Angst:

Denne terapien virker bedre mot angst enn vanlig behandling

- Å gjøre ingenting er ofte det beste du kan gjøre med bekymringsangst, sier professor Hans M Nordahl.

METAKOGNITIV TERAPI: Over 85 prosent av pasienter med generell angst ble friske eller mye bedre etter tolv timer med såkalt metakognitiv terapi, viser en undersøkelse. FOTO: NTB Scanpix
METAKOGNITIV TERAPI: Over 85 prosent av pasienter med generell angst ble friske eller mye bedre etter tolv timer med såkalt metakognitiv terapi, viser en undersøkelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttet vil rundt hver femte eller hver fjerde nordmann oppleve en angstlidelse i løpet av livet, og det er én av de vanligste psykiske lidelsene.

Bekymringsangst eller generalisert angst (GAD) kjennetegnes av bekymringer og engstelse for hverdagslige problemer. Rundt 150 000 personer i Norge har slik angst, skriver forskning.no.

I dag blir GAD behandlet med kognitiv adferdsterapi og antidepressive medisiner, noe rundt 50-60 prosent av pasientene opplever god effekt av. Problemet er bare at veldig mange får tilbakefall og effekten faller bort når de slutter på medisinene.

Forskere ved NTNU i Trondheim ønsket derfor å undersøke om alternative behandlinger kunne gi bedre effekt, og startet for 10 år siden en studie av metakognitiv terapi. Endelig er resultatene klare.

- Nesten 90 prosent av pasientene med bekymringsangst ble friske eller mye friskere ved hjelp av metakognitiv terapi. Det er en helt unik effekt av en psykologisk behandling, sier Hans M. Nordahl, som er professor ved institutt for psykisk helse ved NTNU, og har ledet studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer