Latent autoimmun diabetes:

Denne diabetesformen rammer normalvektige voksne

Nå rekrutterer norske forskere pasienter til studie av LADA, latent autoimmun diabetes hos voksne, som fremstår som en mellomting av diabetes type 1 og 2.

LADA har fremstått som et lite mysterium blant diabetes-eksperter. Hvorfor rammer den voksne, ofte normalvektige, og hvorfor trenger de ikke insulintilførsel de første årene? Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
LADA har fremstått som et lite mysterium blant diabetes-eksperter. Hvorfor rammer den voksne, ofte normalvektige, og hvorfor trenger de ikke insulintilførsel de første årene? Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Én av ti som får diabetes som voksne, har typen LADA - en langsomt utviklende diabetes type 1som lett forveksles med diabetes type 2. Først på slutten av 1980-tallet ble LADA anerkjent som en egen variant av diabetes. Ifølge professor emeritus Valdemar Grill ved NTNU i Trondheim, er det nå én av ti blant dem som får diabetes i voksen alder, som har diabetesformen LADA.

Professor Grill har arbeidet med diabetesformen LADA i en årrekke. Han forteller at sykdommen lenge var et lite mysterium. Mange av pasientene som utviklet diabetes i voksen alder, trengte ikke insulin og ble diagnostisert med diabetes type 2, tidligere gjerne kalt aldersdiabetes.

Trengte ikke insulin

– Pasienter med LADA var mindre overvektige enn hva som er typisk for diabetes type 2, og det viste seg at mange som ikke trengte insulin ved oppdagelsen av sykdommen, etter noen få år fikk behov for insulin. Da man ved målinger fant de samme antistoffene som er typisk for diabetes type 1, i dagligtale ungdomsdiabetes, ble man klar over at LADA er en mellomform mellom diabetes type 1 og type 2, forklarer Grill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.