Vi vet vel alle at det finnes noen matvarer som gir større risiko for smitte og mageproblemer enn andre, spesielt hvis det ikke blir oppbevart og tilberedt forsvarlig og riktig.
Matretter som de fleste tenker på da er nok sushi, rå skalldyr som østers, rå egg og rått kjøtt.
Hvis du er en av dem som alltid bestiller medium-rå hamburger eller biff på restaurant, er det greit å være klar over at det også utgjør en risiko, både i Norge og i utlandet.
Så hvilke retter bør vi unngå på restaurant, og hvilke forholdsregler er det lurt å ta?
Vi har spurt eksperter om hvilke matretter de aldri bestiller ut på restaurant, og hva som kan være lurt å tenke på før du bestiller.

Ny trend: Dropper deodoranten

Rå hamburger er risikomat
Maten i Norge er stort sett trygg og få blir syke av maten de spiser. Det er matprodusentene som har ansvaret for at maten de omsetter er trygg.
På generelt grunnlag ønsker Mattilsynet verken å fraråde eller anbefale spesifikke retter, men kommer med tips om hvilke hensyn og forholdsregler du kan ta når du spiser ute.
- Noen produkter du bør være oppmerksom på, både hjemme og på reise, er såkalt medium stekte hamburgere eller andre produkter av kvernet kjøtt som ikke er helt gjennomstekt, sier Eva Johanne Lillebakken, som er seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, til KK.
Kjøttdeig og kvernet kjøtt er i utgangspunktet et produkt med større risiko for sykdom enn et helt kjøttstykke, som for eksempel biff.
- Ved tilberedning av medium stekte hamburgere blir ikke temperaturen nødvendigvis høy nok til å drepe alle bakterier. Det vil derfor alltid være en fare for at det er sykdomsfremkallende bakterier i den delen av hamburgeren som fortsatt er rå, sier hun.
På den vanlige industriproduserte kjøttdeigen og på ferdigproduserte, rå burgere har produsenten ofte merket at disse produktene må gjennomstekes. Da må serveringsstedet følge denne anvisningen for at maten skal være trygg.
- Dersom serveringsstedet tilbyr medium stekte hamburgere eller andre rå produkter av kvernet kjøtt, må de ha god fagkunnskap og sikre seg at de bruker en råvare som er egnet til dette. Du kan gjerne spørre restauranten om hvilke rutiner de har om de serverer medium stekte eller rå hamburgere, sier Lillebakken.

Monica (31): - Hvor mye kan jeg «skeie ut» i helgen og fortsatt gå ned i vekt?

Rå egg, sjømat og grønnsaker
Mange land i varmere strøk har høyere forekomst av skadelige bakterier, virus og parasitter enn vi har i Norge. Dette bør du ta hensyn til når du spiser ute.
- Dersom du ikke er sikker på vannkvaliteten der du er, bør du unngå springvann. Husk også at isbiter du får servert ofte kan være laget av springvann. Vær også forsiktig med alt som spises helt eller delvis rått, sier Lillebakken.
Det gjelder for eksempel mat laget av rå egg, som majones eller desserter, rå eller lite kokt/stekt sjømat og kjøtt, rå og uskrelte grønnsaker og bær og uemballert spiseis.
I Norge har vi hatt ordningen med smilefjes på restauranter og kafeer i flere år nå. Smilefjes er for å sikre forbrukere god informasjon om de hygieniske forholdene ved et spisested. Rapporten fra siste tilsynsbesøk, med smilefjeskarakteren, skal henge synlig slik at du som forbruker kan se den før du går inn.
- Mange andre land har lignende ordninger. De fleste serveringssteder har heldigvis god hygiene, men dersom du som forbruker ser noe du reagerer på, er det fint hvis du tipser lokalt mattilsyn. Bruk gjerne varslingsknappen vår, sier Lillebakken.

Dette visste du nok ikke om vannmelon
Isbiter og rå grønnsaker
- Er det noe du unngår å bestille på restaurant i Norge eller i utlandet?
- Jeg er varsom med å drikke rett fra bokser og flasker i utlandet, både fra butikk og utested. Jeg spiser heller ikke mat tilberedt på gaten, eller rå frukt og grønt som jeg antar ikke er vasket og skrelt, for eksempel vannmelonskiver på stranden. Isbiter som er laget av springvann er heller ikke bra i mange land.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalære, til KK.
Arsky spiser selv vegetarmat og slipper derfor å uroe seg for mye, for eksempel sushi eller carpaccio, tartar og annet rått kjøtt/fisk/egg.

Maria (34) hadde aldri slitt psykisk da angstanfallet kom

Sjekk om restauranten er trygg
Arsky kommer med 3 gode tips for å vurdere om en restaurant i Norge eller i utlandet er trygg å spise på:
1. Sjekk renslighet og hygiene.
Ta en rask vurdering av restaurantens generelle renslighet og hygiene. Et rent og ryddig spisested er ofte et tegn på at de har gode rutiner for å hindre krysskontaminering og bakteriespredning. Se etter at personalet har gode hygienevaner, som regelmessig håndvask og bruk av hansker når de håndterer mat.
- Åpne kjøkkenkonsepter er også positivt, for da du kan se hvordan maten tilberedes. Dette digger jeg, det er både gøy og trygt, sier Arsky.
2. Vær oppmerksom på matvarekvaliteten.
Gjør deg kjent med restaurantens omdømme og vurderinger på nett. Les anmeldelser og tilbakemeldinger fra tidligere gjester for å få en idé om matvarekvaliteten og om det har vært klager på matbårne sykdommer.
Se også etter godkjennelser fra helsemyndigheter eller matinspeksjoner (Smilefjes i Norden), som et tegn på at restauranten overholder de nødvendige hygienestandardene.
- Jeg går bare på steder med stort smilefjes, sier Arsky.
3. Vær forsiktig med rå og delvis tilberedt mat.
- Rå eller delvis tilberedt mat, som sushi, tartar eller medium-rå biffer kan være kilde til bakteriesmitte hvis de ikke er behandlet riktig, sier Arsky.
Hvis du er bekymret for tryggheten, kan du spørre kokken eller personalet om hvordan maten er tilberedt. Unngå mat som ser gammel eller utgått ut, og be om at maten blir tilberedt tilstrekkelig ved høy nok temperatur for å drepe farlige bakterier.
- Hvis du følger disse punktene kan du lettere velge trygg mat på restauranter og utesteder, og redusere risikoen for å bli utsatt for farlige bakterier eller matbårne sykdommer, sier Arsky.

Karina besvimte 10-20 ganger hver dag

- Det føltes som at skjeden sto i brann
