Kaffe:

Denne kaffetypen inneholder mest fett

Noen kaffetyper inneholder langt mer fettstoffer enn andre.

KAFFE: Kaffe er godt, og også bra for oss. FOTO: NTB Scanpix
KAFFE: Kaffe er godt, og også bra for oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at vi nordmenn er glad i kaffe. Det viser seg også at kaffekoppen kan by på mange helsefordeler, blant annet får du mye av jodbehovet dekket av å drikke kaffe. Om du drikker mye kaffe har du sikkert en favoritt? Mens noen foretrekker filterkaffe, liker andre å bruke kapselmaskinen.

Det er mye som er bra ved å drikke kaffe. Ernæringsfysiolog, skribent og yogalærer, Gunn Helene Arsky, påpeker at kaffe er en av de viktigste kildene til antioksidanter i det norske kostholdet.

- Mye er i form av klorogensyre, og denne antioksidanten skal være beskyttende mot både tykktarmskreft og diabetes type 2, sier Arsky til KK.

Bra for helsa

I fjor publiserte Norsk Helseinformatikk en artikkel om kaffe er bra for helsa. Der henviste de til en studie utført av forskere fra National Cancer Institute og National Institutes of Health i Maryland USA, som inkluderte data fra over en halv million mennesker i Storbritannia. Forskerne fant ut at kaffedrikkere hadde lavere risiko for død i løpet av studietiden. Men også de som drakk koffeinfri kaffe kom bra ut av studien. KK har tidligere skrevet om at det kanskje ikke bare er kaffe i seg selv som er sunt, men selve kaffevanene våre.

Men kan typen kaffe vi drikker ha noe å si for hvor gunstig den er for helsa?

FILTER: Filtrert kaffe er fri for oljer og fettstoffer. FOTO: Shutterstock
FILTER: Filtrert kaffe er fri for oljer og fettstoffer. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Er det bare en myte at kaffe kan hjelpe mot hodepine?

De forskjellige kaffetypene

Det finnes flere forskjellige typer kaffe. Vi kan velge mellom blant annet filterkaffe, kokekaffe, kapsler og pulverkaffe. Du har sikkert hørt at noen kaffetyper kan være ugunstig for de med høyt kolesterol?

- Hovedbudskapet er at filterkaffe er fri for fettstoffer. Filterkaffe anbefales derfor for folk med forhøyet kolesterol, sier Bjørn Grydeland fra Norsk Kaffeinformasjon til KK.

Her er en oversikt fra kaffe.no, tilsendt til KK av Grydeland, over de forskjellige kaffetypene og innholdet av fettstoffer.

Filterkaffe
I filterkaffe blir fettstoffene filtrert vekk. Derfor anbefales det for folk som har forhøyet kolesterol.

Kapsler
Her ligger den malte kaffen inni metallkapsler som perforeres under brygging. Oljer og fettstoffer blir ikke filtrert vekk, men mengden kaffe i en kapsel er mindre enn i en ordinær espresso. Det betyr at mengden fettstoffer blir mindre per kopp. Noen kapsler har et tynt papirfilter, men fremdeles vil noen fettstoffer slippe gjennom.

Espresso
Espresso er en bryggemetode hvor varmt vann presses gjennom malt kaffe under trykk. Olje og fettstoffer blir ikke filtrert vekk. Espressoen er en konsentrert drikk og mengden fettstoffer vil ligge på nivå med en vanlig kopp ufiltrert kaffe fra kjele eller presskanne.

Kaffeautomater?
På arbeidsplasser, bensinstasjoner, kiosker og i store deler av serveringsbransjen har det blitt populært med en-kopps kaffeautomater eller såkalte friskbryggere. Dersom man ikke har en instant/pulverløsning, vil disse maskinene brygge kaffe fra ferske bønner rett i koppen. Noen fettstoffer vil slippe gjennom på alle helautomatiske maskiner, uavhengig om disse har papirfilter, polyesterfilter eller stålfilter. Vi kan således ikke si at den ene helautomatiske maskinen er bedre enn den andre.

Instant/frysetørret/pulverkaffe eller kaffe-ekstrakter?
Instantkaffe, også kalt frysetørret kaffe eller pulverkaffe. Gjennom produksjonsprosessen blir fettstoffene i disse kaffetypene fjernet. Det finnes også kaffeautomater med instantkaffe eller kaffeekstrakter.

Ufiltrert kaffe?
Eksempel på ufiltrert kaffe er kokekaffe og presskannekaffe. Her blir ikke fettstoffene filtrert bort og således vil de som av medisinske årsaker må redusere kolesterolnivået, gjerne bli anbefalt å gå over til filtrert kaffe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer