Miljøbevisst klesvask:

Denne posen skåner miljøet for mikroplast

Det er ikke bare vann- og strømforbruk som er miljøbelastende når det kommer til klesvask.

MILJØBEVISST KLESVASK: Er du klar over hva som blir igjen etter vasken din? FOTO: Instagram
MILJØBEVISST KLESVASK: Er du klar over hva som blir igjen etter vasken din? FOTO: Instagram Vis mer
Publisert

Sosiale medier, nettmagasin og internasjonale medier strømmer over av videoer av plastfylte strender og dyr som er skadet av vår søppel. Samtidig har vi hatt den heftigste vinteren og den heftigste sommeren på år og dag her i Norge. Det er ikke vits i å tvile lenger dere, nå skal miljøutfordringene tas på alvor!

Derimot kan det være vanskelig å vite hvor i alle dager man skal starte, i en verden hvor man ser enorme forbruk uansett hvilken retning man snur seg. Det er uten tvil mye å ta tak i - så nettopp derfor ser vi behovet for å tipse om de mindre, konkrete tingene du enkelt kan gjøre for å bidra.

LES OGSÅ: Visste du at ansiktskrubber og tannpasta inneholder mikroplast som er skadelig for miljøet?

Vidunder-posen

KLESVASK: Det er ikke bare vann- og strømforbruk som er miljøbelastende når det kommer til klesvask. FOTO: NTB Scanpix
KLESVASK: Det er ikke bare vann- og strømforbruk som er miljøbelastende når det kommer til klesvask. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Har du hørt om Guppyfriend bag? Det er en miljøvennlig vaskepose. Dersom du har klærne dine oppi denne posen (sortert etter farge og stoff, som i en vanlig vask), vil den holde igjen mikro-plastfibrene som finnes i de syntetiske klærne våre. Når du vasker klær frigis disse fibrene underveis, blir med vannet videre ut, og ender til slutt opp i dyr og økosystem!

Guppyfriend-posen klarer derimot holde igjen selv de minste fibrene, slik at du etter vask kan kaste disse i søpla i stedet. Dette er et supert alternativ når du vasker for hånd også!

Posen er funnet opp og patentert av noen tyske surfegutter, og på Guppyfriends side forteller de at mikroplastpartikler har blitt funnet mange steder i naturen - alt fra i isen i Arktis til nede på havets dyp.

Det skal også være mye som peker mot at dette også er skadelig for vår egen helse, men det har ikke blitt bevist helt enda. Visste du at en by på størrelse med Berlin slipper ut nok mikrofiber i forbindelse med klesvask til å tilsvare 500.000 plastposer - hver dag? I 2014 omtalte The Guardian utfordringene rundt mikrofiber som «det største miljøproblemet du aldri har hørt om før».

LES OGSÅ: Flere og flere kaster seg på trenden - og nå har 3. mai blitt Norges nasjonale «ploggedag»

Tommy Stubsveen, driver av friluftsbutikken Sqoop.no, mener vi alle burde hatt en form for mikrofiberfilter, enten det er denne posen, i selve vaskemaskinen, eller i kommunens renseanlegg. Dessverre er ikke varen spesielt populær.

- Jeg selger ikke så mye som ønskelig av den. Den blir ofte populær når det har vært noe i media om miljøet, som for eksempel nå når det har vært så mye fokus på plast i sjøen. Folk flest glemmer av det etter en stund, men jeg har jo så klart en del virkelig miljøbevisste som tar kontakt innimellom, forteller han til KK.

Stubsveen tok inn Guppyfriend for litt under to år siden. I begynnelsen var det vanskelig å få tak i posen, på grunn av stor etterspørsel over hele verden. Han kjøper inn fra Tyskland, og tjener så godt som ingenting på å selge de.

- Jeg tror det er flere enn meg som er enige i at dette er skikkelig bra, det må vi bare få ut, og ikke tenke at vi skal tjene penger på det. Prisen er cirka den samme over hele verden, men det skulle vært billigere, sier han.

Stubsveen er lidenskapelig opptatt av tekstilindustriens påvirkning på miljøet, og som selger av mye klær, føler han også et ansvar for å opplyse om vaskeposen. Han holder blant annet foredrag om dette, særlig opp imot bedrifter.

I Norge kan du kjøpe vaskeposen på Kid, Norrøna og Northern playground, i tillegg til Sqoop.

LES OGSÅ: Stine (24) får plass til en ukes søppel i et syltetøyglass

Virker den?

Men hvordan fungerer egentlig posen? Blir klærne like rene når de ikke kan flytte seg fritt rundt i maskinen? Hjemme hos familien Stubsveen blir posen flittig brukt, uten problemer.

- Er man en familie bør man absolutt ha to poser. Man bør unngå å hardstappe posene, som med alle andre vaskeposer. Det er nok ikke posen sin feil om det ikke blir reint!

Man kan ha flere poser i samme maskin, og kvaliteten er god. Alle fire medlemmene av Stubsveens familie trener mye og vasker dermed mye klær - og har brukt posene konsekvent i et halvt år uten å se tegn til slitasje.

Over til spørsmålet vi alle lurer på: hvor mye mikrofiber kan man egentlig forvente å finne etter en vask? Vel, først og fremst må vi huske på at det er snakk om mikrofiber.

- Det er veldig lite synlig mikrofiber i posene etter en vask. Jeg samler på det i et Norgesglass for å kunne se det! På et halvt år har jeg såvidt dekket bunnen. Det er jo snakk om mikroskopiske partikler som ikke kan sees med det blotte øyet, men du kan likevel se at det virker på de små klumpene som samler seg, sier han.

Guppyfriend-posen reduserer nemlig mengden mikrofiber som frigjøres under vask med hele 86 prosent. Det er de resterende prosentene som fanges opp i posen. Ifølge Stubsveen setter det seg gjerne i sømmene, og fjernes med fingrene. Etterpå skal det kastes i restavfallet.

LES OGSÅ: Anette (27) og Susanne (26) levde en måned uten plast

STOP! Micro Waste, organisasjonen drevet av de samme som laget Guppyfriend, skriver følgende forklaring på Instagram:

«Du vil ikke alltid finne mange fibre i Guppyfriend-posen etter hver vask. Det kommer alltid an på tilstanden og materialene i de syntetiske klærne dine, og hvilke vaskevaner du har. I tillegg ble Guppyfriend designet til å redusere mengden mikrofiber fra kilden, noe som har resultert i at det er 86 prosent mindre fibre som frigjøres under vask. Derfor gjør det ingen ting om du ikke finner mikrofiber først. De kommer over tid. Filtrer! For å beskytte miljøet vårt».

LES OGSÅ: 3 grunner til at du ikke bør handle varer fra Wish

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer