Denne feilen vil gi deg en følelse av bomull i hodet

Det er anbefalt at voksne sover mellom 7 og 9 timer hver natt. Det er det flere gode grunner til.

Med alderen vil mange av oss våkne flere ganger i løpet av natta og dermed ende opp med for lite søvn. Søvneksperten har klare råd for hvordan disse nattlige våkenstundene bør tilbringes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Med alderen vil mange av oss våkne flere ganger i løpet av natta og dermed ende opp med for lite søvn. Søvneksperten har klare råd for hvordan disse nattlige våkenstundene bør tilbringes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi kjenner alle den deilige følelsen av å legge hodet på puta og kjenne at vi virkelig slapper av. Det er deilig å føle seg uthvilt om morgenen, men er du klar over hvor mange gode ting du har gjort for deg selv, bare ved å sove?

– Det er så mye som skjer i kroppen når vi sover og som har betydning for vår fysiske og mentale helse, sier Janne Grønli til Vi.no. Hun er somnolog, hjerneforsker og professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Grønli er aktuell med boka Søvnkoden – Helt opplagt. Med boka håper hun at vi skal bli klar over alle helseeffektene søvn har. Hun håper også vi skal få et godt forhold til å det å sove og hjelp til å finne roen om kvelden.

Viktig å sove alle timene

For voksne er anbefalingen å sove mellom 7 og 9 timer hver natt. Det er det god grunn til, ifølge Grønli. I løpet av alle timene du sover skjer en mengde prosesser som er bra for kroppen. Disse prosessene blir ikke ferdige hvis du sover færre timer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.