Hodepine:

Denne hodepinen blir ofte forvekslet med migrene

Feilbehandling kan gjøre plagene verre.

TROR DET ER MIGRENE: - Mange tenker ikke på at plagene kan ha noe med nakken å gjøre, og går gjerne alt for lenge med plagene før de oppsøker hjelp, sier eksperten til KK. FOTO: NTB
TROR DET ER MIGRENE: - Mange tenker ikke på at plagene kan ha noe med nakken å gjøre, og går gjerne alt for lenge med plagene før de oppsøker hjelp, sier eksperten til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alle som har slitt med hodepine vet hvor hemmende det kan være for energien og humøret. Det eneste som frister er å skru av lyset, krype opp i sengen og bli værende der resten av dagen.

Vi hører mye om migrene, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at rundt 1 million nordmenn har sykdommen.

Likevel er det mange, både helsepersonell og andre, som konkluderer litt for fort med at plagene skyldes migrene. Det kan føre til feilbehandling og i verste fall forverring av plagene.

Veldig mange sliter med hodepine av en helt annen årsak, nemlig nakken. Nakkehodepine handler om at stivhet i nakken fører til smerte i den ene siden av hodet. Nakkehodepine er ofte en glemt eller ignorert hodepine, og blir ofte forvekslet med migrene. Behandlingen er ikke den samme og derfor er det viktig å skille mellom de to hodepineformene, skriver forskning.no.

Det anslås at mellom 1 og 4 prosent av befolkningen sliter med nakkehodepine, det vil si at det potensielt er over 200.000 nordmenn som plages av dette. Rundt 44 prosent av disse har også kjeveproblemer.

Men hvordan kan man merke forskjell på migrene og nakkehodepine?

VONDT I NAKKEN: Nakkehodepine er en litt glemt hodepine, og mange tror at de har migrene. FOTO: NTB
VONDT I NAKKEN: Nakkehodepine er en litt glemt hodepine, og mange tror at de har migrene. FOTO: NTB Vis mer

- En viktig forskjell

- Migrene er ofte mer intens, og kan opptre med symptomer som kvalme, oppkast og/eller lyd- og lysskyhet. Disse symptomene blir sjelden rapportert sammen med nakkehodepine.

Det sier Karen Engevik, som er kiropraktor ved Atlasklinikken, til KK.

Begge typene hodepine er som regel lokalisert på én side av hodet.

- En viktig forskjell er at nakkehodepinen har lite effekt av farmakologisk behandling, mens migrene ofte har god effekt av medisiner, sier Engevik.

Tenker ikke på at det skyldes nakken

Symptomer på nakkehodepine er konstant hodepine på den ene siden av hodet, pressende smerte fra nakken og redusert bevegelse av nakken.

- Mange tenker ikke på at plagene kan ha noe med nakken å gjøre, og går gjerne alt for lenge med plagene før de oppsøker hjelp.

Det sier Anne Sofie Halvorsen Dingsør og Jan Henrik Sivertsen, som er fysioterapeuter og jobber med nakkehodepine ved Ullevål og Tåsen Fysioterapi og trening, til KK.

De forklarer at det er viktig med en helhetlig tilnærming til nakkerelatert hodepine fordi mange faktorer kan påvirke plagene.

- Studier trekker frem dårlig søvn, stress, angst, depresjon, overforbruk av medisiner og lav mestringstro som risikofaktorer for kronisk hodepine. Siden det kan være mange årsaker til nakkerelatert hodepine, er det ofte vanskelig å konkludere med hvorfor noen får det og andre ikke, sier Sivertsen.

UGUNSTIG MUSKELBRUK: Mange har nakkehodepine fordi de har ugunstig muskelbruk over tid. Det kan skyldes langvarig statisk arbeid eller tung belastning i fysisk krevende jobber. FOTO: NTB
UGUNSTIG MUSKELBRUK: Mange har nakkehodepine fordi de har ugunstig muskelbruk over tid. Det kan skyldes langvarig statisk arbeid eller tung belastning i fysisk krevende jobber. FOTO: NTB Vis mer

Derfor får du nakkehodepine

- Hva er grunnen til at mange opplever nakkehodepine?

- Nakkehodepine stammer fra diverse strukturer, som bløtvev eller beinstrukturer i nakken. Funksjonsforstyrrelser i nakken forårsaker deretter hodepinen, forklarer Engevik.

Dette kan også skje gjennom traumer som fall eller whiplash.

- Hodepinen blir fremprovosert av nakkebevegelse, vedvarende dårlig holdning eller ekstern stress av øvre nakke. Forekomsten varierer, men det er anslått at rundt 1-4 prosent av befolkningen er rammet, sier hun.

Kan skyldes jobben din

Hvis du sliter med nakkehodepine kan en helsepersonell kartlegge potensielle risikofaktorer og gjøre en undersøkelse av nakken.

- Vi vurderer da om det er nedsatt bevegelighet, om det er muskler som har høy eller lav spenningsgrad og om noen av disse musklene kan gjenskape hodepinen når vi trykker på de, forklarer Halvorsen Dingsør.

Videre kan de se på bevegelsesmønstret i hele kroppen og finne ut hva det er som gjør at nakken eventuelt har nedsatt bevegelser eller om det et pustemønster som gjør at nakken aktiveres mer enn nødvendig.

Mange har nakkehodepine fordi de har ugunstig muskelbruk over tid. Det kan skyldes langvarig statisk arbeid eller tung belastning i fysisk krevende jobber. Variasjon i belastningen man utsetter nakken for kan være hensiktsmessig, for eksempel gjennom styrketrening.

Langvarige stressreaksjoner kan også skape stivhet i rygg og nakke.

- Noen har prøvd ut behandling og ikke blitt bedre, men ikke gi opp. Prøv andre typer behandling. Vi er alle ulike og responderer ulikt på ulike behandlinger, råder hun.

Gode råd mot plagene

- Hvordan kan man bli kvitt plagene?

- Styrketrening er generelt viktig. WHOs anbefalinger om styrketrening to ganger i uken bør være et mål for alle voksne. Men det er også aktive personer som trener styrke og fortsatt har vondt, og da er det viktig å oppsøke en fysioterapeut som kan undersøke og eventuelt endre treningsprogram, råder Halvorsen Dingsør.

Studier viser at behandling har god effekt på nakkehodepine.

- Dette inkluderer leddmanipulasjon, mobilisering og bløtvevsbehandling. En kombinasjon av manuell behandling og trening vil gi best langsiktig resultat, sier Engevik.

Andre gode råd fra fysioterapeut Halvorsen Dingsø er:

  • Å bryte opp i stillesitting, i henhold til de nye rådene fra Helsedirektoratet som ble publisert 9. mai 2022.
  • Å jobbe med pusteteknikker og stressmestring for å få en dypere pust og roe ned nervesystemet. Gjennom for eksempel medisinsk yoga, avspenninger og lignende kan man få til dette.
  • Behandling for eventuelle funn gjort i undersøkelse hos manuellterapeut, fysioterapeut o.l.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer