Keto-diett:

Denne dietten «tvinger» kroppen til å forbrenne fett

Den mye omdiskuterte keto-dietten er både elsket og hatet av dem som har gått på den. Men hva sier ekspertene?

OMDISKUTERT: En så streng diett som Keto-dietten kan fungere godt for noen, mens andre vil ha problemer med å følge det strenger kostholdsregimet. FOTO: NTB.
OMDISKUTERT: En så streng diett som Keto-dietten kan fungere godt for noen, mens andre vil ha problemer med å følge det strenger kostholdsregimet. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

En undersøkelse gjennomført av Norsk koronamonitor viser at nordmenn spiser mer usunt etter halvannet år med restriksjoner - i større eller mindre grad. Nå som restriksjonene er så godt som borte, vil nok mange tilbake til sunnere rutiner.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er opptatt av dietter. En kortvarig kostholdsendring kan gi raske resultater som igjen kan bidra til økt motivasjon. Da keto-dietten kom som et alternativ fra USA for noen år tilbake, var det mange her til lands som kastet seg over den. For noen fungerer den godt, for andre blir den for begrensende og vanskelig å følge.

Men hva innebærer denne dietten? Keto-dietten går ut på å spise mer fett og redusere karbohydratinntaket kraftig. Det gjør at kroppen i større grad må bruke fett som energikilde, og da vil fettsyrene brytes ned i leveren til ketonlegemer. Det er denne prosessen som har gitt navnet til keto-dietten.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Ikke skadelig

Keto-dietten er imidlertid omdiskutert, hovedsakelig på grunn av de strenge reglene du må følge for å tvinge kroppen inn i ketose. Men er det skadelig å følge den?

- Den er ikke direkte skadelig, men det kan være en form for stress for kroppen å være i ketose hele tiden. En ketosediett er en alternativ form for faste der kroppen tror den er i faste, men du spiser faktisk nok fett og proteiner, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken Inge Lindseth.

- På en slik diett kutter man ut noen av de matvarene som ikke er bra i utgangspunktet, for eksempel brus og andre raske karbohydrater.

Derfor mener Lindseth at en slik diett kan ha en positiv effekt, men å gå på en så streng diett som begrenser hva du spiser i så stor grad, er for han en logisk brist.

- Det kan jo også gå veldig galt. Jeg slår et slag for at man skal snakke med fagfolk akkurat som man snakker med en lege om hvordan medisin skal tas, sier ernæringsfysiologen.

USKEIELSER: De fleste dietter krever at du holder deg til den spesifikke kostholdsplanen, men i denne dietten kan du føle deg uvel når du faller ut av ketosen ved å spise blant annet hvetebakst. FOTO: NTB
USKEIELSER: De fleste dietter krever at du holder deg til den spesifikke kostholdsplanen, men i denne dietten kan du føle deg uvel når du faller ut av ketosen ved å spise blant annet hvetebakst. FOTO: NTB Vis mer

Slik fungerer keto-diett

Ifølge ekspertene er det ingen begrensninger i måltidenes mengde eller hyppighet, så lenge du holder deg innenfor karbohydratgrensen.

Lindseth forklarer også at det ikke er noen begrensninger når det gjelder hvor mange kalorier du kan spise i fett. Det viktigste når det kommer til vektreduksjon vil alltid være å forbrenne flere kalorier enn du inntar. Det gjelder også for ketosediett. Hvis du spiser 4000 kcal i bacon, avokado og oljer, må du redusere karbohydratinntaket med mer enn 4000 kcal.

- For å være i ketose må man typisk spise mindre enn 40 gram karbohydrater per dag, samt ikke så altfor mye proteiner, forklarer Lindseth.

- Selv om fokus er på å redusere karbohydrater, vil det også automatisk medføre en reduksjon i kcal.

- Kan bli for snevert

Lindseth er skeptisk til å kaste seg over en en slik diett og ønsker at folk skal spørre seg om det er andre kostholdsendringer som kan være bedre.

Hvis du likevel ønsker å prøve ut dietten, anbefaler Lindseth å rådføre seg med fagfolk. Følger du Keto-dietten slavisk, er det ikke sikkert at kroppen får i seg alle næringsstoffene den trenger. Da bør man kanskje spise kosttilskudd og vitaminer.

- La oss si du bruker masse planteoljer for fett og begrenser deg til veldig få matvarer - da kan det bli for snevert. Det er bedre å være mer fleksibel i hverdagen og ha et variert kosthold.

FHI anbefaler å ha et variert kosthold med blant annet mye grønnsaker, frukt og bær, og grove kornprodukter og fisk. Disse anbefalingene skal bidra til næringsrik kost og minske risikoen for kostrelatert sykdom.

Ikke gunstig for «kvinnen i gata»

Mette Svendsen er klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus og behandler blant annet pasienter med overvekt. For mange av hennes pasienter kan Keto-dietten gi overskudd, og gjøre at de ikke kjenner så sterk sultfølelse, noe de vil merke allerede de første 3-4 dagene.

Hun trekker frem at ikke det er gunstig for «kvinnen i gata» å gå på en slik diett, blant annet fordi det vil være vanskelig å holde seg til dietten over tid, og begrenser inntaket av blant annet frukt og grove kornprodukter - matvaregrupper som har helsegevinst, noe Lindseth også påpeker.

En så begrenset diett kan være vanskelig å holde seg til, og du vil falle ut av ketosen dersom du skeier litt ut.

De fleste eksperter anbefaler å finne et kosthold som fungerer for deg i lengden, hvor det er lov med noen utskeielser og spontanitet i kostholdet. Mat er en stor del av vårt sosiale liv, og vi har ikke alltid mulighet for å kontrollere nøyaktig hva vi spiser til hvert eneste måltid.

Med Keto-dietten er en liten utskeielse nok til å ødelegge prosessen. Hvis du får i deg for mye karbohydrater, for eksempel ved å spise en bolle eller litt pasta, så kommer kroppen ut av ketosen.

- I Keto-dietten vil det ta litt tid å komme inn i ketosen igjen. Når du går ut og inn av ketose, kan du merke at du ikke føler deg helt bra, sier Lindseth.

Svendsen mener det er stor forskjell på om man lider av overvekt og går på en lavkarbodiett som Keto, i motsetning til om man bare ønsker å ta av noen kilo.

- Hvis vi snakker om 2-3 kilo for mye, er det ikke like gunstig. Dietten gir mange begrensninger, så det er vanskelig å gå på den over tid, men det kan være gunstig for sterkt overvektige å bruke den som en del av behandlingen, sier hun til KK.

Dersom man er sterkt overvektig, kan Keto-dietten ha effekt når det kommer til å venne seg til å ikke spise så mye karbohydrater, og å unngå å gå rundt sulten, mener hun.

- Hos oss bruker vi dietten som behandling for sterkt overvektige for å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

Søk råd hos fagfolk

En kortvarig diett kan gi raske resultater og være motiverende for å fortsette. Men når dietten er over, er faren for å gå tilbake til gammelt mønster stor - med mindre du klarer å ta med deg noen av vanene inn i kostholdet videre.

Ernæringsfysiologene vi har vært i kontakt med fraråder altså ikke dietten dersom man ønsker å prøve den, men de er enige i at fagfolk som ernæringsfysiologer bør være involvert og bistå med råd og veiledning før og underveis i prosessen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer