Tyramin:

Denne maten kan gi deg hodepine

- Hvis man sliter med migrene vil tyraminrike matvarer kunne forsterke denne, sier ernæringsfysiolog.

KAN GI HODEPINE: Tyramin finnes blant annet i røkt mat og flere oster. FOTO: NTB Scanpix
KAN GI HODEPINE: Tyramin finnes blant annet i røkt mat og flere oster. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Enkelte mat- og drikkevarer kan forårsake hodepine av ulike grunner. For eksempel kan for mye kaffe føre til abstinenser i form av hodepine, og vi kjenner vel alle til hodepinen som utløses av alkohol. En annen, og kanskje litt mer ukjent, kilde til hodepine/migrene er tyramin.

Tyramin finner vi i en rekke matvarer - men hva er det egentlig?

- Tyramin er et derivat - et stoff som er avledet fra aminosyren tyrosin. En aminosyre er en byggestein i proteiner. Dermed finner vi ofte at kilder til tyramin er proteinrike matvarer som har vært lagret, fermentert, modnet eller på annen måte utsatt for enzymatisk nedbrytning, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Derfor finner vi mye tyramin i brie og andre oster, innlagt sild, speket mat, røkt mat, øl, vin og annen fermentert drikke, og også i yoghurt.

Disse matvarene inneholder mye tyramin

Klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, forklarer også at matvarer som blir gjæret over tid vil ha et høyere innhold av tyramin. Hun har gitt KK en oversikt over matvarer som typisk inneholder tyramin:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.