Kaffe:

Denne kaffedrinken bestiller aldri eksperter på kafé

- Dette vurderer jeg når jeg bestiller, sier eksperten.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kaffe-drikkene med utallige kreative tilsetninger, for eksempel «pumpkin spice latte» eller «oleato caffe latte», er nok ikke førsteprioriteten til kaffeekspertene. Foto: NTB.
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kaffe-drikkene med utallige kreative tilsetninger, for eksempel «pumpkin spice latte» eller «oleato caffe latte», er nok ikke førsteprioriteten til kaffeekspertene. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Svart kaffe, latte, mocca, macchiato og espresso, mange av oss elsker kaffe i ulike farger og smaker.

For mange er kaffe en stor del av livet, og du drikker gjerne noen kopper svart kaffe om morgenen, en latte etter lunsj og kanskje en mocca på kafé på ettermiddagen. Noen sverger til og med til kaffe på kveldstid, selv om det for mange kan påvirke nattesøvnen.

Men hva bestiller egentlig kaffeeksperter når de selv er på kafé? Og er det noen kaffedrikker som det er lurt å unngå?

Vi har spurt norske eksperter om deres beste tips.

VELG RENE DRIKKER: Morsomme drikker er kanskje mest for å tiltrekke seg nye kundegrupper eller for å markedsmessig kunne lansere nyheter, ifølge eksperten. Foto: NTB.
VELG RENE DRIKKER: Morsomme drikker er kanskje mest for å tiltrekke seg nye kundegrupper eller for å markedsmessig kunne lansere nyheter, ifølge eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Unngår kreative tilsetninger

- De vi i bransjen ville valgt å kalle «kaffe-eksperter» går nok primært for den sorte kaffen og vurderer den først og fremst ut fra hvor kaffen kommer fra, som Etiopia, Kenya, El Salvador, Brasil, Gutaemala, Colombia osv., deretter kan vi evaluere en barista eller et sted utfra kunnskapen de har om kaffe og tilberedning.

Det sier Marit Lynes, som er daglig leder for Norsk kaffeinformasjon, til KK.

Ifølge Lynes er kaffe-drikkene med utallige kreative tilsetninger, for eksempel «pumpkin spice latte» eller « oleato caffe latte», nok ikke førsteprioriteten til kaffeekspertene. Morsomme drikker er kanskje mest for å tiltrekke seg nye kundegrupper eller for å markedsmessig kunne lansere nyheter.

- For eksempel blir ikke et håndbrygg bra hvis ikke baristaen har kunnskap om både malingsgrad, tid og temperatur. Hvis man bestiller en klassisk caffe latte, vil man som «kaffe-ekspert» relativt enkelt kunne vurdere baristaens kunnskap og vurdere om man får en espresso som er korrekt ekstrahert (tid) og om melken er korrekt steamet, forklarer Lynes.

Lynes sier at det likevel ikke er noen spesiell kaffedrink eller drikke du bør unngå på kafé.

- En annen ting er hva vi i kaffebransjen unngår å bestille, eller kanskje bedre sagt, hva vi foretrekker å bestille. Men generelt sett vil jeg si at folk både kan og bør bestille det de liker best, sier hun.

SORT KAFFE: - De vi i bransjen ville valgt å kalle «kaffe-eksperter» går nok primært for den sorte kaffen, sier eksperten. Foto: NTB.
SORT KAFFE: - De vi i bransjen ville valgt å kalle «kaffe-eksperter» går nok primært for den sorte kaffen, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Mange kalorier i kaffedrinker

I tillegg til smaken, kan det også være lurt å tenke på nærings- og kaloriinnholdet i kaffedrinkene du bestiller.

- Å, det kan være veldig masse kalorier ute og går i kaffe, nesten som et måltid! For eksempel inneholder en stor Starbucks Latte med smakssirup hele 210 kcal. En White Chocolate Mocha uten krem på toppen inneholder hele 430 kcal. Til sammenlikning inneholder en like stor svart kaffe fra Starbucks 5 kcal.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalære, til KK.

Til info: Med krem inneholder white chocolate mocha hele 470 kcal.

- Du kan få i deg veldig mange ekstra kalorier per dag eller uke hvis du hver dag velger de feteste og deiligste av de moderne drikkene i stedet for en vanlig, svart kaffe, sier Arsky.

Forskjellen mellom en stor svart kaffe og en white chocolate mocha per dag er 425 kcal. Per uke er det 2975 kcal, som er mer enn en hel dags kost for de fleste av oss. Om denne kaffen kommer på toppen av det du vanligvis spiser, betyr det at uken din inneholder åtte spisedager i stedet for syv.

De fleste kvinner med lav/moderat fysisk aktivitet trenger rundt 2000 kcal om dagen. 425 kcal er 21 prosent, altså på størrelse med en frokost. I tillegg får du bare i deg masse fett og sukker og lite nyttig næring i motsetning til en balansert frokost.

- For kaloriinnholdet hjelper det om du velger for eksempel kaffe latte med lettmelk og kunstig søtningsstoffer. En stor kaffe latte med skummet melk (skinny flavoured latte) inneholder 120 kcal. Det er fortsatt en del ekstra kalorier i forhold til en svart kaffe, men betraktelig bedre, tipser Arsky.

Kan påvirke både vekt og helse

Et ekstra kaloriinntak kan føre til vektoppgang, men også disse punktene er viktige, ifølge Arsky:

  • Mye sukker er uheldig for tennene.
  • Mye mettet fett fra helmelk og fløte er forbundet med økt hjerterisiko, i tillegg til at det er uheldig med tanke på utvikling av diabetes type 2.
  • Du kan bli litt avhengig av kaffen, så det er vanskelig å slutte, spesielt om du tar doble espressoer som utgangspunkt.

- Mitt råd blir: velg nøkternt i hverdagen og spar de ekstravagante kaffedrikkende til når du virkelig vil kose deg, sier Arsky.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer