Si Feil Navn

Derfor blander foreldre navnene på barna (og dyrene!) sine

Forskere har funnet svaret.

NAVNETABBE? Kris Jenner har nok kaldt barna sine med feil navn før. Med døtre med såååå like navn (Khloe, Kim, Kourtney, Kendall og Kylie) er vel det nesten umulig? Foto: Xposure
NAVNETABBE? Kris Jenner har nok kaldt barna sine med feil navn før. Med døtre med såååå like navn (Khloe, Kim, Kourtney, Kendall og Kylie) er vel det nesten umulig? Foto: Xposure Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har foreldrene dine for vane å kalle deg for søsteren, broren eller hunden din sitt navn? Da kan du trøste deg med at de langt ifra er de eneste som gjør dette – og det er ikke et tegn på at de er mer glad i søsknene dine enn deg.  

En ny studie viser nemlig at forveksling av navn er helt normalt og skyldes at vi sorterer våre bekjente i «bokser» som det av og til kan bli litt surr i, skriver Ekstrabladet.dk

LES OGSÅ: Derfor byttet vi navn

Vi deler relasjonene våre inn i «mentale bokser» 

Et forskerteam ved Duke University i North Carolina, har utført fem ulike studier med 1700 deltakere for å finne ut hvorfor vi noen ganger surrer med navnene på de vi kjenner (du kan lese mer om studien her!). 

En av forskerne bak studien, Davis Rubin, har fortalt til nyhetsnettstedet Metro at vi mennesker har for vane å dele folk inn i «mentale bokser» (du har familie, venner, kolleger og bekjente i hver sin boks). 

Noen ganger skjer det at vi bytter om på personene i boksene, noe som resulterer i at vi kan ende opp med forveksle personene i «familieboksen» og si datterens navn i stedet for sønnens, eller motsatt. 

- Det er en kognitiv feil vi gjør som forteller noe om hvem vi har plassert i de ulike boksene, har Rubin uttalt. 

Det vil altså si at du er i samme boks som de personene foreldrene dine har kalt deg for. Forskerne fant også ut at mange mennesker plasserer kjæledyrene sine i «familieboksen» - så det er altså derfor moren eller faren din kan ende opp med å kalle deg for navnet til hunden eller katten deres.

Og blander noen navnet ditt med en annens, kan du også ta det som et kompliment. Det er nemlig spesielt når vi skal si navnet på en av våre aller nærmeste at det er lett å rote.

- Vi bruker ikke så mye energi når vi henter frem følelsene for barna våre. Det overordnede er at alle er godt likt, og de gir oss det samme emosjonelle inntrykket. Søsken får ta det som et kompliment – de betyr like mye for foreldrene sine. Det har ingen ting å si hvem som kom først eller sist, har Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi tidligere fortalt til Aftenposten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer