirkning på kolesterolet. FOTO: NTB Vis mer

– Ren, svart kaffe inneholder en god del antioksidanter, uansett bryggemetode. Disse er bra for helsen, og grunnen til at inntil 4 kopper kaffe om dagen kan være gunstig for helsen.

Det sier ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder, Gunn Helene Arsky, til KK.no.

– Ingen type svart kaffe inneholder kolesterol heller - men noen typer svart kaffe inneholder stoffer - kahweol og cafestol - som påvirker kroppen til å øke egenproduksjonen av kolesterol.

Forskere har studert effekten av ulike typer kaffe, og funnene er tydelige, understreker Arsky. Hun lister opp:

  • Espressokaffe, tyrkisk/gresk kaffe og tradisjonell skandinavisk kaffe som kokes med grut og ikke filtreres i papir, har den største kolesteroløkende effekten.
  • Traktekaffe der du bruker papirfilter, har bare liten kolesteroløkende effekt.
  • Pulverkaffe, den som vi ofte syns er litt kjedelig, har lavest innhold av kahweol og cafestol, og også den minste påvirkningen på kolesterolet.

– Hva med billigvarianter av pulverkaffe, som dagligvarekjedenes egne merker, er de «dårligere» med tanke på smak eller ernæring?

– Smaken kan jeg ikke si noe om, men ernæringsmessig er det ingen forskjell.

– Vi liker det vi er vant med

Vi hører også med Marit Lynes, som er daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon.

– Det er korrekt at pulverkaffe ikke har fettstoffene cafestol og kahweol og slik sett ikke påvirker blodkolesterolet negativt. Men det gjør heller ikke traktekaffe hvor man bruker papirfilter!

Hun tenker at vi bør velge den kaffen vi liker best.

– Kaffe er først og fremst noe man skal nyte, påpeker hun.

I Norge utgjør pulverkaffe/instant kaffe cirka 12 prosent av det totale kaffekonsumet, forteller Lynes.

– Pulverkaffe er for mange en lettvint og enkel løsning, og det er selvsagt mange som smaksmessig har vent seg til dette, og da vil man ofte også foretrekke det man er vant med.

Lynes tror ikke nødvendigvis vi endrer på kafferutinene våre selv om kaffen er dyrere nå.

– Kaffe er totalt sett et rimelig nytelsesprodukt, og kanskje vil man i trangere økonomiske tider redusere noe på antall kopper man kjøper ute, men våre historiske data viser at prisen på kaffe ikke påvirker konsumet i særlig grad. Kanskje på kort sikt, men ikke i det lange løp.

SPENNENDE: Med melk, sukker eller ulike krydder kan kaffen gjøres litt ekstra spennende. FOTO: NTB
SPENNENDE: Med melk, sukker eller ulike krydder kan kaffen gjøres litt ekstra spennende. FOTO: NTB Vis mer

Vi nordmenn er absolutt et folk som elsker kaffe. 90 prosent av oss drikker det - hele 84 prosent hver uke, og 74 prosent hver dag.

Hele 70 prosent av den norske befolkningen svarer at de er ganske eller meget interessert i kaffe, og for mange er det å lage kaffe et slags ritual.

– Av de som drikker kaffe hver dag, er det hele 79 prosent som foretrekker kaffen svart (uten tilsetninger). Det igjen fordrer at kaffen må være av god kvalitet! Lenger sør i Europa er gjerne kaffen av en dårligere kvalitet, og da drikker de nesten alltid kaffen med melk, og eller med sukker. Så med melk og sukker, og evt andre smakstilsetninger kan man kamuflere dårlig smak.

Pris og kvalitet hører sammen også når det gjelder kaffe, understreker Lynes, men legger til at hvilken kvalitet og smak vi foretrekker gjerne er påvirket av hva vi er vant med.

Slik gjør du pulverkaffen ekstra god

Ja, vi forholder oss ganske så ulikt til selve smaken av kaffe. Noen takker ja til både billig og dyr kaffe så lenge de får i seg koffeindosen de lengter etter. Andre har høye krav til hva som gjør en kaffekopp verdt å drikke.

Smaksmessig er nok ikke pulverkaffe sistnevntes førstevalg.

Men Arsky har gode råd til hvordan du kan gjøre den ekstra god!

– Om kolesterol er det du vil begrense, så IKKE tilsett kumelk eller (kaffe)fløte til kaffen, heller ikke smør eller kokosfett i såkalt ketokaffe. Da legger du til mettet fett - som øker kolesterolet - og kolesterol i seg selv. Ønsker du melk i kaffen, så velg havre- eller soyamelk, råder Arsky.

– Du kan også prøve en ørliten touch av krydder. Kardemomme, for eksempel, eller nellik, anis eller ingefær. Bare bittelitt! Men det gjør kaffen hakket mer spennende.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer