Holdbarhetsdato:

Denne cupcaken er tre måneder gammel

- At produktet ser forholdsvis bra ut og ikke viser tegn til mugg er ikke så rart som det kanskje først høres ut som.

HOLDBARHETSDATO: Denne cupcaken er tre måneder gammel. Hvordan kan den holde seg så bra? FOTO: Mina Knudsen
HOLDBARHETSDATO: Denne cupcaken er tre måneder gammel. Hvordan kan den holde seg så bra? FOTO: Mina Knudsen Vis mer
Publisert

Nylig hadde KK-redaksjonen en liten opprydning på kontoret og i kjøleskapet på jobb. Og det er vel ikke bare oss som synes at vasking av kjøleskapet er et ork? Vel, det må gjøres - også her på kontoret. (Psst: Så ofte bør du vaske kjøleskapet!)

Det som derimot sjokkerte redaksjonen var at vi fant en tre måneder gammel cupcake der, som fortsatt så helt fersk ut!

Jeg og min kollega fikk sjokk da vi så den rosa cupcaken, som verken luktet eller hadde mugnet. Dette måtte vi komme i bunns i, og kontaktet derfor Birger Svihus, professor og forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Til KK forteller han at det ikke er uvanlig at denne typen produkter har svært lang holdbarhet.

- Det kan være fordi den har et lavt vanninnhold (det kan dere finne ut ved å veie den før og etter en natt i ovnen ved 100 grader, vektendringen er vann som har fordampet), eller det kan være at den er tilsatt konserveringsstoffer (for eksempel benzosyre, som også er den komponenten i tyttebær som gjør at dette bærer heller ikke mugner) som gjør at sopp og bakterier ikke vokser der, sier han.

LES OGSÅ: Denne melken kan stå flere måneder i romtemperatur uten å bli ødelagt

GAMMEL: Hadde du sett at denne cupcaken var tre måneder gammel? FOTO: Mina Knudsen
GAMMEL: Hadde du sett at denne cupcaken var tre måneder gammel? FOTO: Mina Knudsen Vis mer

At den fortsatt ser bra ut er kanskje ikke så rart som det ser ut som

- Først og fremst må vi si oss uenige i at den den ser like fin ut, vi ser blant annet at frostingen har fått en mørkere farge i kantene, tørket inn, samt fått noe krystallalisering på seg, sier Marit Toverud, markedssjef i Kaffebrenneriet, der cupcaken ble kjøpt.

Toverud forklarer videre at Kaffebrenneriet ikke bruker tilsatte konserveringsmidler i sine produkter. De leverer ferske bakervarer hver dag, 7 dager i uken, til alle sine butikker, og at majoriteten av produktene kun har en dags holdbarhet, mens enkelte av har 2 eller 3 dagers holdbarhet som for eksempel en cupcake.

- Men at produktet ser forholdsvis bra ut og ikke viser tegn til mugg er ikke så rart som det kanskje først høres ut som, sier hun og forklarer:

Ved konservering av mat har følgende faktorer påvirkning:

  • Bruk av høy eller lav temperatur
  • Bruk av dehydrering
  • Bruk av konserveringsmidler/tilsetningsstoffer (inkludert salt & sukker)
  • Kontrollerte omgivelser og lite oksygen

Psst: Slik forlenger du holdbarheten på matvarene

Det er ingen hemmelighet at en stor andel av maten vi spiser daglig inneholder store mengder tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

- Tilsetningsstoffene har mange viktige egenskaper. De brukes til å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge, eller for å forhindre uønskede reaksjoner, har Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog, tidligere fortalt til KK.

Så hva med denne cupcaken, hva inneholder den siden den tre måneder senere ser like fin ut?

- Vi har ikke brukt noen kunstige tilsetningsstoffer i dette produktet, ref vår policy om ikke å bruke dette. Vår cupcake har et lavt innhold av vann og en høy andel av sukker. Denne kombinasjonen gir en konserverende effekt og gjør at bakeriene ikke trives så godt i den type produkter. Selve muffinsen er dekket av en papirform og produktet er oppbevart kjølig i en lukket boks, noe som har hindret tilgangen av oksygen. Alle disse faktorene har betydning for at produktet utseendemessig ser ok ut, forklarer Toverud.

LES OGSÅ: Ja, du kan spise kjøtt som har gått ut på dato

- Ikke farlig å spise den

Vi har tidligere skrevet at det er flere matvarer vi trygt kan spise, mange måneder etter de har gått ut på dato, som blant annet egg, melk, yoghurt, spekemat, syltetøy og brus - for å nevne noen.

IKKE FARLIG Å SPISE: Selv om den kanskje ikke vil smake godt, er det ikke farlig å spise den gamle cupcaken. FOTO: Mina Knudsen
IKKE FARLIG Å SPISE: Selv om den kanskje ikke vil smake godt, er det ikke farlig å spise den gamle cupcaken. FOTO: Mina Knudsen Vis mer

Men hva med denne cupcaken, som ikke var merket med «Best før»-dato og som måneder senere ser like fersk ut, kunne vi ha spist den?

- Hvis det ikke er sopp eller tegn til gjæring i kaka og den ikke har avvikende smak, er det sannsynligvis ikke farlig å spise den, sier Svihus.

Toverud i Kaffebrenneriet anbefaler oss derimot ikke å spise den.

- Det er lite sannsynlig at det har oppstått noen bakterier i denne, men etter så lang tid vil produktet være veldig tørt og smaken vil kunne ha endret seg, sier hun.

LES OGSÅ: Så lenge holder en åpnet vinflaske seg

LES OGSÅ: Den beste måten å oppbevare brødet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer