MATFORGIFTET AV FRUKT, BÆR OG GRØNT: En av hovedgrunnene til at vi blir smittet av disse råvarene, er at vi gjerne spiser det rått.  Foto: All Over Press
MATFORGIFTET AV FRUKT, BÆR OG GRØNT: En av hovedgrunnene til at vi blir smittet av disse råvarene, er at vi gjerne spiser det rått. Foto: All Over Press
Matforgiftning

Denne maten gir lettest matforgiftning

5 typer frukt, bær og grønt topper ny liste.

KK.NO: Du skal selvfølgelig ikke slutte å spise frukt og grønt, tvert imot bør de fleste av oss i stedet spise enda mer.

Men, det er god grunn til å være nøye med hygienen.

En ny undersøkelse har kartlagt hvilke typer frukt, bær og grønt som oftest fører til matforgiftning. 

LES OGSÅ: Oppvaskmaskinen din kan være full av sopp

Norovirus og salmonella

Undersøkelsen er utført av matinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet, som har studert spiseklar frukt, bær og grønnsaker på det danske markedet.

Ifølge den danske avisen Politiken viser analysen at risikoen for å bli matforgiftet, er aller størst når du spiser dette:

  • Bær, både friske og frosne (norovirus)
  • Salat (norovirus, salmonella, E. coli VTEC, campylobacter, cryptosporidium, yersinia enterocolitica)
  • Spirer (salmonella, E. coli VTEC)
  • Tomat (norovirus, salmonella)
  • Melon (salmonella, norovirus)

 
I tillegg kommer også gulrøtter og krydderurter høyt opp på listen fra det danske matinstituttet.

FRYSTE BÆR: I fjor ble det anbefalt å koke importerte fryste bær, på grunn av et utbrudd av hepatitt A. Foto: All Over Press
FRYSTE BÆR: I fjor ble det anbefalt å koke importerte fryste bær, på grunn av et utbrudd av hepatitt A. Foto: All Over Press Vis mer

Risikoberegningen bygger på seks faktorer: forekomsten av mikroorganismer i produktet, mengden mikroorganismer som skal til for å forårsake sykdom, hvor alvorlig sykdommen er, hvor mange som blir syke av å spise produktet hvert år og hvor vanlig det er å spise det.

LES OGSÅ: Hold tørkerullen unna maten

Importert fra varme land?

Det danske matinstituttet forklarer at mye av årsaken til at det er nettopp disse fem typene frukt, bær og grønt vi blir syke av, skyldes at de oftere produseres i land hvor tilgangen på rent vann ikke er like god som i Skandinavia.

Det betyr at du bør være ekstra forsiktig når du spiser frukt, bær og grønt fra enkelte deler av verden.

– Vær spesielt oppmerksom på spiseklare salatgrønnsaker og krydderurter som er importert fra varmere land, har rådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet tidligere fortalt til KK.no.

Ifølge henne er det også to andre grunner til at sjansen er større for å bli smittet av disse matvarene:

  • Klimaet maten dyrkes i er langt varmere, det øker bakteriefloraen.
  • Kunnskapen om hygienisk matproduksjon er dårligere.

LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet?

KRYDDERURTER: Skyll ekstra nøye når urtene er importert fra varmere strøk. Foto: All Over Press
KRYDDERURTER: Skyll ekstra nøye når urtene er importert fra varmere strøk. Foto: All Over Press Vis mer

Symptomer innen seks timer

Tidligere har tall fra EFSA (EUs ekspertpanel for risikovurderinger) vist at frukt og grønnsaker var smittekilden i 26 prosent av alle tilfeller av matforgiftning i perioden 2007 til 2011.

Den viktigste årsaken til dette, er at vi spiser disse matvarene rått.

Bakterier i kjøtt for eksempel, forsvinner som oftest med varmebehandlingen.

Symptomene på matforgiftning kommer akutt, en til seks timer etter at du har fått i deg bakteriene.

Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er vanligst, men blir du ordentlig dårlig vil du også kunne oppleve frysninger, feber og blodig avføring, ifølge Lommelegen.no.

Til forsiden