Depresjon

Depresjon kan skyldes vitaminmangel

- Mange deprimerte har vitamin D-mangel, sier professor.

VITAMINMANGEL: Eksperten sier at vitamintilskudd i noen tilfeller kan hjelpe mot depresjon.  Foto: Shutterstock / Myimagine
VITAMINMANGEL: Eksperten sier at vitamintilskudd i noen tilfeller kan hjelpe mot depresjon. Foto: Shutterstock / Myimagine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400.000 nordmenn lever med depresjon. Ifølge Norsk Helseformatikk vil cirka 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn oppleve en depresjon som trenger behandling i løpet av livet.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Det kan være mange ulike årsaker til hvorfor noen får en depresjon, og studier viser at mangel på vitamin D kan være én av dem.

D-vitaminmangel er en av verdens vanligste mangelsykdommer, og rundt halvparten av alle nordmenn lider av D-vitaminmangel. Det er et essensielt næringsstoff som kroppen og hjernen trenger, og forskere mener derfor at det er stor sannsynlighet for at det kan være sammenheng mellom vitaminmangel og depresjon. 

- Vitamin D er nødvendig for opptak og utnyttelse av kalsium, vedlikehold av skjelettet og tennene våre, normal muskelfunksjon og immunforsvar. Det er også viktig for kroppens forsvarssystem, og for mange hjerneprosesser. Mange deprimerte og også noen med Alzheimer har vitamin D-mangel, sier professor emeritus Johan Moan ved Universitetet i Oslo, som også har vært forsker ved Radiumhospitalet i 40 år. Han begynte D-vitaminforskningen allerede i 90-årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer