Dagen derpå: Kvalme, svetting, hodepine, fylleangst. Paracet og Ibux er ikke alltid til hjelp - hvor ofte har vi ikke hørt folk si: «Tenk om det fantes en pille mot fyllesyke!»
Vel, nå har den kommet. Men er den virkelig «mirakelkuren» mange har ventet på?
Kanskje for noen, men ekspertene er fremdeles skeptiske.

- Uten mamma hadde jeg ikke vært i live i dag
Skal bryte ned alkoholen
Pillen, som nå er i salg i blant annet Storbritannia, inneholder tarmvennlige bakterier - Bacillus subtilis og Bacillus coagulans - samt vitamin B12 og aminosyren L-cystein.
Denne kombinasjonen sier produsentene at skal hjelpe deg med å bryte ned alkoholen i tarmen før den når leveren og blodet - som igjen skal gjøre at du blir mindre fyllesyk dagen derpå.
Tar du to av pillene før du drikker alkohol, skal virkestoffene kunne bryte ned opptil 70 prosent av alkoholen i kroppen etter kun én time.
Det er blitt gjennomført en liten klinisk studie av pillen - kalt Myrkl - før den ble tilgjengelig for salg.
Studien ble gjort på 24 friske deltakere. Noen av deltakerne fikk en dose av pillen - kalt Myrkl - hver dag i én uke, og de andre deltakerne fikk placebo.
Deretter testet de effekten av pillen med et glass brennevin (basert på deltakernes kroppsvekt). Etter 60 minutter var mengden alkohol i blodet 70 prosent lavere hos de som brukte pillen.

Å ta smertestillende dagen derpå kan forlenge bakrusen
Testet pillen: - Føles som et gjennombrudd
Journalist for Business Insider, Ryan Hogg, skrev nylig om sin egen opplevelse med pillen.
- Jeg tok to piller en time før jeg dro til Londons Regent's Park for sommerfest, fullt klar over at jeg måtte på jobb neste dag, skriver han.
Hogg merket ikke noe til pillene mens han drakk, men dagen etter - etter seks timers søvn - var han overrasket over hvor opplagt han følte seg.
- Det føltes som om jeg nesten ikke hadde drukket noe kvelden før, skriver han.
Fyllesyke-symptomene viste seg imidlertid senere på kvelden, selv om de var mildere enn normalt.
- Det føles som et gjennombrudd, men jeg lurer på om det kan oppmuntre til mer overdreven drikking, skriver Hogg om pillen.

- Du får samme effekten ved å drikke mindre
Vi kobler på de norske ekspertene. Hva tenker de om denne nye «bakrus-kuren»?
- Det gir jo sin effekt ved at alkoholen brytes ned i tarmen før den blir tatt opp i blodet. Så du oppnår effekten at du ikke får effekt av alkoholen, som er bakgrunnen for at du ikke får bakrus.
Det sier psykiater Jørgen Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.
- Det er jo interessant med tanke på folk som ikke klarer å drikke mindre - at de kan få mindre effekt og mindre bivirkninger av alkoholbruken, sier han, og legger til:
- Men man får jo den samme effekten av å drikke mindre alkohol eller svakere alkohol.
Enkelt forklart: Du kan altså like gjerne drikke lettøl i stedet for øl. Mindre alkoholprosent i blodet = mindre fyllesyk dagen etter.

- Så man blir rett og slett mindre full også - man kan altså ikke bare ta denne pillen og gå på byen som vanlig, for så å slippe fyllesyken dagen etter?
- Det kan du jo si - for noen ligger moroa i selve rusen. Men hvis moroa ligger i å smake på god vin, for eksempel, kan man jo gjøre det uten å oppleve å bli så beruset, med denne pillen.
Så lenge folk forstår hva pillen gjør og hva de oppnår - og ikke oppnår - med den, kan den være en god ting for noen, mener Bramness.
- Men hvis folk går rundt og tror at det er en eksklusiv bakruspille - at du kan få samme rus, men ikke noe bakrus, så er det misforstått - eller markedsføring på feil premisser, sier han.

7 myter og sannheter om alkohol
- Noe vi har oversett forskningsmessig
Bramness trekker frem et annet aspekt han synes er interessant:
- For meg som forsker er det interessant at så mye som 70 prosent av alkoholen kan forsvinne ved å endre sammensetningen av bakterier i mage- og tarmkanalen. Det peker på noe vi har oversett forskningsmessig når det gjelder omsetning av alkohol i kroppen.
Etter at han uttalte seg om pillen til NRK har han fått flere henvendelser fra personer som har vært gjennom fedmeoperasjoner og som opplever utfordringer med å drikke alkohol - de uttrykker fortvilelse over at de ikke kan drikke som vanlig i sosiale lag.
En fedmeoperasjon fører til at alkohol tas opp raskere enn før, og skilles ut saktere, og fedmeopererte får dermed raskere høy promille.
- Men her gis det en mulighet for dem å kunne drikke alkohol på vanlig måte og ikke bli så fulle. Så for noen personer kan det være dette som er løsningen med tanke på alkohol og det å bli påvirket og bakfull, sier Bramness.

Noen gang lurt på hva det er ved alkoholen som gjør deg fyllesyk? Her får du svaret!
- Viktig å være oppmerksom
Ragnhild Kaski, som er generalsekretær i alkoholvettorganisasjonen Av-og-til, uttaler til KK at en slik pille reiser noen viktige problemstillinger.
- Det finnes dessverre ingen mirakelkur når det gjelder fyllesyke. Den eneste måten å unngå hodepine og kvalme dagen derpå, er å få mindre promille på festen. Man må rett og slett bli mindre full. Det finnes ingen kur som gir deg begge deler: Full fest og null bakfyll, forteller Kaski til KK.
Hun understreker at de foreløpig vet svært lite om denne pillen, men at det generelt er uheldig å skape et inntrykk av at problematiske sider ved alkohol er noe man kan knipse seg ut av.
- Virkeligheten er dessverre helt motsatt, særlig for den delen av befolkningen som allerede har et trøblete forhold til alkohol. Det er svært viktig å være oppmerksom hvis man skal markedsføre et slikt produkt, mener Kaski.

- Om det er et marked for denne pillen i Norge gjenstår å se. Foreløpig er den ikke sendt hit. Men det er liten tvil om at det finnes billigere, mer tilgjengelige alternativer å få tak i.
Du får sannsynligvis samme effekten av å bytte ut annenhver alkoholenhet med noe godt alkoholfritt, påpeker Kaski. I tillegg sparer du penger og kalorier, og finner kanskje en ny favorittdrikk i tillegg.
Kaski mener det er altfor tidlig å si om noen kan finne hjelp i en slik pille.
- Men det er viktig å være klar over at alkohol påvirker kroppen negativt. Ikke bare dagen etter at du har drukket, men også på lengre sikt. Det er en dokumentert sammenheng mellom alkoholbruk og mer enn 200 ulike sykdommer, forklarer Kaski, og avslutter:
- En pille som gjør at du kan drikke mer, uten å føle deg full eller bakfull, vil i verste fall kunne føre til at du øker forbruket ditt, og dermed øker risikoen for en rekke andre sykdommer.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Dette vitaminet gir økt forbrenning av fett

Bør du prate med legen før du tar kosttilskudd?
