Baksnakking

Derfor baksnakker vi andre, selv om vi «hater» sladder

- Som sosiale individer kan vi egentlig ikke å unngå å sladre eller baksnakke, sier høyskolelektor.

BAKSNAKKING: Hvor rart det enn høres ut, så knytter vi faktisk bånd gjennom å baksnakke. Foto: Shutterstock / Syda Productions
BAKSNAKKING: Hvor rart det enn høres ut, så knytter vi faktisk bånd gjennom å baksnakke. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Altså, jeg pleier ikke å baksnakke folk, men jeg må bare fortelle deg noe…»

De fleste av oss er enige om at det er en dårlig egenskap å snakke bak ryggen på folk, i hvert fall hvis vi avslører betrodde hemmeligheter og sprer rykter. Uansett hvordan du velger å unnskylde det så er det noe vi alle gjør av og til. Mennesker er rare.

LES OGSÅ: Googler du eksene hans?

– Fra et sosiologisk perspektiv kan man si at baksnakking kanskje bare er en av flere måter som mennesker vedlikeholder sosiale relasjoner på og blir del av et gitt sosialt fellesskap, sier Halvdan Haugsbakken, sosialantropolog, sosiolog og forsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, til KK.no. 

– Jeg vil ikke påstå direkte at baksnakking er limet i samfunnsmaskineriet, men det spiller en rolle i våre sosiale liv, enten på jobb eller på fritid. Jeg tror vi en eller annen grad er eksponert for det, legger han til. 

LES OGSÅ: Å by på seg selv kan gi bedre selvfølelse

En måte å utforske sosiale grenser

Hvor rart det enn høres ut, så knytter vi altså bånd gjennom å baksnakke. Du er med andre ord ikke en forferdelig person – du er menneskelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer