Bakrus:

Derfor blir bakrusen verre med alderen

Det er ikke alkoholen i seg selv vi tåler dårligere, det er ettervirkningene. Trikset er å ikke overstige «lykkepromillen».

BAKRUS: Blir egentlig bakrusen verre med alderen? FOTO: NTB Scanpix
BAKRUS: Blir egentlig bakrusen verre med alderen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dundrende hodepine, kvalme og tynnslitte nerver – vi har alle kjent på ettervirkningene av en god fest. Det er kanskje prisen man må betale for å «ta den helt ut». Og når du ligger der og velter deg i selvmedlidenhet så tenker du kanskje tilbake på de glade tjueårene der du neste kunne sprette rett ut av senga dagen etter en fest.

Men er det virkelig slik at bakrusen blir verre med årene?

– Det korte svaret på det er selvsagt ja. Unge mennesker har en større evne til å tåle bakrus enn voksne – de har en bedre evne til å utstå mange fysiske utfordringer. Unge tåler riktignok alkohol dårligere, men de tåler bakrusen bedre, sier Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, til KK.

Dette med å tåle bakrusen dårligere er noe som vanligvis slår inn i midten av tjueårene, men mange merker det ikke før de blir eldre.

Bramness påpeker at man her må skille mellom rusen og bakrusen, for det er ikke alkoholen i seg selv vi tåler dårligere når vi blir eldre. Det handler om at vi tåler ettervirkningene dårligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer