Hvit måned:

Denne TikTok-trenden erstatter «hvit måned»

Ifølge psykologen er det særlig de unge som kaster seg på den helsebringende trenden.

HVIT MÅNED: – Kanskje er det i ferd med å skje en holdningsendring lik den vi så med røyking for et par tiår siden?, sier psykolog. FOTO: NTB
HVIT MÅNED: – Kanskje er det i ferd med å skje en holdningsendring lik den vi så med røyking for et par tiår siden?, sier psykolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sober october, dry january, sober curious, mocktails... At det er blitt mer vanlig - og ikke minst, sosialt akseptert - å drikke mindre alkohol, er det ingen tvil om.

Det kan være mange grunner til at noen ønsker å drikke mindre alkohol. Noen liker rett og slett ikke smaken. Noen vil ivareta sin mentale helse best mulig. Andre vil holde vekta. Og noen må rett og slett redusere inntaket fordi de er i ferd med å utvikle et alkoholproblem.

Uansett grunn, kan det å kutte all alkohol på dagen virke litt for voldsomt for noen.

Denne alt-eller-ingenting-tankegangen virker å ha fostret en ny «holdning» til alkohol: Nemlig «damp lifestyle».

Hva er en «damp» livsstil?

En «damp lifestyle» oversettes direkte til norsk som en «fuktig livsstil». Fenomenet trender på TikTok om dagen, og referer til et inntak av alkohol som ligger mellom tung drikking og det å være helt «tørrlagt» (derav navnet fuktig).

På norsk kan vi imidlertid lett forbinde ordet «fuktig» med mye alkohol - (les: en fuktig kveld på byen). I denne artikkelen holder vi oss derfor til det engelske uttrykket.

Uansett, selve navnet er ikke så viktig. Poenget er: et moderat og bevisst alkoholkonsum. Denne livsstilen beskrives som «en måte å redusere skade på kropp og sinn», ifølge Psychology Today, og det følger ikke med noen spesifikke regler.

Her er en oppsummering av en «damp» livsstil og hvordan det kan se ut:

  • Personer kan begynne å reflektere over hvilken rolle alkoholinntaket spiller i livene deres
  • I stedet for å kutte alkohol helt ut, bestemmer de seg heller for å redusere inntaket
  • Det er mange måter å gjøre dette på. Noen drikker mindre regelmessig. Andre drikker mindre mengder. Noen velger å gå for alkoholtyper med lavere alkoholprosent
  • Mange ser på dette som tidsavgrenset - de synes det er lettere å tenke at dette bare skal vare i en viss periode, og ikke for alltid.
  • Noen ser på det som et slags eksperiment for å se hvor god kontroll de egentlig har over eget alkoholinntak. Det kan være en måte å si til seg selv: Jeg kan drikke hvis jeg vil, men jeg ikke.
DELER ERFARINGER: Flere brukere på TikTok deler tips og erfaringer om "damp" livsstil. FOTO: Skjermdump TikTok
DELER ERFARINGER: Flere brukere på TikTok deler tips og erfaringer om "damp" livsstil. FOTO: Skjermdump TikTok Vis mer

Ser trenden også i Norge

Så, hva tenker de norske ekspertene - er dette en trend vi nordmenn også er en del av?

Aller først hører vi med alkovettorganisasjonen Av-og-til, som har god oversikt over nordmenns alkoholvaner.

– Dette fenomenet kan minne om NoLo-trenden, som handler om å drikke ingen alkohol i (No) eller alkohol med lav alkoholprosent (Low). Dette er en trend vi har sett i flere land, og i Norge, de siste årene, sier generalsekretær Ragnhild Kaski.

– Det kan være mange grunner til at man velger å roe ned på inntaket, eller kutte alkohol helt. Jeg er veldig glad for at det blir en stadig større aksept for å ta et slikt valg.

Hun påpeker at Vinmonopolet aldri har solgt så mye alkoholfritt som nå, så vi kan absolutt snakke om en trend i Norge, mener Kaski.

– I tillegg kommer det økte salget av produkter med lavere alkoholprosent. Utvalget er blitt stort de siste årene, nå får du også tak i alkoholfrie spritalternativer til de som er glad i å mikse drinker.

GENERALSEKRETÆR: Ragnhild Kaski i Av-og-til. FOTO: Av-og-til
GENERALSEKRETÆR: Ragnhild Kaski i Av-og-til. FOTO: Av-og-til Vis mer

– Hvorfor tror du flere begynner å bli mer bevisste på eget alkoholinntak?

– Det er et stadig økende helsefokus i samfunnet, og å kutte ned på alkoholinntaket er en del av dette. I tillegg har vi en ungdomsgenerasjon som er opptatt å prestere på skole og i idrett, noe de ser at ikke like lett lar seg kombinere med mye alkohol på fest.

Og så er det nok en del som tenker at det kanskje er blitt litt mye i det siste, eller over lengre tid, tror Kaski. Hun anbefaler drikkestatus.no, hvor du kan teste eget alkoholkonsum og få gode råd.

– Mer bevisste på alkoholinntaket

Vi spør også psykolog og daglig leder for Onlinepsykologene, Kyrre Dyregrov, om han ser noen lignende tendenser her til lands.

– Det ser jeg absolutt. Jeg tror generelt sett at vi i samfunnet vet mer om alkohol og hvilke negative konsekvenser det kan føre med seg, ikke bare der og da, men også på lengre sikt, og hvordan et jevnlig alkoholinntak ser ut til å øke risikoen for en rekke alvorlige sykdommer, sier Dyregrov.

I likhet med Kaski ser han spesielt en tydelig tendens hos den yngre delen av befolkningen - at det er mer fokus på prestasjon, og mindre på festing og alkohol.

– Det tror jeg gjør at mange drikker mindre. Kanskje er det i ferd med å skje en holdningsendring lik den vi så med røyking for et par tiår siden?

Som psykolog møter han også en del mennesker som har opplevd mye kaos i livene sine. Ofte har de et veldig bevisst forhold til alkohol, forteller han:

– Hvor tap av kontroll som alkoholen kan bringe med seg, oppleves som svært vanskelig, og at man derfor avstår fra å drikke, eller drikker alkohol i svært små mengder.

PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark
PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark Vis mer

Har du et avklart forhold til alkohol?

Som både Kaski og Dyregrov var inne på - vi vet mer i dag om de negative helsekonsekvensene av for mye alkohol.

I tillegg vet vi mer om hvordan alkohol kan påvirke oss psykisk - som økt stressnivå og engstelse. Og Dyregrov tror flere nok kan ha nytte av å drikke litt mindre til fordel for vår mentale helse. Men han understreker at det er viktig å se alkoholinntaket i en større kontekst:

Hvorfor drikker du? Når gjør du det? Hvor ofte gjør du det?

– Jeg tror det er som med mye annet: Gjør du for mye av det, så kan det bli et problem. Så hvis du har et avklart forhold til alkohol, inntar det uten at det på ødelegger for deg selv eller for andre rundt deg, så tenker jeg at det er greit.

– Hvis det motsatte skjer, og du for eksempel også bruker alkohol som en måte å unnslippe vanskene og følelsene dine på, så tenker jeg at du bør finne andre måter å mestre og møte vanskene dine på, og at din mentale helse vil ha godt av det.

Lettere å ta et opplyst valg

Avslutningsvis understreker Ragnhild Kaski at det er viktig for oss alle å ha et bevisst forhold til alkohol.

– Alkohol påvirker kroppen både der og da, og i tiden etter. De skadelige sidene ved alkohol blir stadig bedre kjent. Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer, det gjør at du presterer dårligere når du skal trene, det kan påvirke den psykiske helsen – for å nevne noe. Når vi vet om alt dette, er det lettere å ta et opplyst valg rundt eget alkoholkonsum.

Akkurat nå er vi midt i en måned med god mat og drikke, påpeker Kaski, og mange setter seg derfor nyttårsforsetter som handler om helse og livsstil:

– Og for stadig flere blir en hvit måned i januar en naturlig start på det nye året. Jeg har selv gjennomført hvit januar, og anbefaler det!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer