Bakrus:

Derfor blir bakrusen verre med alderen

Det er ikke alkoholen i seg selv vi tåler dårligere, det er ettervirkningene. Trikset er å ikke overstige «lykkepromillen».

BAKRUS: Blir egentlig bakrusen verre med alderen? FOTO: NTB Scanpix
BAKRUS: Blir egentlig bakrusen verre med alderen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dundrende hodepine, kvalme og tynnslitte nerver – vi har alle kjent på ettervirkningene av en god fest. Det er kanskje prisen man må betale for å «ta den helt ut». Og når du ligger der og velter deg i selvmedlidenhet så tenker du kanskje tilbake på de glade tjueårene der du neste kunne sprette rett ut av senga dagen etter en fest.

Men er det virkelig slik at bakrusen blir verre med årene?

– Det korte svaret på det er selvsagt ja. Unge mennesker har en større evne til å tåle bakrus enn voksne – de har en bedre evne til å utstå mange fysiske utfordringer. Unge tåler riktignok alkohol dårligere, men de tåler bakrusen bedre, sier Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.

Dette med å tåle bakrusen dårligere er noe som vanligvis slår inn i midten av tjueårene, men mange merker det ikke før de blir eldre.

Bramness påpeker at man her må skille mellom rusen og bakrusen, for det er ikke alkoholen i seg selv vi tåler dårligere når vi blir eldre. Det handler om at vi tåler ettervirkningene dårligere.

– Selve promillen og hvor høy den blir er ikke så relatert til alder. Metabolismen, hvor godt du omsetter alkoholen er heller ikke så relatert til alder, men hvor godt du tåler bakrusen er relatert til alderen. Det tar lenger tid å komme seg, og man kan også oppleve at man har bakrus etter lavere promille, forklarer han.

LES OGSÅ: Maten som kan hjelp mot fyllesyke

Det er ikke bare hvor mye du drikker som er årsaken

Når det er sagt så er bakrus ikke noe særlig vitenskapelig begrep, og ifølge Bramness er det en prosess forskere bare delvis skjønner – det handler ofte om dehydrering, slitenhet og en abstinensreaksjon etter høy promille.

Merete Velvelstad, overlege ved avdeling Rettsmedisinske fag på Oslo universitetssykehus, sier til KK at det i utgangspunktet er en folkelig antagelse at bakrusen blir verre med årene.

– Det har vært generelt antatt at en hangover føles mer plagsomt med alderen, men nyere studier har ikke klart å dokumentere det, sier hun og viser til en dansk studie fra 2014 som faktisk fant det motsatte; en lavere forekomst av hangover hos de som var over 30. Både at det blir mindre hyppig og mindre plagsomt med årene.

ANGER: Dagen derpå er slett ikke like glitter og stas. Men unge mennesker tåler kanskje ettervirkningene av alkoholen litt bedre enn de eldre. FOTO: NTB Scanpix
ANGER: Dagen derpå er slett ikke like glitter og stas. Men unge mennesker tåler kanskje ettervirkningene av alkoholen litt bedre enn de eldre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det betyr ikke at bakrusen er noe du innbiller deg – når det står på som verst er det svært så reelt. Men hvis du føler at bakrusen har blitt verre som voksen, kan det ifølge Vevelstad skyldes en rekke faktorer:

  • Hvor mye alkohol du drikker
  • Hvor sliten du var i utgangspunktet
  • Hvor mye søvn du har fått
  • Hvilken type alkohol man drikker
  • Om du har spist godt nok

– Når du drikker på tom mage vil du få høyere promille og bli raskere full. Når du spiser mat før eller imens du drikker vil alkoholen bli lenger i magesekken, slik at noe av alkoholen brytes ned før det når hjernen, forklarer hun.

I tillegg er altså din generelle dagsform svært viktig for hvor godt kroppen din vil håndtere alkoholinntaket. Så det kan være lurt å sørge for å være uthvilt og opplagt før du tar en fest.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

Drikker du sjeldent er toleransen lavere

Hvor ofte du drikker kan også ha noe å si. Lever du et rolig liv med jobb og småbarn blir det kanskje ikke like mange fyllekuler, og hvis du så hiver innpå når du først tar deg en fest så kan det fort få konsekvenser dagen derpå.

– En bakrus er hjernens signal på at man har fått i seg for mye alkohol. Drikker man flere ganger i uka så vil man opparbeide seg en noe høyere toleranse, i forhold til hvis man drikker sjeldent, forklarer Vevelstad.

Drikker man for mye vil hjernen tilpasse seg rusmiddelet, og etterpå vil hjernen slite med å venne seg til at alkoholen blir borte. Fyllesyken er derfor en slags abstinens.

– Å omsette alkohol i kroppen er noe man må være øvet for å gjøre, leveren kan øke omsetningsevnen når man drikker ofte. Det er riktignok ikke bra, men det er sånn det fungerer, forteller Bramness.

Etter hvert som vi blir eldre vil også muskelmasse minke og fettmassen øke, og mange kan gå ned i vekt med alderen. Dette vil også kunne ha noe å si.

– Da får man mindre masse å fordele alkoholen på, og man får da høyere promille, dermed tåler man mindre alkohol og merker bakrusen bedre. I noen tilfeller har man også røyket for mye på fest, og kaller da ettervirkningene av det for bakrus, forklarer han.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

LYKKEPROMILLE: Reduser risikoen for bakrus ved å ikke overstige lykkepromillen, og ved å ikke drikke over for mange timer. Foto: Scanpix.
LYKKEPROMILLE: Reduser risikoen for bakrus ved å ikke overstige lykkepromillen, og ved å ikke drikke over for mange timer. Foto: Scanpix. Vis mer

Slik kan du unngå den verste bakrusen

Ifølge Vevelstad er det heldigvis veldig lett å redusere risikoen for en hangover hvis du følger noen konkrete tips.

– Du kan drikke deg til «lykkepromille», men passe på at du ikke kommer over den. Lykkepromillen ligger på cirka 1 promille – der du føler tilfredshet. For damer oppnås ved inntak av én til to serveringsenheter med alkohol (én enhet er for eksempel et glass vin). Når man kommer dit vedlikeholder man lykkepromillen ved å drikke bare en halv enhet per time. Menn kan drikke litt mer; tre til fire enheter for å oppnå lykkepromille, og de kan tåle en enhet per time etter det, forteller hun.

Du bør altså passe på at du ikke drikker mer enn du kan forbrenne i løpet av en time. Og heller ikke drikke over for mange timer – etter rundt tre til fem timer bør du stoppe alkoholinntaket.

– Glem heller ikke å drikke vann underveis, siden alkohol er vanndrivende. Jeg vil også minne om at hvis du har barn med deg bør du ikke drikke alkohol, og i hvert fall ikke overstige lykkepromillen – for da forsvinner dømmekraften og feilkontrollen, påpeker Vevelstad.

LES OGSÅ: 17. mai - Dette må du huske før champagnefrokosten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer