Det er mange trender som har oppstått på TikTok, blant annet å bruke sandpapir for å barbere leggene (som ikke anbefales!), sitronskall i oppvaskmaskinen, en anti-skjønnhetsfilter-trend og flere andre TikTok-velværetrender.
TikTok er som kjent et sosial medium hvor hvem som helst kan publisere omtrent hva som helst, og komme med tips eller dele trender og erfaringer. Derfor er det sjelden noen vitenskapelig forskning bak påstandene.
Den siste trenden som tar av på TikTok er derimot en «innvendig dusj», som faktisk kan ha en vitenskapelig bevist effekt.
Frister det å prøve?
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

11 måter å bruke chiafrø på
Slik fungerer en «innvendig dusj»
Trenden involverer en chiafrødrikk designet for å lette forstoppelse. Drikken består av vann, chiafrø og sitronsaft, som det hevdes kan bidra til å forbedre helsen og fordøyelsen, skriver womanshealth.
De skriver at det høye omega-3-innholdet i chiafrø kan redusere betennelse i tarmen og fremme bedre hjernehelse, samtidig som drikken også er høy i fiber og kan bidra til å smøre og hydrere slimhinnen i tarmen.
Takket være chiafrø sin evne til å trekke til seg vann og lage en gel-lignende substans, hjelper frøene avføringen med å passere jevnere gjennom kroppen.
Drinken blir kalt en innvendig dusj, og sammenlignes med et naturlig avføringsmiddel.
Kjendislege Dr. Daryl Gioffre har delt en video om chiafrødrinken, som allerede har svimlende 72,4 millioner visninger. Han anbefaler 2 ss daglig for å oppnå ønsket effekt.
Men er det virkelig så enkelt? Stemmer det at chiafrødrinken fungerer som et naturlig avføringsmiddel?

Chiafrø kan brukes til langt mer enn bare kjøleskapsgrøt - og ja, det er supersunt!

Chiafrø kan hjelpe
- Stemmer det at chiafrø kan lindre forstoppelse?
- Det avhenger nok litt av bakgrunnen for forstoppelsen, men i de fleste tilfeller vil chiafrø kunne ha en positiv effekt på fordøyelsen, sier William Larsen, som er lege i Maja.no, til KK.
- Hva er grunnen til det?
- Chiafrø inneholder relativt mye kostfiber, et næringsstoff som ikke brytes ned i fordøyelsen. Kostfiber tar til seg avfallsstoffer og vann i tarmene, noe som kan gjøre avføringen mykere og lettere å passere. Det er likevel viktig at man drikker rikelig med vann, ellers risikerer man å oppnå det motsatte, altså en forverring av forstoppelsen, sier legen.
Husk også: dersom du plutselig tilsetter store mengder fiberrik mat i kosten kan du oppleve luft og ubehag i magen.
- Start heller med små mengder og kjenn etter hva som fungerer for din kropp, råder Larsen.

Over halvparten av maten vi kjøper, står på ernæringsbiologens verstingliste

Må bløtlegges for å unngå forstoppelse
- Chiafrø kan suge til seg mye mer væske enn sin egen vekt, opp til 11 ganger, viser noen undersøkelser. Tenk frø i tarmen som suger opp den væsken som finnes der, så avføringen blir knusktørr. For å ikke virke fullstendig forstoppende i kroppen er vi derfor nødt til å bløtlegge chiafrøene på forhånd.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
I EU og Norge er det satt en trygg mat-maksimumsgrense for hvor mye chiafrø vi bør spise per dag, og den er på 15 gram.
- Det ser ut til at TikTok-trenden bruker hele eller mer enn denne dagsdosen, så det er i utgangspunktet ikke heldig. Og mange av oss har lett for å tenke at enda mer må være enda bedre, men det kan føre til forstoppelse, advarer Arsky.

Gjør du denne vanlige steketabben?
Fiber er bra for fordøyelsen
All slags fiber, fra fullkorn, grønnsaker, frø, nøtter, bær og frukt er i seg selv bra for fordøyelsen.
- Så kan det godt tenkes at forskning vil vise at chiafrø har noen spesielle egenskaper ut over dette, men foreløpig er dette ikke dokumentert, det er bare anekdotiske "bevis" fra enkeltpersoner, sier Arsky.
Det man derimot vet er at chiafrø kan være bra for overflaten i tarmen, og kan dempe betennelser på grunn av innholdet av omega-3 i frøene.
- Fibrene kan også være god mat for de helsegunstige tarmbakteriene, sier hun.

– Jeg tror det er mange som ikke vet hvor mye bedre de kan få det
