Tyramin:

Denne maten kan gi deg hodepine

- Hvis man sliter med migrene vil tyraminrike matvarer kunne forsterke denne, sier ernæringsfysiolog.

KAN GI HODEPINE: Tyramin finnes blant annet i røkt mat og flere oster. FOTO: NTB Scanpix
KAN GI HODEPINE: Tyramin finnes blant annet i røkt mat og flere oster. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Enkelte mat- og drikkevarer kan forårsake hodepine av ulike grunner. For eksempel kan for mye kaffe føre til abstinenser i form av hodepine, og vi kjenner vel alle til hodepinen som utløses av alkohol. En annen, og kanskje litt mer ukjent, kilde til hodepine/migrene er tyramin.

Tyramin finner vi i en rekke matvarer - men hva er det egentlig?

- Tyramin er et derivat - et stoff som er avledet fra aminosyren tyrosin. En aminosyre er en byggestein i proteiner. Dermed finner vi ofte at kilder til tyramin er proteinrike matvarer som har vært lagret, fermentert, modnet eller på annen måte utsatt for enzymatisk nedbrytning, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Derfor finner vi mye tyramin i brie og andre oster, innlagt sild, speket mat, røkt mat, øl, vin og annen fermentert drikke, og også i yoghurt.

Disse matvarene inneholder mye tyramin

Klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, forklarer også at matvarer som blir gjæret over tid vil ha et høyere innhold av tyramin. Hun har gitt KK en oversikt over matvarer som typisk inneholder tyramin:

  • Oster som har gjennomgått en modningsprosess eller vært lagret i lengre tid, som blåmuggost, hvitmuggost, cheddar, edamer og mozzarella.
  • Kjøtt og fisk som røykes, salter, tørkes og/eller lagres over lang tid. For eksempel salami, spekepølse, spekeskinke, spekesild, fenalår, gravet, raket eller røyket fisk, kaviar, ansjos i biter.
  • Noen typer drikke, som fatøl, sherry og portvin.

LES OGSÅ: Therese våknet med en hodepine hun aldri har blitt kvitt

RØKT MAT: Røkt kjøtt og fisk inneholder mye tyramin. FOTO: Scanpix
RØKT MAT: Røkt kjøtt og fisk inneholder mye tyramin. FOTO: Scanpix Vis mer

Kan forsterke migrene

Noen reagerer mer på matvarer enn andre. Om du er sårbar for migrene kan det være lurt å være forsiktig med mat som inneholder tyramin.

- Hvis man sliter med migrene, vil tyraminrike matvarer kunne forsterke denne. Derfor bør man være være varsom med disse type matvarene, og helst ikke spise for mye av dem på en gang, sier Skjølsvik.

Men hvorfor oppstår hodepinen? Arsky forklarer at tyramin forekommer i svært små mengder i hjernen. Tyramin er i familie med andre signalstoffer i hjernen.

- Tyramin fanges opp av en reseptor i hjernen - den samme som fanger opp fenetylamin når du spiser sjokolade. Mens fenetylamin øker fokus, utholdenhet og humør, kan tyramin gi hodepine og migrene om du ikke har tilstrekkelig av enzymet monoaminoksidase. Dette enzymet bryter ned tyramin.

Om nivåene av tyramin blir for høye, kan man altså oppleve hodepine. Arsky legger til at visse typer antidepressiva hemmer enzymet monoaminoksidase. Derfor kan brukere av disse lettere få hodepine av mat.

Også rødvin kan - som du kanskje har opplevd - gi hodepine.

- Når man drikker rødvin, kan det være to andre stoffer som gir hodepinen - histamin (enda et aminosyreliknende stoff, som tyramin) og garvesyre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer