Kaffe

Denne nyheten vil du som liker kaffe ELSKE!

Kan så visst være bra for helsa.

KAFFE ER BRA FOR HELSEN: Forskere verden rundt er enige i at kaffe i moderate mengder er sunt. Antioksidantene i kaffen er med på å minske risikoen for alvorlige sykdommer som Alzheimer og Diabetes 2.  Foto: StockFood
KAFFE ER BRA FOR HELSEN: Forskere verden rundt er enige i at kaffe i moderate mengder er sunt. Antioksidantene i kaffen er med på å minske risikoen for alvorlige sykdommer som Alzheimer og Diabetes 2. Foto: StockFood Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er blant de ivrigste kaffedrikkerne i verden, og vi får i oss gjennomsnittlig fem kopper om dagen - noe som tilsvarer 160 liter kaffe i året! For mange (også her i redaksjonen) er en rykende kopp varm kaffe en fast del av morgenritualet før dagen starter «på ordentlig». På kontoret blir det gjerne ytterligere en kopp og et par ekstra kopper i løpet av en travel jobbhverdag. 

Den gode nyheten er at kaffe er sunt for deg - i moderate mengder.

- Kaffe har et dårlig rykte

I sommer la European Food Safety Authority (EFSA) frem en rapport som viste at et daglig inntak av koffein ikke utgjør noen helserisiko for den alminnelige friske befolkningen. Det gjaldt opp til fem kopper med vanlig filterkaffe.

- Kaffe har hatt et dårlig rykte. Noen har ment at noe som er så godt og som vi er så avhengig av ikke kan være sunt, sier Dag Thelle, seniorprofessor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at det lenge ble trodd at kaffe var kreftfremkallende, men at dette nå er avkreftet.

- Vi har ingen holdepunkter for at kaffe har noen betydning når det gjelder kreftsykdommene, men noen studier antyder en vis beskyttende effekt mot tarmkreftsykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer