90-tallets «Sky Dancer»:

Derfor ble denne tatt av markedet etter bare 6 år

Husker du denne ikoniske dukken - som bokstavelig talt fløy ut av hyllene på 90-tallet?

SKY DANCER: Mange synes det er nostalgisk å minnes sin dukke, men for flere endte det rett og slett i traumer. Foto: Privat/Salima Breie Jobarteh
SKY DANCER: Mange synes det er nostalgisk å minnes sin dukke, men for flere endte det rett og slett i traumer. Foto: Privat/Salima Breie Jobarteh Vis mer
Publisert

Husker du den ikoniske dukken Sky Dancer? Den rakk å bli et ekte 90-tallsikon og ga nærmest stjerner i øynene til enhver dukkeinteressert jente.

Dukkene med vinger, montert på en spinnplatform med tilhørende tau til å dra i slik at de spant avgårde, formelig fløy ut av hyllene da produsenten Galoob slapp dem i 1994. Det var bare ett problem: pikedrømmen av et leketøy viste seg å bli et mareritt.

Tilbakekalte 9 millioner

Årtusenskiftet var mildt sagt en big deal for de aller fleste. Forventningene for Y2K – Year 2000 – lå tykt i lufta. Årtusenskiftet markerte slutten på en epoke for hele menneskeheten, og ble også slutten på Sky Dancers' noe korte kapittel.

Etter bare seks år på markedet, ble dukkene tilbakekalt – i millionvis. Ifølge CNN, var dette takket være over 170 skadetilfeller forårsaket av de spinnende dukkene – med en noe uheldig tendens til å fly i uforutsigbare retninger.

150 av skadene skal ha vært såpass alvorlige at det var snakk om alt fra øyeskader som oppskrapede hornhinner og midlertidig blindhet, til skader på hode og ansikt som milde hjernerystelser, brukne tenner og brukne ribbein!

I pressemeldingen fra 2000, bes kunder om å «slutte å bruke dukkene umiddelbart». Samme år ble det fastsatt at Galoob måtte punge ut med 400 000 amerikanske dollar som bot for brudd på Consumer Product Safety Act.

Til tross for at dukkene altså fikk skylden for en rekke tårer og sydde sting, huskes Sky Dancer av mange «90s kids» som en hyggelig, nostalgisk ting fra barndommen. Siden hele 8,9 millioner dukker ble tilbakekalt i 2000 – deriblant populære modeller som Pretty Lights Sky Dancers, Mini-Sky Dancers og Fairy Flyers – har det stadig vært mulig å finne igjen den ikoniske dukken på salgsplatformen eBay.

VAR FARLIG: Til tross for at dukken ble tatt av markedet, er det flere som har sin fortsatt. Norske Salima Breie Jobarteh benyttet nylig Instagram Stories til å mimre. Foto: Instagram @salimajobarteh
VAR FARLIG: Til tross for at dukken ble tatt av markedet, er det flere som har sin fortsatt. Norske Salima Breie Jobarteh benyttet nylig Instagram Stories til å mimre. Foto: Instagram @salimajobarteh Vis mer

Finnes fortsatt: - Fløy nærmest rett i hodet på pappa

Flere har dukkene fortsatt - blant annet KKs egne mote- og skjønnhetsredaktør, Ida Elise Eide Einarsdottir.

– Jeg husker denne dukken fra jeg selv var liten. Og at jeg ikke fikk lov til å bruke den inne, forteller Einarsdottir.

Dukken har siden funnet veien inn i datteren på fire sine hender, og lever i beste velgående.

– Begeistringen var stor da dukken lettet og fløy gjennom luften, nærmest rett i hodet på pappaen hennes, minnes Einarsdottir.

Når det er sagt, synes hun det er gøy at lekene fra egen barndom får nytt liv.

– Og ikke minst bærekraftig med gjenbruk!

En annen som fortsatt er i besittelse av dukken, er Salima Breie Jobarteh, som nylig tok til Instagram Stories for å dele litt nostalgi.

TIl KK forteller hun at hun var ekstremt opphengt i dukken som barn.

– Jeg husker jeg så reklamen på TV, og tryglet mamma om å få en. Det året fikk jeg én til bursdagen min og én til jul – den siste var lilla med delfiner. Det var favorittleken min, og jeg løp og hentet den for å vise den til TV-en hver gang reklamen ble vist, forteller Jobarteh.

– Den minnet meg om Tingeling fra Disney. Den var helt magisk!

SPESIELL DUKKE: Salima Breie Jobarteh har gitt Sky Dancer-dukken fra barndommen hylleplass i leiligheten i Oslo. Foto: Privat
SPESIELL DUKKE: Salima Breie Jobarteh har gitt Sky Dancer-dukken fra barndommen hylleplass i leiligheten i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Heldigvis gikk det aldri videre galt med dukken i hjemmet, men Jobarteh kan innrømme at det ikke nødvendigvis foregikk helt uten dramatikk.

– Jeg og søsteren min kranglet om at hun ikke fikk låne den. Og jeg husker at den fløy høyt og krasjet i taket!

At dukkene ble «bannet», var imidlertid ikke noe hun fikk med seg mens det foregikk. Det forteller Jobarteh at hun har fått med seg via sosiale medier i senere tid. Men dukken er fortsatt like spesiell.

– Jeg vil si dukken er et viktig «Core memory»! Alle barn – og voksne – har jo på et tidspunkt ønsket at de kunne fly, og det kunne jeg på et sett gjennom min Sky Dancer, forteller hun.

– Jeg klarte aldri skille meg helt fra leken, og visste det kunne være hyggelig å ha den som pynt eller gi den til mitt barn igjen. Så da vi kjøpte leilighet i Oslo, skulle den selvfølgelig få en hylleplass – noe som var helt ok for samboer også.

Gjør comeback

Til tross for at magasinet Mashable stemplet dukken som «en av 90-tallets mest tvilsomme leker» i 2018, har Sky Dancer-dukkene sett sitt snitt til å komme tilbake. Kanskje fordi en halv verden har fått dukkedilla igjen takket være storfilmen om Barbie som er å se på kino i disse dager? I fjor sommer, ble Sky Dancers' gjenoppstandelse et faktum. Det skapte stort engasjement verden over.

I SALG: En ny generarsjon Sky Dancers er tilbake på markedet. Foto: Walmart
I SALG: En ny generarsjon Sky Dancers er tilbake på markedet. Foto: Walmart Vis mer

Ifølge Daily Mail, gikk en overlykkelig kvinne viralt med sitt Facebook-innlegg om den gledelige nyheten etter å ha oppdaget dem på butikken: «Sky Dancers er tilbake!!! Løøøøøøp ventetiden er over». I kommentarfeltet finner man flust av engasjement rundt comeback-nyheten - men det var også fullt av mimring om gangene det gikk galt med dukken.

Én Facebook-bruker skriver: «La oss ikke spinne den inn i peisen denne gangen», mens en annen forteller: «Datteren min sin pleide å treffe alle i hodet hele tiden. Hun hadde det gøy», og en annen beskriver: «Husker hvordan disse bare gikk overalt. Opp på garasjetaket, nedi sluket i vasken». Flere kommenterer at de er klare for å sette fast håret i en Sky Dancer igjen.

Nyheten om comeback, nådde imidlertid aldri Jobartehs ører.

– Åh! Det fikk jeg ikke med meg! Da hadde jeg lett kjøpt flere, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer