Kaffe

Denne nyheten vil du som liker kaffe ELSKE!

Kan så visst være bra for helsa.

KAFFE ER BRA FOR HELSEN: Forskere verden rundt er enige i at kaffe i moderate mengder er sunt. Antioksidantene i kaffen er med på å minske risikoen for alvorlige sykdommer som Alzheimer og Diabetes 2.  Foto: StockFood
KAFFE ER BRA FOR HELSEN: Forskere verden rundt er enige i at kaffe i moderate mengder er sunt. Antioksidantene i kaffen er med på å minske risikoen for alvorlige sykdommer som Alzheimer og Diabetes 2. Foto: StockFood Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er blant de ivrigste kaffedrikkerne i verden, og vi får i oss gjennomsnittlig fem kopper om dagen - noe som tilsvarer 160 liter kaffe i året! For mange (også her i redaksjonen) er en rykende kopp varm kaffe en fast del av morgenritualet før dagen starter «på ordentlig». På kontoret blir det gjerne ytterligere en kopp og et par ekstra kopper i løpet av en travel jobbhverdag. 

Den gode nyheten er at kaffe er sunt for deg - i moderate mengder.

- Kaffe har et dårlig rykte

I sommer la European Food Safety Authority (EFSA) frem en rapport som viste at et daglig inntak av koffein ikke utgjør noen helserisiko for den alminnelige friske befolkningen. Det gjaldt opp til fem kopper med vanlig filterkaffe.

- Kaffe har hatt et dårlig rykte. Noen har ment at noe som er så godt og som vi er så avhengig av ikke kan være sunt, sier Dag Thelle, seniorprofessor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo.

FORSKER PÅ KAFFE: Dag Thelle er seniorprofessor i epidemiologi og har blant annet forsket på kaffe og helse.  Foto: Universitetet i Oslo
FORSKER PÅ KAFFE: Dag Thelle er seniorprofessor i epidemiologi og har blant annet forsket på kaffe og helse. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Han forteller at det lenge ble trodd at kaffe var kreftfremkallende, men at dette nå er avkreftet.

- Vi har ingen holdepunkter for at kaffe har noen betydning når det gjelder kreftsykdommene, men noen studier antyder en vis beskyttende effekt mot tarmkreftsykdommer.

LES OGSÅ: Derfor blir du kvikk av kaffe

Reduserer risikoen for Alzheimer

En finsk studie viste at koffein kan være med på å forebygge Alzheimers. Studien, med 1400 deltagere, viste at de som drakk minst tre kopper kaffe om dagen reduserte risikoen or Alzheimers med 65 prosent.

En annen studie fra Florida Alzheimer’s Disease Research Center støtter den finske forskningen og viser at koffein også kan ha en positiv effekt for de som allerede er syke.

Nederlandske forskere fant ut at de som drakk syv kopper kaffe eller mer hver dag hadde halvert risiko for diabetes og redusert risikoen for Parkinson-sykdom. Kaffe kan også senke risikoen for blodpropp og blødning i hjernen. I tillegg til å skyte fart på hukommelsen og konsentrasjonen.

- Det finnes både myter og fakta om kaffe og helse, men det er nå slått fast så mange ganger at kaffe er sunt at selv den mest innbarkede koffein-skeptiker må melde pass, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon.

Han forteller at Universitetet i Oslo i 2006 gjennomførte en studie som konkluderte med at man trygt kan innta 400 mg koffein hver dag, noe som tilsvarer rundt fem kopper filterkaffe.

LES OGSÅ: Når drikker du kaffen din?

Saken fortsetter under bildet.

SUNN EFFEKT: Drikker du opp til fem kopper filterkaffe om dagen skal det ha en positiv effekt på kroppen.  Foto: Scanpix
SUNN EFFEKT: Drikker du opp til fem kopper filterkaffe om dagen skal det ha en positiv effekt på kroppen. Foto: Scanpix Vis mer

Kan øke kolesterolet

Kaffe er nemlig en viktig kilde til antioksidanter som bidrar til bedre immunforsvar og beskytter mot visse sykdommer.

- Kaffe synes å beskytte mot diabetes 2 og skrumplever. Det ser også ut til å ha en viss beskyttende effekt når det gjelder demensutvikling, bekrefter Thelle.

Men kaffe er ikke bare kaffe. Med hundrevis av varianter og tilbehør samt ulike tilberedningsmetoder har den mørke drikken etter hvert blitt litt av et fagfelt. Selv om kaffe har en helsebringende virkning, er det ikke all kaffe som er like bra for kroppen. Thelle forteller at kaffe som er laget uten bruk av filter har en sterk kolesterol-økende virkning.

- Filterkaffe, som brukes over store deler av verden, har betydelig mindre kolesteroløkende effekt enn annen kaffe.

LES OGSÅ: Slik påvirker kaffe kroppen

Gravide må passe på

Espresso og presskannekaffe har i likhet med kokekaffen en kolesteroløkende effekt, men siden espresso drikkes i mindre mengder blir også effekten deretter. Er du en espresso-elsker risikerer du altså økt kolesterol, men du får også de helsebringende effektene fra antioksidantene.

Så lenge man altså drikker filtermalt kaffe skal dette ha en helsebringende effekt, men gravide må passe på. Venter du barn bør du begrense kaffeinntaket da dette kan føre til at barnet ditt blir født med for lav fødselsvekt. Spesielt i de tre første månedene av svangerskapet kan dette være risikabelt og i ytterste konsekvens føre til spontanabort. Det varierer også hvor mye koffein man tåler og hos noen kan drikken få negative effekter som hjertebank, søvnløshet, angst og rastløshet.

LES OGSÅ: Derfor må du på do av kaffe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer