Forskning viser:

Denne personlighetstypen får lettere hjerteinfarkt (nei, ikke de hissige ...)

Jo, det finnes faktisk personlighetstyper som har større risiko for å få hjertesykdom.

HJERTEINFARKT: Forskning viser at enkelte personlighetstyper har større risiko for å få hjertesykdom. FOTO: NTB Scanpix
HJERTEINFARKT: Forskning viser at enkelte personlighetstyper har større risiko for å få hjertesykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden oldtiden har man forsøkt å dele mennesker inn i personlighetstyper. Den antikke læren opererte med elementene luft, ild, jord, vann, med tilhørende kroppsvæsker blod, gul galle, svart galle og slim. Mennesker ble klassifisert ut ifra fire temperamenter: sangvinsk, kolerisk, melankolsk og flegmatisk.

HAPPY GO LUCKY? Sangvinikeren var ifølge de gamle grekerne en sorgløs type. Men slipper de mer sykdom? FOTO: NTB Scanpix
HAPPY GO LUCKY? Sangvinikeren var ifølge de gamle grekerne en sorgløs type. Men slipper de mer sykdom? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lystig og dyster

Sangvinikeren var en «brusende», «blodfylt» og lett bevegbar type med muntert og lystig humør, ifølge Store Norske Leksikon.

Melankolikeren var gallefylt og tungsindig med hang til å gruble.

Kolerikeren, på sin side, var hissig, oppfarende og irritabel, mens flegmatikeren var preget ved sindighet og ro, med en viss treghet.

Overraskende funn

Også moderne adferdsforskning deler mennesker inn personlighetstyper. Ifølge Vidar Ruddox, avdelingssjef ved Hjerteseksjonen ved Sykehuset i Vestfold, skiller man mellom type A, B, C eller D.

Ruddox har tidligere uttalt seg til Dagbladet om hjertesykdom og personlighetstyper, og personlighetstype D regnes ifølge Ruddox som den engstelige, grublende og ensomme.

TIL ETTERTANKE: Personlighetstype D skal ifølge moderne atferdspsykologi være engstelig, grublende og ensom. FOTO: NTB Scanpix
TIL ETTERTANKE: Personlighetstype D skal ifølge moderne atferdspsykologi være engstelig, grublende og ensom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forskning viser også at det er nettopp denne personlighetstypen har størst risiko for hjertesykdom, ifølge Ruddox:

– I en stor svensk registerstudie fra 2019 ser det ut til å være en klar sammenheng mellom hjertesykdom og det å være engstelig, deprimert eller å ha et selvrapportert stresset liv. Sammenhengen var tydeligst for de yngre, og med ingen forskjeller mellom kjønnene, sa Ruddox til Dagbladet.

Trigger infarkt

Personlighetstype A er ifølge Ruddox en stresset person, som gjerne vil være i sentrum av begivenhetene, og man skulle tro at disse var mer utsatt for hjertesykdom. Men i en studie publisert 2019 skal man ifølge Ruddox ikke ha sett noen økt risiko for hjerteinfarkt hos de med denne personligheten.

Hva så med hissige mennesker? Film og litteratur er fulle av folk som blir så sinte at de sprekker, eller faller døde om etter å ha kranglet med naboen.

Ifølge Dagbladet tilbakeviser Ruddox myten om den sinte mannen som dør av hjerteattakk:

– Men at emosjon kan trigge et hjerteinfarkt er bevist i en stor amerikansk studie fra 2016. Den viste også at fysisk utmattelse kan trigge infarkt.

Han understreket at å trigge ikke er det samme som at et hjerteinfarkt ble forårsaket av sinne eller fysisk utmattelse. Hele grunnlaget for hjerteinfarktet ble påbegynt i ti-år før infarktet skjedde.

– Vi kan altså ikke si at det å hisse seg opp eller måke snø gir hjerteinfarkt. Det er alt du har gjort eller ikke gjort i årene opp til snømåkingen som teller, og her kommer kronisk stress inn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer