Dalgona

Denne «karantene-kaffen» tar helt av i sosiale medier

... og det med god grunn!

TREND: Det er mange som har latt seg friste til å lage den nye kaffefavoritten, og ifølge ekspert kan man nyte den med god samvittighet - så lenge man sløyfer sukkeret og går for lettvarianter av melk. FOTO: NTB Scanpix
TREND: Det er mange som har latt seg friste til å lage den nye kaffefavoritten, og ifølge ekspert kan man nyte den med god samvittighet - så lenge man sløyfer sukkeret og går for lettvarianter av melk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne herligheten av en kaffe har du garantert sett et eller annet sted i sosiale medier i løpet av den siste tiden. Det er den såkalte dalgona-kaffen som har fått folk til å hive seg rundt og lage sin egen iskaffe, og den har ikke overraskende fått tildelt kallenavnet «karantene-kaffe».

Ifølge nettstedet godt.no er denne kaffedrikken opprinnelig fra Sør-Korea, hvor dalgona er et slags hjemmelaget sukkertøy som har eksistert i årevis. Så hvorfor ble den plutselig så populær akkurat nå? Joda, kaffen fikk fart på seg etter at en koreansk youtuber la ut fremgangsmåten av den i slutten av februar i år, og nå er videoen sett nærmere fem millioner ganger (!).

Oppskriften består av kun fem ingredienser: Kaffepulver, isbiter, varmt vann, sukker og melk. Det er med andre ord en tilsynelatende helt vanlig iskaffe, så vi er nysgjerrige - hva er det egentlig med denne iskaffen som er så spesielt?

Ifølge ernæringsfaglig rådgiver Malén Gudbrandsgard, er dette iskaffe tatt til et helt nytt nivå, som gir deg kafé-følelsen i eget hjem - noe man gjerne lengter etter i disse dager.

- Jeg tror grunnen til at denne er blitt en hit i år er den deilige kremete smaken i kombinasjon med et «instavennlig» utseende. Nå som flere av oss tilbringer mye tid hjemme, tror jeg interessen generelt for å lage både mat og drikke selv har økt - som også kan være en av grunnene til at vi prøver oss som baristaer. I tillegg er kaffen så enkel å lage at den er gjort på bare et par minutter, og dermed kan den lages mellom det ene og det andre digitale møtet på hjemmekontoret, sier hun til KK.

LES OGSÅ: 3 ting du kanskje ikke visste om kaffe

Kan unne seg iskaffen hver dag

- Vil du si at den er sunnere enn andre iskaffevarianter?

- Velger man å lage denne iskaffen med sukker og vanlig melk er den ikke sunnere enn andre typer ferdigprodukter av iskaffe man får kjøpt på butikken. Velger man derimot å bytte ut sukkeret med sukrin eller Sukrin gold, og i tillegg velge lettvariant av melk, eller plantebasert melk, blir dette en kaffe du kan unne deg hver eneste dag!

Gudbrandsgard forteller videre at denne kaffen enkelt kan tilpasses ulike kosthold og dietter. Ved et vegetarisk/vegansk kosthold kan man bytte ut kumelken med kokos-, mandel-, havre eller rismelk. Her kan man smake seg frem til hvilken type melk man synes smaker best i kombinasjon med kaffe.

- Selv har jeg en favoritt - havremelk fra Oatly av typen iKAFFE som er laget spesielt for å ha i kaffen.

Har man en laktoseintoleranse smaker drikken like himmelsk med laktosefri melk. Går du på lavkarbo-diett kan du faktisk unne deg denne kaffen uten å «skeie» ut!

- Ingrediensene du må bytte ut for å lage en ketovennlig eller lavkarbovennlig dalgona er sukker og melk med henholdsvis sukrin og kremfløte.

LES OGSÅ: Er koffeinfri kaffe sunnere enn vanlig kaffe?

«Tik Tok»-kaffen

Marit Lynes ved Norsk Kaffeinformasjon sier til KK at hennes døtre kaller denne kaffen for «tik-tok-kaffen». Det er visst nok fordi det er gøy å filme flere «step» du må igjennom for å lage den, fordi den er foto-vennlig og fordi alle kan se forskjellige ut og det er ingen fasit på hvilken type glass eller kopp du skal servere i.

- Jeg spurte hva de syntes om smaken, og da sa de at de likte veldig godt den kremete konsistensen - at det er på en måte noe som er litt nytt. Det er en søt drikk med mye melk, som ser delikat ut, samt at sukkeret døyver kaffens bitterhet slik at det hele mer oppleves som en forfriskende liten dessert og blir lett å like for unge mennesker som kanskje ikke er så glad i kaffe i utgangspunktet, sier Lynes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer