Ny kaffe:

Denne veldig spesielle kaffen trender nå

- Det er en stor trend, sier eksperten.

NY KAFFE: Soppkaffe har derfor blitt en stor trend den siste tiden. Den smaker angivelig som vanlig kaffe, men skal ha flere helsefordeler. Foto: NTB.
NY KAFFE: Soppkaffe har derfor blitt en stor trend den siste tiden. Den smaker angivelig som vanlig kaffe, men skal ha flere helsefordeler. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Når du tenker på matvarer som passer sammen tenker du gjerne på kakao og krem, ost og skinke eller risgrøt og kanel... De færreste tenker nok på kaffe og sopp.

Vi vet jo at kaffe er sunt, og studier viser at noen kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Sopp inneholder også næringsstoffer som kan bidrar til styrke immunforsvarer ditt,

Soppkaffe har derfor blitt en stor trend den siste tiden. Den smaker angivelig som vanlig kaffe, men skal ha flere helsefordeler. Den skal blant annet ha mindre koffein og flere næringsstoffer.

Ifølge produsentene skal soppkaffe kunne motvirke betennelser, stress og søvnproblemer, men er norske eksperter enige?

SOPP OG KAFFE: En blanding av sopp og kaffe skal visstnok smake godt og gi mange helsefordeler, men stemmer det? Foto: NTB.
SOPP OG KAFFE: En blanding av sopp og kaffe skal visstnok smake godt og gi mange helsefordeler, men stemmer det? Foto: NTB. Vis mer

- Bør tas med en klype salt

- Soppkaffe er kaffe som er tilsatt soppekstrakt, som blant medfører at det blir mindre koffein i kaffen. Produsentene sier at denne kaffen har mange positive effekter på helsen, som at den reduserer stress og betennelse i kroppen, styrker immunforsvaret og gir bedre søvn.

Det sier Karoline Steenbuch, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, til KK.

- Det er mulig at noe av dette stemmer, men det er ikke vitenskapelig dokumentert. Påstandene bør derfor tas med en stor klype salt, sier Steenbuch.

Selv om soppkaffe ikke har noen beviste helseeffekter, er det ikke farlig å prøve.

- Det er neppe farlig å drikke store mengder soppkaffe, men det er for tidlig å si om dette er en sunn trend. Foreløpig vil jeg bare kalle det en trend. Hvis du vil ha mest mulig næringsstoffer ut av soppen, som blant annet er en kilde for vitamin B og fiber, ville jeg heller valgt å spise sopp i sin naturlige form. I tillegg er soppkaffe ganske dyrt, sier hun.

NY KAFFETYPE: - Det er neppe farlig å drikke store mengder soppkaffe, men det er for tidlig å si om dette er en sunn trend, sier eksperten. Foto: NTB.
NY KAFFETYPE: - Det er neppe farlig å drikke store mengder soppkaffe, men det er for tidlig å si om dette er en sunn trend, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

En trend som kommer og går

- Soppkaffe dukker opp som en trend innimellom. Kaffen består av en blanding av koffeinfri kaffe og ekstrakt fra medisinsk sopp. Det sies at soppkaffe har visse helsefordeler, men det finnes ingen forskning som beviser det.

Det sier Anders Thorén, som er kommunikasjonssjef i det svenske kaffebrenneriet Löfbergs, til KK.

Helsefordelene ved å drikke kaffe er derimot godt dokumentert.

- Kaffe kan blant annet motvirke hjerte-kar-sykdommer, diabetes type 2, slag og depresjon. Hvis du tenker på helsen din vil jeg nok heller anbefale å drikke kaffe og spise grønnsaker i stedet for å drikke soppkaffe. Det er et sikrere alternativ, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om